Halva – recept

Suroviny

  • 230 g krupice
  • 300g cukru
  • 200g masla
  • pol čajovej lyžičky strúhaného muškátového oriešku
  • 50g hrozienok
  • 50g orechov
  • 650 ml mlieka.

Postup

V hrnci zmiešajte mlieko s cukrom a muškátovým orieškom (pre deti ním radšej šetriť) a povarte asi 1 minútu. Pridajte hrozienka a trocha povarte. Orechy opražte na sucho tak, aby zostali svetlé, nasekajte ich na hrubo a dajte bokom.

V inom hrnci rozpustite maslo. Pridajte krupicu a za stáleho miešania ju smažte asi 10 až 15 minút, dokiaľ krupica nie je zlatohnedá a dokiaľ sa maslo nezačne oddelovať od zrniek.

Znížte teplotu a pomaly prilievajte do krupice sladené mlieko za stáleho miešania. Pomiešajte a pridajte opražené orechy. Varte dokiaľ sa všetka tekutina nevsiakne.