Hlavné jedláRecepty

Recept na klasické lasagne

Tento klasický recept na lasagne sa pripravuje z jednoduchej mäsovej omáčky ako základu. Omáčku navrstvite s cestovinovými plátmi a syrom a potom zapečte, kým sa nevytvoria bublinky. Tento recept je skvelý na nasýtenie veľkej rodiny.

Každý má rád dobré lasagne, však? Je to skvelý spôsob, ako nasýtiť dav ľudí, a ideálny pokrm na spoločnú večeru. Dajú sa dobre zamraziť. Dobre sa ohrievajú. Zvyšky vás budú tešiť niekoľko dní.

Pripravte si s nami toto sýte jedlo pochádzajúce s talianskeho mesta Neapol.

Ako pripraviť jednoduché lasagne

V niektorých receptoch na klasické lasagne sa používa bešamelová omáčka, ale tu používame ricottu. V tomto recepte v podstate pripravujeme hustú, mäsitú paradajkovú omáčku a vrstvíme ju s plátmi a syrom do nákypu. Tu je postup:

  1. Na začiatku pripravíme omáčku podobnú ako na bolonské špagety – z mletého hovädzieho mäsa, cibule a kombinácie paradajkovej omáčky, paradajkového pretlaku a drvených paradajok. Tri druhy paradajok dodávajú omáčke veľkú hĺbku chuti.
  2. Nechajte ju povariť, kým uvaríte pláty a pripravíte syry. My používame ricottu, mozzarellu a parmezán – rovnako ako zmes paradajok, aj táto zmes troch syrov dodáva lasagniam skvelú chuť!
  3. Potom už stačí len zostaviť. Vrstva mäsovej omáčky, vrstva rezancov, ďalšia omáčka a potom vrstva syra. Opakujte, kým nemáte tri vrstvy a nespotrebujete všetky prísady.

Pečte, kým sa nevytvoria bublinky, a môžete jesť.

Ingrediencie na klasické lasagne

Zoznam ingrediencií môžete ľahko zmeniť podľa svojich potrieb. Ak však chcete zostať verní pôvodnému receptu, tieto ingrediencie pridajte na svoj zoznam potravín:

  • Mäso: Tieto super mäsité lasagne obsahujú sladkú taliansku klobásu a chudé mleté hovädzie mäso.
  • Cibuľa a cesnak: Cibuľa a dva strúčiky cesnaku sa varia spolu s mäsom, aby dodali mäsu veľa chuti.
  • Paradajkové výrobky: Potrebujete plechovku drvených paradajok, dve plechovky paradajkovej omáčky a dve plechovky paradajkového pretlaku.
  • Cukor: Dve polievkové lyžice bieleho cukru dodajú omáčke jemnú sladkosť a zvýraznia jej chuť.
  • Korenie a dochucovadlá: Tento recept na lasagne je ochutený čerstvou petržlenovou vňaťou, sušenými lístkami bazalky, soľou, talianskym korením, semienkami feniklu a čiernym korením.
  • Pláty na lasagne: Použite pláty na lasagne kúpené v obchode alebo doma vyrobené.
  • Syry: Parmezán, mozzarella a ricotta robia tieto lasagne mimoriadne dekadentnými.
  • Vajíčko: Vajíčko pomáha spojiť ricottu, aby pri krájaní nevytekala z lasagní.
Klasické lasagne potešia oko aj chuťové poháriky.

Recept na klasické lasagne

Výroba lasagní sa môže zdať trochu zložitejšia, ale v skutočnosti je to jednoduché a výsledok stojí za to. Ak sa vám nedarí prísť na to, čo bude dnes na večeru, toto je ideálna varianta.

Ingrediencie na lasagne

  • 500 g sladkej talianskej klobásy
  • 350 g chudého mletého hovädzieho mäsa
  • ½ šálky mletej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 1 plechovka (250 g) drvených paradajok
  • 2 plechovky (200 g) paradajkovej omáčky z konzervy
  • 2 plechovky (150 g) paradajkového pretlaku
  • ½ šálky vody
  • 2 lyžice bieleho cukru
  • 4 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, rozdelené
  • 1 a ½ lyžičky sušených bazalkových listov
  • 1 a ½ lyžičky soli, rozdelené, alebo podľa chuti
  • 1 lyžička talianskeho korenia
  • ½ lyžičky semienok feniklu
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 12 plátov na lasagne
  • 450 g syra ricotta
  • 1 vajce
  • 350 g syra mozzarella, nakrájaného na plátky
  • ¾ šálky strúhaného parmezánu

Postup na lasagne

  1. Klobásu, mleté hovädzie mäso, cibuľu a cesnak uvarte v holandskej rúre na strednom ohni, kým sa dobre neprepečú.
  2. Vmiešajte drvené paradajky, paradajkovú omáčku, paradajkový pretlak a vodu. Dochuťte cukrom, 2 lyžicami petržlenovej vňate, bazalkou, 1 lyžičkou soli, talianskym korením, semienkami feniklu a korením. Prikryté varte asi 1 a 1/2 hodiny za občasného miešania.
  3. Do opečeného hovädzieho mäsa sa pridajú drvené paradajky, paradajkový pretlak, paradajková omáčka, cukor a korenie.
  4. Priveďte do varu veľký hrniec s mierne osolenou vodou. Pláty lasagní varte vo vriacej vode 8 až 10 minút. Rezance sceďte a prepláchnite studenou vodou.
  5. Uvarené rezance lasagní vložte do sitka.
  6. V miske zmiešajte syr ricotta s vajcom, zvyšnými 2 lyžicami petržlenovej vňate a 1/2 lyžičky soli.
  7. V miske na miešanie spojte syr ricotta s vajcom, zvyšnými 2 lyžicami petržlenovej vňate a 1/2 lyžičky soli.
  8. Predhrejte rúru na 190 °C.
  9. Na zostavenie rozotrite 1 a 1/2 šálky mäsovej omáčky na dno zapekacej misy. Na mäsovú omáčku pozdĺžne rozložte 6 plátov. Potrite 1/2 zmesi syra ricotta. Na vrch položte 1/3 plátkov syra mozzarella. Na mozzarellu nalejte 1 a 1/2 šálky mäsovej omáčky a posypte 1/4 šálky parmezánu.
  10. Vrstvy zopakujte a na vrch nasypte zvyšnú mozzarellu a parmezán. Prikryte fóliou: aby ste zabránili prilepeniu, buď nastriekajte fóliu sprejom na varenie, alebo sa uistite, že sa fólia nedotýka syra.
  11. Pečte vo vyhriatej rúre 25 minút. Odstráňte fóliu a pečte ďalších 25 minút.
  12. Pred podávaním nechajte lasagne 15 minút odpočívať.
Navrstviť lasagne chvíľku trvá, ale stojí to za to.

Ako ohriať lasagne

Ak ste v núdzi alebo máte málo času, môžete lasagne ohriať v mikrovlnnej rúre, ale majte na pamäti, že sa tým zmení štruktúra cestovín. Najlepší spôsob ohrievania lasagní je v rúre. Stačí zvyšky zakryť fóliou a piecť pri teplote 175 °C približne pol hodiny, alebo kým nie sú prehriate a omáčka nebublinkuje.

Ako zamraziť lasagne

Ak plánujete lasagne zamraziť, najlepšie je pripraviť ich vo fóliovom pekáči. Nechajte nákyp vychladnúť a potom ho celý zakryte aspoň jednou vrstvou skladovacej fólie. Mrazte až tri mesiace.

Ako ohriať zmrazené lasagne

Zmrazené lasagne rozmrazte cez noc v chladničke a potom postupujte podľa vyššie uvedených pokynov na ohrievanie. Ak nemáte čas na rozmrazenie v chladničke, môžete ich ohriať zo zmrazeného stavu – len nezabudnite pridať niekoľko minút k času varenia, aby ste zabezpečili prehriatie pokrmu.

Čo podávať k lasagniam

Zaujíma vás, čo sa hodí ku klasickým lasagniam? Tu je niekoľko inšpirácií na recepty, ktoré sa k nim hodia:

Ak preferujete bezmäsitú stravu, máme pre vás riešenie – pozrite si recept nižšie.

Vegetariánske lasagne takisto poriadne zasýtia.

Vegetariánske špenátovo-hubové lasagne – recept

Tento vegetariánsky recept na lasagne je pripravený z mäsitých húb shiitake a šampiňónov, špenátu a syrov ricotta a mozzarella. Nasýti sa z neho veľa ľudí a uspokojí vegetariánov aj mäsožravcov.

Ingrediencie na špenátovo-hubové lasagne

Na omáčku:

  • 1 a pol kilogramu šampiňónov, nahrubo nakrájaných
  • 250 g shiitake, nahrubo nasekaných
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 veľkorysá šálka nakrájanej cibule
  • 1/4 šálky extra panenského olivového oleja, plus viac na potretie rezancov
  • 4 strúčiky cesnaku, nasekané (asi 4 lyžičky)
  • 1 plechovka (150 g) paradajkového pretlaku
  • 2 šálky pripravenej paradajkovej omáčky, rozdelené
  • 1 plechovka (300 g) drvených paradajok
  • 1 šálka vody
  • 1 lyžica sušeného tymianu
  • 1/2 lyžičky vločiek čili
  • 1 lyžica cukru

Na lasagne:

  • 300 g mrazeného nasekaného špenátu, rozmrazeného a vyžmýkaného
  • 300 g plátov na lasagne (16 až 20 plátov)
  • 450 g syra ricotta
  • 1/4 šálky nasekanej čerstvej bazalky
  • 120 g strúhaného syra pecorino alebo parmezán (asi 1 šálka)
  • 750 g strúhaného syra mozzarella (asi 4 šálky)

Postup na špenátovo-hubové lasagne

  1. Vložte šampiňóny do veľkej panvice a restujte na vysokej alebo stredne vysokej teplote. Z času na čas ich premiešajte. Huby posypte soľou. Huby začnú prskať a potom začnú uvoľňovať vodu.
  2. Vmiešajte nakrájanú cibuľu. Varte, kým huby neprestanú uvoľňovať vlhkosť a voda z húb sa nevyvarí, približne ďalších 5 minút.
  3. Do šampiňónov pridajte olivový olej a premiešajte. Šampiňóny a cibuľu smažíme asi minútu. Pridáme cesnak a varíme ďalšiu minútu.
  4. Vmiešajte paradajkový pretlak a varte ešte minútu. Vyhraďte si 1 šálku paradajkovej omáčky (pôjde na dno zapekacej misy) a zvyšnú šálku paradajkovej omáčky dajte do hrnca s hubami. Pridajte veľkú plechovku drvených paradajok a jednu šálku vody.
  5. Vmiešajte tymian, cukor a vločky čili. (Ak používate sušenú bazalku namiesto čerstvej, pridajte ju teraz.) Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte na miernom ohni 20 minút.
  6. Predhrejte rúru na 180 °C.
  7. Na dno veľkej zapekacej misy rozotrite pohár odloženej paradajkovej omáčky.
  8. Po uvarení omáčky osoľte vriacu vodu na cestoviny a do vriacej vody pridajte suché pláty lasagní. Jemne premiešajte a uistite sa, že sa rezance na seba nelepia. Nastavte časovač na 8 minút alebo na dobu uvedenú na obale rezancov. Varte nezakryté pri vysokom stupni varu.
  9. Keď sú rezance hotové (al dente, uvarené, ale stále pevné na skus), sceďte ich v cedidle a prepláchnite ich studenou vodou. Pri oplachovaní ich jemne oddeľte prstami, aby sa na seba nelepili.
  10. Pripravte si niekoľko veľkých plechov na sušienky alebo plechov na pečenie a rozotrite na ne lyžicu olivového oleja. Na plechy položte pláty lasagní, jemne ich potrite trochou olivového oleja a rozložte ich. To pomôže zabrániť ich vzájomnému prilepeniu, kým dokončíte omáčku a pripravíte vrstvený nákyp.
  11. Na paradajkovú omáčku položte vrstvu plátov lasagní smerom nadol, pričom sa mierne prekrývajú. Na pláty nasypte polovicu syra ricotta a na ricottu polovicu rozmrazeného, osušeného a vyžmýkaného špenátu. Na špenát nasypte polovicu syra mozzarella a len štvrtinu syra pecorino.
  12. Potom na mozzarellu nalejte 1/3 hubovej omáčky. Omáčku posypte polovicou čerstvej bazalky.
  13. Zopakujte proces vrstvenia. Na omáčku položte druhú vrstvu rezancov. Na rezance rozložte zvyšnú ricottu, špenát a mozzarellu. Spolu s mozzarellou posypte ďalšou štvrtinou pecorina. Navrch dajte ďalšiu tretinu hubovej omáčky a zvyšnú čerstvú bazalku.
  14. Na omáčku navrstvite poslednú vrstvu plátov lasagní. Na ne rozotrite zvyšnú omáčku a posypte ich zvyšným syrom pecorino alebo parmezánom.
  15. Vytiahnite dostatočne veľký alobal, aby zakryl zapekaciu misu. Vnútornú stranu alobalu (stranu, ktorá sa bude dotýkať lasagní) potrite trochou olivového oleja. Alobal položte na zapekaciu misu a okraje zovrite.
  16. Pečte pri teplote 180 °C 25 minút, potom odstráňte fóliu a pečte odkryté ďalších 25 minút.
  17. Keď sú lasagne hotové, vyberte ich z rúry a pred krájaním ich nechajte 10 minút odpočívať. Po upečení vydržia lasagne v chladničke týždeň.

Ak obľubujete zapekané jedlá, vyskúšajte aj grécku musaku alebo gratinované zemiaky.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang