Tento klasický recept na lasagne sa pripravuje z jednoduchej mäsovej omáčky ako základu. Omáčku navrstvite s cestovinovými plátmi a syrom a potom zapečte, kým sa nevytvoria bublinky. Tento recept je skvelý na nasýtenie veľkej rodiny.
Každý má rád dobré lasagne, však? Je to skvelý spôsob, ako nasýtiť dav ľudí, a ideálny pokrm na spoločnú večeru. Dajú sa dobre zamraziť. Dobre sa ohrievajú. Zvyšky vás budú tešiť niekoľko dní.
Pripravte si s nami toto sýte jedlo pochádzajúce s talianskeho mesta Neapol.
Ako pripraviť jednoduché lasagne
V niektorých receptoch na klasické lasagne sa používa bešamelová omáčka, ale tu používame ricottu. V tomto recepte v podstate pripravujeme hustú, mäsitú paradajkovú omáčku a vrstvíme ju s plátmi a syrom do nákypu. Tu je postup:
- Na začiatku pripravíme omáčku podobnú ako na bolonské špagety – z mletého hovädzieho mäsa, cibule a kombinácie paradajkovej omáčky, paradajkového pretlaku a drvených paradajok. Tri druhy paradajok dodávajú omáčke veľkú hĺbku chuti.
- Nechajte ju povariť, kým uvaríte pláty a pripravíte syry. My používame ricottu, mozzarellu a parmezán – rovnako ako zmes paradajok, aj táto zmes troch syrov dodáva lasagniam skvelú chuť!
- Potom už stačí len zostaviť. Vrstva mäsovej omáčky, vrstva rezancov, ďalšia omáčka a potom vrstva syra. Opakujte, kým nemáte tri vrstvy a nespotrebujete všetky prísady.
Pečte, kým sa nevytvoria bublinky, a môžete jesť.
Ingrediencie na klasické lasagne
Zoznam ingrediencií môžete ľahko zmeniť podľa svojich potrieb. Ak však chcete zostať verní pôvodnému receptu, tieto ingrediencie pridajte na svoj zoznam potravín:
- Mäso: Tieto super mäsité lasagne obsahujú sladkú taliansku klobásu a chudé mleté hovädzie mäso.
- Cibuľa a cesnak: Cibuľa a dva strúčiky cesnaku sa varia spolu s mäsom, aby dodali mäsu veľa chuti.
- Paradajkové výrobky: Potrebujete plechovku drvených paradajok, dve plechovky paradajkovej omáčky a dve plechovky paradajkového pretlaku.
- Cukor: Dve polievkové lyžice bieleho cukru dodajú omáčke jemnú sladkosť a zvýraznia jej chuť.
- Korenie a dochucovadlá: Tento recept na lasagne je ochutený čerstvou petržlenovou vňaťou, sušenými lístkami bazalky, soľou, talianskym korením, semienkami feniklu a čiernym korením.
- Pláty na lasagne: Použite pláty na lasagne kúpené v obchode alebo doma vyrobené.
- Syry: Parmezán, mozzarella a ricotta robia tieto lasagne mimoriadne dekadentnými.
- Vajíčko: Vajíčko pomáha spojiť ricottu, aby pri krájaní nevytekala z lasagní.
Recept na klasické lasagne
Výroba lasagní sa môže zdať trochu zložitejšia, ale v skutočnosti je to jednoduché a výsledok stojí za to. Ak sa vám nedarí prísť na to, čo bude dnes na večeru, toto je ideálna varianta.
Ingrediencie na lasagne
- 500 g sladkej talianskej klobásy
- 350 g chudého mletého hovädzieho mäsa
- ½ šálky mletej cibule
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 1 plechovka (250 g) drvených paradajok
- 2 plechovky (200 g) paradajkovej omáčky z konzervy
- 2 plechovky (150 g) paradajkového pretlaku
- ½ šálky vody
- 2 lyžice bieleho cukru
- 4 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, rozdelené
- 1 a ½ lyžičky sušených bazalkových listov
- 1 a ½ lyžičky soli, rozdelené, alebo podľa chuti
- 1 lyžička talianskeho korenia
- ½ lyžičky semienok feniklu
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
- 12 plátov na lasagne
- 450 g syra ricotta
- 1 vajce
- 350 g syra mozzarella, nakrájaného na plátky
- ¾ šálky strúhaného parmezánu
Postup na lasagne
- Klobásu, mleté hovädzie mäso, cibuľu a cesnak uvarte v holandskej rúre na strednom ohni, kým sa dobre neprepečú.
- Vmiešajte drvené paradajky, paradajkovú omáčku, paradajkový pretlak a vodu. Dochuťte cukrom, 2 lyžicami petržlenovej vňate, bazalkou, 1 lyžičkou soli, talianskym korením, semienkami feniklu a korením. Prikryté varte asi 1 a 1/2 hodiny za občasného miešania.
- Do opečeného hovädzieho mäsa sa pridajú drvené paradajky, paradajkový pretlak, paradajková omáčka, cukor a korenie.
- Priveďte do varu veľký hrniec s mierne osolenou vodou. Pláty lasagní varte vo vriacej vode 8 až 10 minút. Rezance sceďte a prepláchnite studenou vodou.
- Uvarené rezance lasagní vložte do sitka.
- V miske zmiešajte syr ricotta s vajcom, zvyšnými 2 lyžicami petržlenovej vňate a 1/2 lyžičky soli.
- V miske na miešanie spojte syr ricotta s vajcom, zvyšnými 2 lyžicami petržlenovej vňate a 1/2 lyžičky soli.
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Na zostavenie rozotrite 1 a 1/2 šálky mäsovej omáčky na dno zapekacej misy. Na mäsovú omáčku pozdĺžne rozložte 6 plátov. Potrite 1/2 zmesi syra ricotta. Na vrch položte 1/3 plátkov syra mozzarella. Na mozzarellu nalejte 1 a 1/2 šálky mäsovej omáčky a posypte 1/4 šálky parmezánu.
- Vrstvy zopakujte a na vrch nasypte zvyšnú mozzarellu a parmezán. Prikryte fóliou: aby ste zabránili prilepeniu, buď nastriekajte fóliu sprejom na varenie, alebo sa uistite, že sa fólia nedotýka syra.
- Pečte vo vyhriatej rúre 25 minút. Odstráňte fóliu a pečte ďalších 25 minút.
- Pred podávaním nechajte lasagne 15 minút odpočívať.
Ako ohriať lasagne
Ak ste v núdzi alebo máte málo času, môžete lasagne ohriať v mikrovlnnej rúre, ale majte na pamäti, že sa tým zmení štruktúra cestovín. Najlepší spôsob ohrievania lasagní je v rúre. Stačí zvyšky zakryť fóliou a piecť pri teplote 175 °C približne pol hodiny, alebo kým nie sú prehriate a omáčka nebublinkuje.
Ako zamraziť lasagne
Ak plánujete lasagne zamraziť, najlepšie je pripraviť ich vo fóliovom pekáči. Nechajte nákyp vychladnúť a potom ho celý zakryte aspoň jednou vrstvou skladovacej fólie. Mrazte až tri mesiace.
Ako ohriať zmrazené lasagne
Zmrazené lasagne rozmrazte cez noc v chladničke a potom postupujte podľa vyššie uvedených pokynov na ohrievanie. Ak nemáte čas na rozmrazenie v chladničke, môžete ich ohriať zo zmrazeného stavu – len nezabudnite pridať niekoľko minút k času varenia, aby ste zabezpečili prehriatie pokrmu.
Čo podávať k lasagniam
Zaujíma vás, čo sa hodí ku klasickým lasagniam? Tu je niekoľko inšpirácií na recepty, ktoré sa k nim hodia:
Ak preferujete bezmäsitú stravu, máme pre vás riešenie – pozrite si recept nižšie.
Vegetariánske špenátovo-hubové lasagne – recept
Tento vegetariánsky recept na lasagne je pripravený z mäsitých húb shiitake a šampiňónov, špenátu a syrov ricotta a mozzarella. Nasýti sa z neho veľa ľudí a uspokojí vegetariánov aj mäsožravcov.
Ingrediencie na špenátovo-hubové lasagne
Na omáčku:
- 1 a pol kilogramu šampiňónov, nahrubo nakrájaných
- 250 g shiitake, nahrubo nasekaných
- 1/4 lyžičky soli
- 1 veľkorysá šálka nakrájanej cibule
- 1/4 šálky extra panenského olivového oleja, plus viac na potretie rezancov
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané (asi 4 lyžičky)
- 1 plechovka (150 g) paradajkového pretlaku
- 2 šálky pripravenej paradajkovej omáčky, rozdelené
- 1 plechovka (300 g) drvených paradajok
- 1 šálka vody
- 1 lyžica sušeného tymianu
- 1/2 lyžičky vločiek čili
- 1 lyžica cukru
Na lasagne:
- 300 g mrazeného nasekaného špenátu, rozmrazeného a vyžmýkaného
- 300 g plátov na lasagne (16 až 20 plátov)
- 450 g syra ricotta
- 1/4 šálky nasekanej čerstvej bazalky
- 120 g strúhaného syra pecorino alebo parmezán (asi 1 šálka)
- 750 g strúhaného syra mozzarella (asi 4 šálky)
Postup na špenátovo-hubové lasagne
- Vložte šampiňóny do veľkej panvice a restujte na vysokej alebo stredne vysokej teplote. Z času na čas ich premiešajte. Huby posypte soľou. Huby začnú prskať a potom začnú uvoľňovať vodu.
- Vmiešajte nakrájanú cibuľu. Varte, kým huby neprestanú uvoľňovať vlhkosť a voda z húb sa nevyvarí, približne ďalších 5 minút.
- Do šampiňónov pridajte olivový olej a premiešajte. Šampiňóny a cibuľu smažíme asi minútu. Pridáme cesnak a varíme ďalšiu minútu.
- Vmiešajte paradajkový pretlak a varte ešte minútu. Vyhraďte si 1 šálku paradajkovej omáčky (pôjde na dno zapekacej misy) a zvyšnú šálku paradajkovej omáčky dajte do hrnca s hubami. Pridajte veľkú plechovku drvených paradajok a jednu šálku vody.
- Vmiešajte tymian, cukor a vločky čili. (Ak používate sušenú bazalku namiesto čerstvej, pridajte ju teraz.) Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte na miernom ohni 20 minút.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Na dno veľkej zapekacej misy rozotrite pohár odloženej paradajkovej omáčky.
- Po uvarení omáčky osoľte vriacu vodu na cestoviny a do vriacej vody pridajte suché pláty lasagní. Jemne premiešajte a uistite sa, že sa rezance na seba nelepia. Nastavte časovač na 8 minút alebo na dobu uvedenú na obale rezancov. Varte nezakryté pri vysokom stupni varu.
- Keď sú rezance hotové (al dente, uvarené, ale stále pevné na skus), sceďte ich v cedidle a prepláchnite ich studenou vodou. Pri oplachovaní ich jemne oddeľte prstami, aby sa na seba nelepili.
- Pripravte si niekoľko veľkých plechov na sušienky alebo plechov na pečenie a rozotrite na ne lyžicu olivového oleja. Na plechy položte pláty lasagní, jemne ich potrite trochou olivového oleja a rozložte ich. To pomôže zabrániť ich vzájomnému prilepeniu, kým dokončíte omáčku a pripravíte vrstvený nákyp.
- Na paradajkovú omáčku položte vrstvu plátov lasagní smerom nadol, pričom sa mierne prekrývajú. Na pláty nasypte polovicu syra ricotta a na ricottu polovicu rozmrazeného, osušeného a vyžmýkaného špenátu. Na špenát nasypte polovicu syra mozzarella a len štvrtinu syra pecorino.
- Potom na mozzarellu nalejte 1/3 hubovej omáčky. Omáčku posypte polovicou čerstvej bazalky.
- Zopakujte proces vrstvenia. Na omáčku položte druhú vrstvu rezancov. Na rezance rozložte zvyšnú ricottu, špenát a mozzarellu. Spolu s mozzarellou posypte ďalšou štvrtinou pecorina. Navrch dajte ďalšiu tretinu hubovej omáčky a zvyšnú čerstvú bazalku.
- Na omáčku navrstvite poslednú vrstvu plátov lasagní. Na ne rozotrite zvyšnú omáčku a posypte ich zvyšným syrom pecorino alebo parmezánom.
- Vytiahnite dostatočne veľký alobal, aby zakryl zapekaciu misu. Vnútornú stranu alobalu (stranu, ktorá sa bude dotýkať lasagní) potrite trochou olivového oleja. Alobal položte na zapekaciu misu a okraje zovrite.
- Pečte pri teplote 180 °C 25 minút, potom odstráňte fóliu a pečte odkryté ďalších 25 minút.
- Keď sú lasagne hotové, vyberte ich z rúry a pred krájaním ich nechajte 10 minút odpočívať. Po upečení vydržia lasagne v chladničke týždeň.
Ak obľubujete zapekané jedlá, vyskúšajte aj grécku musaku alebo gratinované zemiaky.