Recepty

Indický Dhal z červenej šošovice (s plackami Chapati a nápojom Mango Lassi)

Jednoduchý recept na tradičné indické jedlo Dhal. Keďže indická kuchyňa je prevažne vegetariánska, mysleli sme, že vás poteší recept z týchto končín. Ak máte menej času na varenie, pripravte si Dhal s ryžou, ak máte času trošku viac, môžete toto jedlo obohatiť aj plackami Chapati a jogurtovým nápojom Mango Lassi.

Recept pre 4 osoby

Potrebujeme:

Dhal:

  • 250 g červenej šošovice
  • 1 cibuľu
  • 1 väčší strúčik cesnaku
  • 1 bobkový list
  • 1/2 – 1 čili papričku (podľa chuti)
  • 1 malú lyžičku mletého zázvoru
  • 1 malú lyžičku kurkumy
  • 1 malú lyžičku mletej rasce
  • 100 ml kokosového mlieka
  • šťavu z citróna
  • soľ
  • 2 hrnčeky ryže

Placky Chapati (na 8 ks):

  • 200 g múky “Atta” (dostanete ju napr. v obchode s indickými potravinami “Namaste India” na Škultétyho 1 v Bratislave),
    ALEBO 130 g celozrnnej pšeničnej múky + 70 g hladkej pšeničnej múky
  • soľ
  • vodu
  • (Ghee (dostať v indických potravinách alebo DMku) ALEBO maslo na potieranie placiek)

Mango Lassi:

  • 2 zrelé mangá
  • 400 g bieleho jogurtu
  • 260 ml mlieka
  • (hnedý cukor na osladenie)

Ak sa chystáte pripravovať celé menu, pre optimalizáciu času odporúčame nasledovný postup:

  1. Zamiesiť cesto na placky Chapatis a odložiť ho do chladničky
  2. Pripraviť Mango Lassi a dať chladiť do chladničky
  3. Pripraviť Dhal a ryžu
  4. Kým sa Dhal a ryža varia, upiecť placky

Príprava:

Červenú šošovicu dáme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby bola približne 1cm nad hladinou šošovice. Pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu, roztlačený cesnak, bobkový list, čili papričku, zázvor a kurkumu. Pri miernej teplote necháme variť 20 – 30 min., kým zmäkne šošovica. Pravidelne premiešame a podľa potreby pridáme vodu.

Malo by to vyzerať ako pyré, alebo kaša, teda nie vodnaté. Keď je šošovica mäkká, Dhal je hotový. Ochutíme rascou a soľou a necháme cca. 15 min. odstáť, aby sa všetky chute dobre premiešali. Potom odstránime čili papričku a bobkový list. Pridáme kokosové mlieko a trošku citrónovej šťavy (cca. jednu polievkovú lyžicu). Ochutnáme a podľa chuti ešťe dokoreníme, dosolíme. Hotovoo! Podávame s ryžou.

Príprava Chapati:

1/2 čajovej lyžičky soli rozpustíme v 120 ml vody. Zmiešame s múkou a vypracujeme mäkké, pružné cesto (trvá to tak 5 min., dobrá mierka je aj moment keď si poviete “tak už sa mi nechce a bolí ma ruka”. Ak sa vám cesto zda suché, pridajte trošku vody, ale vždy len v malých množstvách. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme 20 – 30 min. oddychovať v chladničke.

Keď cesto vyberieme, rozdelíme ho na osem častí z ktorých vyformujeme guličky. Pracovnú plochu posypeme múkou a vyvaľkáme na tenké okrúhle placky. Placky následne pečieme na rozpálenej, suchej panvici (najlepšie teflónovej), teda nepoužívame olej ani maslo. Placky sa pri pečeni nafúknu a sú hotové keď sú na nich hnedé “škvrny”. Placky môžeme jesť suché, alebo ich pred podávaním potrieme Ghee / maslom.

Príprava Mango Lassi:

Mango očistíme a kúsky manga rozmixujeme s jogurtom a mliekom. Uff, to je komplikovaný recept, čo? Mango Lassi je vynikajúci nápoj a určite si ho pripravte niekedy len tak. Ak sa vám zdá málo sladký, oslaďte si ho hnedým cukrom, ale podľa nás je samotné mango úžastne sladké a cukor vôbec nie je treba

Kategorie:

Recepty

© 2022 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang