
Juhoslovanské slané pečivo, ale aj pagáče či buchty, je pochúťka z kysnutého cesta. Hodia sa ako pohostenie pre návštevu aj ako niečo malé pod zub na rodinné oslavy, svadby a iné príležitosti. Samozrejme slané pečivo poteší aj ako drobný snack na doma alebo na výlet. Ako to už býva existuje viacero receptov, avšak kysnuté cesto je základ každého z nich.
Ingrediencie na Juhoslovanské slané koláče
Juhoslovanské pečivo sa v podstate vyrába zo základných surovín. Na prípravu sú potrebné nasledujúce ingrediencie:
- 600 g polohrubej múky
- čerstvé droždie
- dva žĺtky
- tri lyžice cukru
- 500 ml plnotučného mlieka
- 250 g masla (príp. rastlinný tuk)
- dve lyžičky soli
- olej
Postup prípravy
- Na začiatku sa pripravuje kvások z droždia. Mlieko (2 dcl) sa mierne ohreje, pridá sa doň jedna polievková lyžica cukru a droždie. Zmes sa nechá odpočívať na teplom mieste približne 10 až 15 minút.
- Následne sa zmieša hladká múka s dvoma polievkovými lyžicami cukru, mliekom (3 dcl), soľou, olejom a pripraveným kváskom. Zo surovín sa vypracuje tuhšie cesto, ktoré sa prikryje čistou utierkou a ponechá na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- V ďalšom kroku sa pripraví krém, ktorý je potrebných 250 g zmäknutého masla alebo rastlinného tuku, dve vaječné žĺtka a dve čajové lyžičky soli. Ingrediencie sa dôkladne vymiešajú do hladkej, maslovej konzistencie.
- Po vykysnutí sa cesto rozdelí na dve časti. Každá polovica sa rozvaľká na hrúbku približne 0,5 až 1 centimeter. Povrch sa natiera pripraveným krémom, následne sa cesto zroluje, potrie ďalšou vrstvou krému a krája sa šikmými rezmi na trojuholníky.
- Plech sa vystelie papierom na pečenie a trojuholníky sa naň ukladajú s dostatočnými rozostupmi. Pečú sa v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 20 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu. Po vychladnutí môže byť pečivo servírované ako tradičná slaná pochúťka juhoslovanskej kuchyne.
Maslový krém, ktorý slúži v podstate ako náplň do pečiva sa dá nahradiť aj inými plnkami, resp. táto maslová sa dá vylepšiť cesnakom, čiernym korením či inými bylinkami a korením. Pečivo sa tiež dá potrieť vajíčkom a posypať sezamom alebo rascou.
Okrem toho sa toto pečivo dá naplniť napríklad aj bryndzou, syrom, kečupom alebo čímkoľvek, na čo má človek chuť.

Orientačné nutričné hodnoty
Na základe uvedeného receptu možno orientačne odhadnúť nutričné hodnoty juhoslovanských slaných koláčov. Výpočty sú založené na celkovom množstve surovín a následne prepočítané na jednu porciu (približne 1 trojuholníkový koláč, ak recept vytvorí cca 20 ks).
Surovina | Množstvo | Približné kalórie | Tuky (g) | Sacharidy (g) | Bielkoviny (g) |
Polohrubá múka | 600 g | ~2 100 kcal | 6 | 440 | 60 |
Droždie (čerstvé) | 42 g (1 kocka) | ~50 kcal | 1 | 5 | 4 |
Vaječné žĺtky | 2 ks | ~110 kcal | 10 | 1 | 5 |
Cukor (3 PL) | 40 g | ~160 kcal | 0 | 40 | 0 |
Plnotučné mlieko | 500 ml | ~320 kcal | 16 | 24 | 16 |
Maslo / tuk | 250 g | ~1 850 kcal | 205 | 2 | 2 |
Soľ | 2 ČL (~10 g) | 0 kcal | 0 | 0 | 0 |
Olej (cca 1 PL) | 10 ml | ~90 kcal | 10 | 0 | 0 |
Spolu (na celý recept): ~4 680 kcal, ~248 g tuku, ~512 g sacharidov, ~87 g bielkovín
Nutričné hodnoty na 1 kus (pri 20 ks)
Zložka | Na 1 ks |
Kalórie | cca 235 kcal |
Tuky | cca 12 g |
Sacharidy | cca 26 g |
Bielkoviny | cca 4 – 5 g |
Juhoslovanské slané pečivo – tradičná chuť Balkánu, ktorá prežila stáročia
Juhovýchodná Európa je región bohatý na kulinárske tradície, ktoré sa formovali pod vplyvom viacerých kultúr. Medzi jedinečné gastronomické poklady patrí aj juhoslovanské slané pečivo.
V krajinách bývalej Juhoslávie – Srbsku, Chorvátsku, Bosne a Hercegovine, Slovinsku, Čiernej Hore, Severnom Macedónsku a Kosove – je slané pečivo neodmysliteľnou súčasťou každodennej stravy i sviatočných stolov.
Slané pečivo má v juhoslovanských krajinách dlhú tradíciu. Jeho korene siahajú do vidieckych kuchýň, kde sa pripravovalo z jednoduchých surovín – múky, tuku, syra a vajec. Každý región si vytvoril vlastné varianty, ktoré odrážajú miestne zvyklosti, dostupné ingrediencie a kultúrne vplyvy.
Pečivo sa často pripravovalo na rodinné oslavy, pravoslávne i katolícke sviatky a svadby, kde symbolizovalo hojnosť a pohostinnosť.
Najznámejšie druhy slaného pečiva z Juhoslávie
Názov | Charakteristika | Typické suroviny | Spôsob podávania |
Pogača | Tradičný balkánsky chlieb sa robí na sladko alebo na slano. Mäkký vnútrajšok a chrumkavá kôrka. | Múka, droždie, maslo/ vajce, (voliteľne syr, škvarky) | Teplá alebo studená, často ako príloha |
Proja | Kukuričný koláč bez kvasníc, hutnej konzistencie. Typický pre Srbsko a Severné Macedónsko. | Kukuričná múka, biely syr, kyslá smotana alebo jogurt | Ako príloha k mäsu či polievkam, aj samostatne |
Kiflice | Malé zatočené rožteky plnené slanou náplňou. Jemné kysnuté alebo lístkové cesto, posýpané sezamom alebo rascou. | Cesto (kysnuté/ lístkové), syr, šunka, špenát, sezam, rasca | Na studeno aj teplo, vhodné na pohostenie |
Gibanica | Vrstvený koláč z tenkého cesta a slanej syrovej náplne. | Tenké cesto (jufka), biely syr, vajcia, smotana | Teplá aj studená, často ako hlavné jedlo |
Slané štangličky a perece | Chrumkavé tyčinky a klbkové pečivá, obľúbené ako pochutiny. Pripravované z krehkého cesta, často ochuteného syrom alebo korením. | Krehké cesto, syr, maslo, paprika, čierne korenie | Ako pochutina pri oslavách a sviatkoch |

Recepty na slané koláče z kysnutého cesta
1. Syrový koláč s cibuľou
Ingrediencie na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 1 kocka čerstvého droždia
- 1 ČL cukru
- 1 ČL soli
- 50 ml oleja
- 1 vajce
Ingrediencie na plnku:
- 2 veľké cibule
- 200 g tvrdého syra (napr. gouda)
- 150 g balkánskeho syra
- 1 vajce
- maslo na orestovanie cibule
Postup: Z droždia, teplého mlieka a cukru sa pripraví kvások. Následne sa spracuje cesto a nechá kysnúť 45 minút. Medzitým sa na masle orestuje nakrájaná cibuľa. Vykysnuté cesto sa rozvaľká a uloží na plech. Na povrch sa rozotrie zmes syrov, vajca a cibule. Pečie sa pri 180 °C približne 25 minút.
2. Špenátovo-syrový koláč
Ingrediencie na cesto:
- 400 g polohrubej múky
- 200 ml mlieka
- 1/2 kocky droždia
- 1 PL oleja
- soľ
Ingrediencie na plnku:
- 300 g čerstvého alebo mrazeného špenátu
- 250 g tvarohu alebo ricotty
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g nastrúhaného syra
- soľ, korenie, muškátový oriešok
Postup: Z pripraveného kysnutého cesta sa vyvaľká kruh, ktorý sa uloží do vymastenej formy. Špenát sa sparí, zmieša s ostatnými surovinami a navrství na cesto. Koláč sa pečie asi 30 minút pri 180 °C.
3. Kysnutý koláč so šunkou a kyslou smotanou
Ingrediencie na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 300 ml teplého mlieka
- 1 kocka droždia
- 1 ČL cukru
- 1 ČL soli
- 3 PL oleja
Ingrediencie na plnku:
- 200 g šunky
- 150 g kyslej smotany
- 100 g syra
- 1 vajce
- čierne korenie, pažítka
Postup: Z pripraveného cesta sa vytvaruje plát, ktorý sa uloží na plech. Na cesto sa natiahne plnka z nakrájanej šunky, smotany, syra a vajca. Dochutí sa korením a pažítkou. Pečie sa 25 minút na 190 °C.
4. Koláč so škvarkami a cibuľou
Ingrediencie na cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 1 kocka droždia
- 250 ml mlieka
- 1 vajce
- 2 PL bravčovej masti
- soľ
Ingrediencie na plnku:
- 200 g škvarkov
- 1 cibuľa
- mleté čierne korenie
Postup: Z kysnutého cesta sa vyvaľká plát, potrie sa vymixovanými škvarkami a posype opraženou cibuľou. Môže sa rolovať ako závin alebo piecť ako klasický koláč. Pečie sa do zlatista pri 180-190 °C asi 25 minút.
5. Plnený koláč s brokolicou a syrom
Ingrediencie na cesto:
- 450 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 1 kocka droždia
- 1 ČL cukru
- 1 vajce
- 2 PL oleja
- soľ
Ingrediencie na plnku:
- 1 menšia brokolica (predvarená)
- 150 g syra feta
- 1 strúčik cesnaku
- 1 vajce
- korenie, tymian
Postup: Cesto sa nechá vykysnúť a vyvaľká na väčší plát. Na polovicu sa navrství plnka z nasekanej brokolice, rozmrveného syra, vajca a korenín. Zakryje sa druhou polovicou cesta a okraje sa pritlačia. Povrch sa potrie vajcom a pečie sa pri 180 °C približne 30 minút.

Prečo je kysnuté cesto obľúbené?
Kysnuté cesto má množstvo výhod, ktoré z neho robia obľúbený základ nielen pre sladké, ale aj slané jedlá. Pri kvasení vzniká oxid uhličitý, ktorý vytvára vzduchové bubliny v ceste. Výsledkom je ľahká, mäkká a nadýchaná štruktúra pečiva, ktorá vydrží dlhšie čerstvá.
Pri pomalom kysnutí dochádza k prirodzenému rozkladu cukrov a škrobov. To dodáva cestu jemne sladkastú, chlebovú chuť a charakteristickú vôňu, ktorá sa zvýrazní pri pečení.
Kysnuté cesto je univerzálne – dá sa použiť na:
Pečivo z kysnutého cesta vydrží mäkké aj niekoľko dní. Dá sa jednoducho zamraziť a po ohriatí si zachová dobrú chuť aj konzistenciu.
Publikované: 04. 11. 2021, Aktualizované: 30. 07. 2025