
Tento recept na sladké koláčiky urobí z raňajok alebo popoludňajšieho čaju výnimočný zážitok.
Suroviny
- 2 šálky hladkej múky
- ⅓ šálky cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky sódy bikarbóny
- 8 lyžíc masla, mrazeného
- ½ šálky hrozienok (alebo sušených ríbezlí)
- ½ šálky kyslej smotany
- 1 veľké vajce
- 1 lyžička bieleho cukru
Postup
- Predehrejte rúru na 200 °C a nastavte rošt rúry do dolnej strednej polohy. Plech na pečenie vyložte papierom.
- V stredne veľkej miske zmiešajte múku, 1/3 šálky cukru, prášok do pečiva, soľ a sódu bikarbónu. Do múčnej zmesi nastrúhajte maslo na hrubom strúhadle.
- Prstami zapracujte maslo, kým zmes nebude pripomínať hrubé omrvinky a potom pridajte hrozienka.
- V malej miske vyšľahajte kyslú smotanu a vajce, kým sa nespoja.
- Zmes kyslej smotany vmiešajte do múčnej zmesi pomocou vidličky, kým sa nevytvoria veľké hrudky cesta. Pomocou rúk vytvarujte cesto do tvaru gule. Cesto sa môže zdať spočiatku suché, ale pri spracovaní sa spojí.
- Cesto položte na jemne pomúčenú plochu a vyvaľkajte ho do tvaru kruhu s hrúbkou asi 1,5 cm. Posypte ho zvyšnou 1 lyžičkou cukru. Ostrým nožom nakrájajte na 8 rovnakých trojuholníkov a položte ich na pripravený plech, asi 2,5 cm od seba.
- Koláčiky pečte vo vyhriatej rúre do zlatista, približne 15-17 minút.
- Nechajte 5 minút vychladnúť a podávajte teplé alebo pri izbovej teplote.