
Tieto sladké zemiakové hranolčeky zmenia váš život. Myslím to vážne! Sú slané, sladké, chrumkavé a ak chcete, aj pikantné. Pečené sladké zemiakové hranolčeky patria medzi moje najobľúbenejšie občerstvenie.
Ingrediencie
- 900 g sladkých zemiakov
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- ½ lyžičky jemnej morskej soli
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- Voliteľné korenie: čerstvo mleté čierne korenie, kajenské korenie a/alebo cesnakový prášok
Postup
- Hranolky nakrájajte na tenké plátky. Hrubé hranolky nikdy nebudú chrumkavé.
- Sladký zemiak položte na bok na pevnú dosku na krájanie. Pozdĺžne odrežte z jednej strany plátok. Otočte zemiak na rovnú stranu, aby bol stabilnejší.
- Pokračujte v krájaní sladkého zemiaka na pláty a potom pláty nakrájajte na tenké hranolčeky.
- Nakrájané hranolčeky pred použitím oleja obaľte v kukuričnom škrobe. Kukuričný škrob naozaj pomáha, aby boli vonkajšie strany chrumkavé.
- Hranolky rozdeľte na dva plechy a ronomerne ich urovnajte. Preplnené hranolčeky sa navzájom zaparia a nikdy nebudú chrumkavé. Na jednen plech sa vám zmestí pol kila hranolčekov.
- Pečte pri teplote 220 °C. Ak je teplota nižšia, hranolčeky budú rozmočené. Ak je vyššia, z oleja sa začne dymiť. Navyše pri vyšších teplotách sa hranolčeky príliš rýchlo zmenia z chrumkavých na spálené.
- V polovici pečenia hranolky otočíte a vymeníte polohu plechu na pečenie (z dolnej na hornú mriežku a naopak). Tým sa zabezpečí, že sa upečú rovnomerne, zvonka budú dokonale zlatisté a zvnútra prepečené.
- Ak je to potrebné, ako posledné dochuťte. Pred pečením hranolky osoľte, ale s pridaním akéhokoľvek korenia počkajte až do konca pečenia. V opačnom prípade sa korenie spáli a stratí svoju chuť.
Namáčať zemiaky do vody?
- Namáčanie na 10 minút v horúcej vode pomáha uvoľniť časť škrobu v zemiakoch a umožňuje im absorbovať vlhkosť, čo vedie k mimoriadne chrumkavému povrchu a vlhkému vnútru.
- Viete čo? Nestojí to za tú námahu. Zdalo sa, že horúca voda skutočne brzdí chrumkavosť. Keď sa porovná dávka hranolčekov so studenou vodou a kukuričným škrobom s nenamočenými hranolčekmi s kukuričným škrobom, nenamočené boli skutočne lepšie.
Sladké zemiaky sú vitamíny
- Na rozdiel od bežných vyprážaných hranolčekov majú tieto pečené hranolčeky zo sladkých zemiakov veľa pozitívnych výživových vlastností. Štandardné oranžové sladké zemiaky sú vynikajúcim zdrojom betakaroténu, ktorý sa v tele mení na vitamín A.
- Sladké zemiaky sú tiež plné antioxidantov a vlákniny a majú niektoré priaznivé vlastnosti regulujúce hladinu cukru v krvi. Navyše sú veľmi dobrým zdrojom vitamínu C, mangánu, medi, kyseliny pantoténovej a vitamínu B6.
Kuchynské náradie, ktoré budete potrebovať:
- Ostrý kuchársky nôž: Je nevyhnutný na bezpečné krájanie hranolčekov na tenké plátky.
- Škrabka na zeleninu: Nepovinná pomôcka. Ja sladké zemiaky vždy lúpem, ale ak chcete, môžete nechať šupku. Pred krájaním sladké zemiaky len dobre vydrhnite a osušte.
- Plechy: Plechy na pečenie sú dostatočne veľké na to, aby sa do nich zmestilo 1 kg hranolčekov, a majú okraje, aby z nich hranolčeky nevypadávali.
- Papier na pečenie: Odporúčam vyložiť panvicu papierom, aby sa hranolčeky neprilepili na dno plechu.