DezertyRecepty

Kokosový koláč so šľahačkou – recept

Tento recept na kokosový koláč skrýva hustú a krémovú kokosovú náplň, chrumkavé krehké cesto, kopce sladkej šľahačky a opečený kokos. Je to skvelý letný dezert na horúce dni.

Príprava tohto koláča je veľmi jednoduchá – keď máte pripravený korpus, stačí len vyšľahať krémovú náplň, naliať ju do korpusu a nechať vychladnúť, kým stuhne, a potom ju ozdobiť šľahačkou a opečeným kokosom. Keďže kokosové mlieko je už vďaka svojim prírodným tukom veľmi bohaté, nemusíte pri príprave koláča používať tučnú smotanu.

Z čoho sa kokosový koláč so šľahačkou skladá

  • Krehké cesto: cesto na korpus si môžete kúpiť alebo ho môžete pripraviť sami, nie je to nič zložité, napríklad tento vegánsky jednoduchý korpus.
  • Krémová kokosová náplň: pripravíme ju na sporáku.
  • Šľahačka: najlepšia je domáca, čerstvo vyšľahaná šľahačka. Na vrch môžete pridať aj opražený kokos.

Zloženie krémovej kokosovej náplne

Pripravíme si pravú kokosovú náplň z hustého kokosového mlieka. Keďže kokosové mlieko nemá veľmi výraznú chuť, pridáme strúhaný kokos a trošku kokosového extraktu. Nemáte kokosový extrakt? Vynechajte ho. Strúhaný kokos dodá veľa chuti.

Tu je prehľad ingrediencií:

  • Žĺtky a kukuričný škrob: zahustia koláčovú náplň. Najprv ich spojte a potom ich pridajte do zmesi na varenie.
  • Konzervované kokosové mlieko: Konzervované kokosové mlieko je prísada na varenie, nie nápoj. Je veľmi husté a zvyčajne sa nachádza v blízkosti thajských potravinárskych výrobkov. Nepoužívajte chladené kartónové kokosové mlieko, pretože tieto dva druhy sa veľmi líšia. Kokosové mlieko je obľúbenou prísadou nielen do sladkých pokrmov, ale využijete ho napríklad príprave indického Dhalu či zeleninového kari. Výborné je aj v osviežujúcich letných drinkoch.
  • Plnotučné mlieko: smotana je príliš hustá. Plnotučné mlieko sa ukázalo ako najlepšia voľba na tento recept na kokosový koláč.
  • Cukor: Na osladenie náplne použite 2/3 šálky.
  • Soľ: Trochu soli dodá chuť.
  • Strúhaný kokos: Strúhaný kokos je mäkký, vlhký a sladký, takže v krémovej náplni nenájdete suché chrumkavé kúsky.
  • Maslo: Pridáme 2 polievkové lyžice zmäknutého masla, aby bola konzistencia jemná a maslová.
  • Vanilkový extrakt a kokosový extrakt: Oba pridávajú fenomenálnu chuť.
Šľahačkou sa dá kokosový koláč krásne ozdobiť.

Recept na kokosový koláč so šľahačkou

Koláč z kokosového mlieka je naplnený bohatým krémom, pokrytý jemne osladenou šľahačkou a posypaný opraženými kokosovými vločkami. Každý kúsok je voňavý, chuťovo plný a je radosť ho jesť.

Ingrediencie na kokosový koláč so šľahačkou

  • 1 hotové krehké cesto (neupečené)
  • 4 veľké žĺtky
  • 1/4 šálky kukuričného škrobu
  • 1 plechovka (400 ml) plnotučného kokosového mlieka
  • 1 šálka plnotučného mlieka
  • 2/3 šálky kryštálového cukru
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 šálka osladeného strúhaného kokosu
  • 2 lyžice masla, zmäknutého na izbovú teplotu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • voliteľne: 1/2 lyžičky kokosového extraktu

Na šľahačku:

  • 1 a 1/2 šálky (360 ml) studenej šľahačkovej smotany
  • 3 lyžice práškového alebo kryštálového cukru
  • 3/4 lyžičky vanilkového extraktu
  • na ozdobu: kokosové hobliny, kokosové lupienky alebo strúhaný kokos

Postup na kokosový koláč so šľahačkou

  1. Podľa návodu upečte krehké cesto a nechajte úplne vychladnúť. Vychladnutý korpus prikryte a uložte do chladničky, kým nebude pripravený na plnenie.
  2. Pripravte kokosovú náplň: vyšľahajte žĺtky a kukuričný škrob. Odstavíme. V stredne veľkom hrnci na miernom ohni vyšľahajte kokosové mlieko, polotučný cukor, kryštálový cukor a soľ. Za občasného šľahania priveďte do varu.
  3. Varte 2 minúty a potom znížte teplotu na stredne nízky stupeň. Po zovretí odoberte asi 1/2 šálky zmesi a pomalým a rovnomerným prúdom ju zašľahajte do žĺtkovej zmesi s kukuričným škrobom. Pomalým a rovnomerným prúdom nalejte a zašľahajte žĺtkovú zmes do hrnca.
  4. Puding začne okamžite bublať a hustnúť. Šľahajte a varte 1 minútu a 30 sekúnd. Odstavte z ohňa a vmiešajte kokos, maslo, vanilku a kokosový extrakt (ak používate).
  5. Teplú náplň nalejte do vychladnutého koláčového korpusu. Priamo na povrchu pudingu ho pevne prikryjeme plastovou fóliou (aby sa nevytvorila koža) a dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny alebo cez noc, kým sa nevychladí a nezhustne. Koláč môže byť v chladničke až 1 deň.
  6. Na šľahačku: Vymiešajte krém, cukor a vanilkový extrakt na stredne vysokej rýchlosti, približne 3-4 minúty. Šľahačku na vrch rozotrite. Ozdobte kokosom. Koláč nechajte chladiť odkrytý až niekoľko hodín alebo ho môžete podávať ihneď.
  7. Zvyšky prikryte a skladujte v chladničke do 5 dní.

Poznámka: Ak máte v domácnosti maškrtného vegána, upečte mu famózny vegánsky marhuľový koláč.

Príprava kokosového koláča vopred

Koláčový korpus môžete pripraviť a naplniť krémom až tri dni vopred, tesne pred podávaním ho ozdobte šľahačkou a opečenými kokosovými vločkami.

Príprava krehkého cesta doma

  1. Koláčové cesto si pripravte vopred, potom ho dajte do chladničky alebo zamrazte, kým nebudete pripravení na prípravu koláča. Koláčové cesto sa musí pred vyvaľkaním chladiť aspoň 2 hodiny.
  2. Vyvaľkajte ho a potom ho vložte do tortovej formy. Okraje koláča zvlňte alebo ohnite.
  3. Vytvarovaný koláčový korpus chladíme aspoň 30 minút. Zabráni sa tým jeho zmršťovaniu. Nezabudnite, že koláčové cesto musí byť studené.
  4. Cesto vo forme zaťažte. Pri pečení cesta sa tuk rozpustí. Roztápajúci sa tuk spôsobí, že koláčový korpus sa po stenách koláčovej misy zmenší.
  5. Aby koláčové cesto úplne nestratilo svoj tvar, zaťažte ho závažím na koláče. Koláčové cesto najprv opatrne vyložte papierom a potom doň nasypte koláčové závažia alebo suché fazule.
  6. Pečte, kým okraje nie sú jemne hnedé, približne 15 minút.
  7. Koláčové závažia odstráňte a dno popichajte vidličkou. Takto môže zo spodnej časti uniknúť vzduch.
  8. Vráťte do rúry, kým nie je celý koláčový korpus zlatohnedý.
  9. Koláčový korpus nechajte úplne vychladnúť. Cesto môžete pripraviť až 3 dni vopred!
  10. Takto upečený koláčový „korpus“ je chrumkavý a pripravený na krémovú kokosovú náplň.
Banány s kokosom idú dokopy. Môžete však skúsiť aj iné druhy ovocia.

Banánový koláč s kokosovým krémom – recept

Nemusíte si vyberať medzi kokosovým a banánovým koláčom – tento koláč obsahuje chute oboch! Koláč s grahamovými sušienkami plnený kokosovým krémom, nakrájanými banánmi a čerstvo vyšľahanou šľahačkou. Tento koláč je krémový, bohatý, krásny a lahodný.

Ingrediencie na banánový koláč s kokosovým mliekom

Korpus:

  • 1 a ½ šálky rozdrvených grahamových sušienok
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 6 lyžíc masla, rozpusteného

Náplň:

  • 3 šálky plnotučného mlieka
  • ⅔ šálky sladeného strúhaného kokosu
  • ⅔ šálky kryštálového cukru
  • ¼ lyžičky soli
  • 3 veľké žĺtky
  • ⅓ šálky kukuričného škrobu
  • 1 lyžica mlieka
  • 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
  • 1 lyžica masla
  • 2 banány nakrájané na plátky

Šľahačková poleva:

  • 1 a ¼ šálky vychladenej hustej smotany
  • 2 lyžice práškového cukru
  • ¼ lyžičky čistého vanilkového extraktu
  • opražený kokos a nakrájaný banán

Postup na banánový koláč s kokosovým mliekom

  1. Zmiešajte grahamové sušienky, cukor a rozpustené maslo. Keď sú všetky omrvinky navlhčené, vtlačte zmes na dno a po stranách hlbokej formy na koláč. Korpus pečte 8 – 10 minút, kým nie je ľahko opečený a voňavý. Nechajte úplne vychladnúť.
  2. Mlieko s koksom dajte variť na mierny oheň.
  3. Medzitým vo veľkej mise vyšľahajte cukor, soľ, žĺtky, kukuričný škrob a jednu lyžicu mlieka. Keď sa zmes mlieka a kokosu začne variť, pomaly prilievajte do vaječnej zmesi malú šálku teplého mlieka za stáleho šľahania (tým sa teplota vajec pomaly zvýši).
  4. Pomaly pridajte ďalšiu malú šálku teplého mlieka za stáleho šľahania.
  5. Vajíčkovú zmes nalejte do zvyšného mlieka v hrnci a na miernom ohni všetko priveďte do varu. Striedavo šľahajte a miešajte stierkou. Po 3-5 minútach by mala zmes bublať a zhustnúť (po vychladnutí ešte viac zhustne). Odstavte z ohňa a vmiešajte vanilkový extrakt a maslo. Náplň nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a občas premiešajte.
  6. Na dno korpusu pridáme trochu náplne a potom vrstvu nakrájaných banánov. Pridáme zvyšnú náplň a rozotrieme do rovnomernej vrstvy. Prikryte fóliou. Dajte do chladničky, kým nie je úplne vychladnutá a pevná, najmenej 8 hodín.
  7. Po vychladnutí koláča pripravte šľahačkovú polevu. Vyšľahajte smotanu, cukor a vanilku, kým sa nevytvoria tuhé špičky. Ak by ste chceli šľahačku sladšiu, môžete pridať ďalšie 1-2 lyžice práškového cukru. Šľahačku rozotrite po koláči alebo pomocou cukrárskeho vrecka a špičky pridajte šľahačku na vrch koláča. Ozdobte opečeným kokosom a nakrájanými banánmi.

Podávanie a skladovanie:

Tento koláč by sa mal podávať vychladený, priamo z chladničky. Prikrytý skladujte v chladničke až 2 dni. Ideálne je podávať ho do jedného dňa od upečenia. Banánová poleva časom zhnedne.

Krémového kokosového koláča sa nemusíte vzdať ani v prípade, že nemôžete jesť mliečne výrobky.

Vegánsky kokosový koláč – recept

Krémová kokosová dobrota! Tento vegánsky kokosový koláč je vyrobený z domáceho koláčového cesta, krémovej kokosovej náplne a je doplnený vegánskou šľahačkou. Milovníci koláča, kokosu a šľahačky sa nebudú môcť nabažiť. A ak chcete pripraviť niečo slávnostnejšie, vyskúšajte vegánsku kokosovú tortu.

Ingrediencie na kokosový koláč

  • 1 vegánske krehké cesto, upečené
  • 3/4 šálky sójového alebo iného rastlinného mlieka
  • 6 lyžíc kukuričného škrobu
  • 400 ml plnotučného kokosového mlieka
  • 1/2 šálky kryštálového cukru
  • 1/2 šálky sladeného strúhaného kokosu voliteľné
  • 4 lyžice vegánskeho masla
  • 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
  • 1/2 lyžičky kokosového extraktu
  • 2-4 šálky vegánskej šľahačky
  • kokosové lupienky, kokosové hobliny alebo sladený strúhaný kokos

Postup na vegánsky kokosový koláč

  1. Ak použijete korpus z obchodu, musí byť úplne upečený, pretože do neho dávame nepečenú náplň.
  2. V miske alebo sklenenej odmerke vyšľahajte rastlinné mlieko a kukuričný škrob do hladka.
  3. Do stredne veľkého hrnca pridajte kokosové mlieko, cukor a zmes mlieka a kukuričného škrobu.
  4. Zapnite sporák na stredne vysokú teplotu a šľahajte do hladka. Priveďte do varu, potom znížte teplotu na mierny ohrev a neustále šľahajte, kým zmes nezhustne.
  5. Okamžite stiahnite z ohňa a vmiešajte strúhaný kokos (voliteľné), vegánske maslo, vanilku a kokosový extrakt.
  6. Nalejte do koláčovej formy a uhlaďte stierkou. Vrchnú časť krému prikryte fóliou, ktorá sa dotýka vrchnej časti krému; zabráni sa tak vytvoreniu kožky na povrchu krému. Vložte do chladničky na 3 – 4 hodiny, aby sa krém schladil a zhustol.
  7. Po 3-4 hodinách chladenia koláča pripravte šľahačkovú polevu podľa vlastného výberu (alebo jednoducho použite vegánsku šľahačku kúpenú v obchode).
  8. Koláč pokryjeme šľahačkou alebo ho môžeme potrieť pomocou zdobiaceho vrecka a špičky.
  9. V prípade potreby posypte kokosovými lupienkami, hoblinami alebo strúhaným kokosom. Podávajte a vychutnajte si! Zvyšky koláča uchovávajte v chladničke prikryté až 3 – 4 dni.

TIP: Ak obľubujete kokosové dezerty, určite stojí za vyskúšanie aj kokosový puding, tradičné kokosové ježe či zdravé raffaelo guľky.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang