Polievky

Hrejivá cibuľová polievočka – recept

Už ste niekedy skúšali variť cibuľovú polievku? Tiež sme zo začiatku boli trošku skeptické, ale výsledok naozaj stojí za to. Okrem znamenitej chuti vás aj počas jesenných dní poriadne zahreje.

Doba prípravy: cca. 1 hod.

Na cca. 8 porcií potrebueme 

  • 700 g cibule (pribl. 3 veľké / 5 menších cibúľ)
  • 40 g masla
  • 150 ml suchého bieleho vína
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 3 stonky tymiánu (môže byť aj sušený – pribl. 1-2 čajové lyžičky)
  • 1 bobkový list
  • nastrúhaný tvrdý syr, napr. Gruyère
  • francúzku bagetu
  • soľ, korenie

Postup

Tento recept vás tak poteší, že budete pri príprave plakať od šťastia. Začíname totiž tým, že všetkú tú cibuľu očistíme a nakrájame. Proti slzám pomáha otvorené okno v kuchyni, tečúca voda alebo kontaktné šošovky v očiach (vlastná skúsenosť).

Vytiahneme veľký hrniec, roztopíme v ňom maslo a pridáme na krátke tenké prúžky nasekanú cibuľu. Pri nízkej teplote cibuľu pri občasnom miešaní opekáme na masle približne 15 min. kým trošku chytí zlatistú farbu. Potom zalejeme 1/3 bieleho vína a počkáme kým sa tekutina vyparí.

Pridáme zvyšné víno, necháme krátko zovrieť a zalejeme zeleninovým vývarom. Potom pridáme nasekané lístky tymiánu a bobkový list a necháme 30 min. pri nízkej teplote variť pod pokrievkou. Občas premiešame.

Kým sa nám to kuchtí, nakrájame si bagetu na kolieska, posypeme nastrúhaným syrom a dáme krátko zapiecť do rúry, kým sa syr roztopí a trošku pripečie.

Polievku napokon dochutíme korením a soľou. Syrovú bagetu buď vložíme priamo do polievky a ihneď podávame, alebo bagetu servírujeme len bokom ku polievke. Nám chutí tá druhá varianta, lebo je fajn chrumkavá.

Kategorie:

Polievky

© 2023 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang