
Tento recept na kokosový koláč skrýva hustú a krémovú kokosovú náplň, chrumkavé krehké cesto, kopce sladkej šľahačky a opečený kokos.
Ingrediencie
- 1 hotové krehké cesto (neupečené)
- 4 veľké žĺtky
- 1/4 šálky kukuričného škrobu
- 1 plechovka (400 ml) plnotučného kokosového mlieka
- 1 šálka polotučného mlieka
- 2/3 šálky kryštálového cukru
- 1/4 lyžičky soli
- 1 šálka osladeného strúhaného kokosu
- 2 lyžice masla, zmäknutého na izbovú teplotu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- voliteľne: 1/2 lyžičky kokosového extraktu
Na šľahačku:
- 1 a 1/2 šálky (360 ml) studenej šľahačkovej smotany
- 3 lyžice práškového alebo kryštálového cukru
- 3/4 lyžičky vanilkového extraktu
- na ozdobu: kokosové hobliny, kokosové lupienky alebo strúhaný kokos
Postup
- Podľa návodu upečte krehké cesto a nechajte úplne vychladnúť. Vychladnutý korpus prikryte a uložte do chladničky, kým nebude pripravený na plnenie.
- Pripravte kokosovú náplň: vyšľahajte žĺtky a kukuričný škrob. Odstavíme. V stredne veľkom hrnci na miernom ohni vyšľahajte kokosové mlieko, polotučný cukor, kryštálový cukor a soľ. Za občasného šľahania priveďte do varu.
- Varte 2 minúty a potom znížte teplotu na stredne nízky stupeň. Po zovretí odoberte asi 1/2 šálky zmesi a pomalým a rovnomerným prúdom ju zašľahajte do žĺtkovej zmesi s kukuričným škrobom. Pomalým a rovnomerným prúdom nalejte a zašľahajte žĺtkovú zmes do hrnca.
- Puding začne okamžite bublať a hustnúť. Šľahajte a varte 1 minútu a 30 sekúnd. Odstavte z ohňa a vmiešajte kokos, maslo, vanilku a kokosový extrakt (ak používate).
- Teplú náplň nalejte do vychladnutého koláčového korpusu. Priamo na povrchu pudingu ho pevne prikryjeme plastovou fóliou (aby sa nevytvorila koža) a dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny alebo cez noc, kým sa nevychladí a nezhustne. Koláč môže byť v chladničke až 1 deň.
- Na šľahačku: Vymiešajte krém, cukor a vanilkový extrakt na stredne vysokej rýchlosti, približne 3 – 4 minúty. Šľahačku na vrch rozotrite. Ozdobte kokosom. Koláč nechajte chladiť odkrytý až niekoľko hodín alebo ho môžete podávať ihneď.
- Zvyšky prikryte a skladujte v chladničke do 5 dní.