Recepty

Recept na lasagne

Tento lahodný recept je hotový za 190 minút a z nižšie uvedených ingrediencií ho môže pripraviť až pre 6 osôb.

Ingrediencie

Bolonská omáčka:

  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1,3 kg hovädzích stehien (s kosťou)
  • 1,3 kg bravčových stehien (s kosťou)
  • Soľ
  • Čerstvo mleté čierne korenie
  • 340 g pancetty nakrájanej nadrobno
  • 340 g cibule nakrájanej nadrobno
  • 110 g mrkvy nakrájanej nadrobno
  • 110 g zeleru nakrájanej nadrobno
  • 4 celé strúčiky cesnaku
  • 250 ml suchého červeného vína
  • 700 ml domáceho hovädzieho alebo kuracieho vývaru
  • 1 plechovka (425 g) nakrájaných paradajok so šťavou
  • 4 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 3 vetvičky čerstvého rozmarínu
  • 6 vetvičiek nasekanej petržlenovej vňate a bazalky
  • 250 ml paradajkovej omáčky

Zmes ricotty:

  • 720 g ricotty
  • 2 veľké vajcia
  • 4 lyžice čerstvej nasekanej petržlenovej vňate,
  • 3 lyžice čerstvej nasekanej bazalky
  • 40 g čerstvo nastrúhaného syra Parmigiano Reggiano
  • Soľ
  • Čerstvo mleté čierne korenie

Paradajková omáčka:

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 3 strúčiky cesnaku, nahrubo nasekané
  • 1/2 lyžičky rozdrvených chilli semiačok
  • 2 konzervy (795 g) drvených paradajok
  • 1 plechovka (425 g) nakrájaných paradajok
  • Soľ
  • Čerstvo mleté čierne korenie
  • 3 lyžice čerstvých petržlenových listov, nasekaných
  • 3 lyžice čerstvých bazalkových listov, nasekaných

Bešamelová omáčka:

  • 30 g nesoleného masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 475 ml až 590 ml plnotučného mlieka, zohriateho
  • štipka čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
  • Soľ
  • Čerstvo mleté čierne korenie
  • 75 g čerstvo nastrúhaného syra Fontina
  • 50 g čerstvo nastrúhaného syra Parmigiano Reggiano

Postup

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Olej rozohrejte vo veľkej panvici na silnom ohni.
  2. Stehná z oboch strán osolíme a okoreníme, vložíme do panvice a z oboch strán opečieme dozlatista, približne 4 minúty z každej strany.
  3. Stehná preložte na tanier. Z panvice odstráňte tuk. Do panvice pridajte pancettu a opečte ju dozlatista. Pancettu vyberte a odložte takisto na tanier.
  4. Do panvice pridajte cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak a varte ich 4 až 5 minút, kým nezmäknú a nezískajú zlatohnedú farbu.
  5. Pridajte červené víno, oškrabte dno panvice a varte, kým sa úplne nezredukuje. Pridajte hovädzí vývar, nakrájané paradajky, tymián, rozmarín a petržlenovú vňať a priveďte do varu.
  6. Do panvice vráťte stehná a tretinu pancetty, prikryte a vložte do rúry. Varte, kým mäso nezmäkne a neopadá od kosti, približne 2 hodiny.
  7. Stehná vyberte na dosku na krájanie, a keď vychladnú natoľko, aby sa s nimi dalo manipulovať, mäso rozdrvte na kúsky a vložte do misy.
  8. Výpek z pečenia preceďte do misky. Do veľkej vysokostennej panvice dajte 700 ml výpeku a na silnom ohni ju priveďte do varu. Varte, kým sa množstvo tekutiny nezredukuje na približne 175 ml.
  9. Do panvice pridajte rozdrobené mäso a zvyšnú uvarenú pancettu spolu s 240 ml paradajkovej omáčky, petržlenovou vňaťou a bazalkou.

Ricottová zmes:

  1. V miske zmiešame ricottu, vajcia, petržlenovú vňať, bazalku, syr, soľ a korenie.
  2. Prikryte a nechajte v chladničke aspoň 1 hodinu, aby sa chute spojili.

Paradajková omáčka:

  1. Vo veľkej panvici na stredne silnom ohni rozohrejeme olej, pridáme cibuľu a restujeme ju 3 až 4 minúty, kým nezmäkne. Pridajte cesnak a chilli semiačka a varte 1 minútu.
  2. Pridajte paradajky, priveďte do varu, dochuťte soľou a korením a varte, kým sa omáčka nezredukuje a nezhustne, približne 25 až 30 minút. Vmiešajte petržlenovú vňať a bazalku.

Bešamelová omáčka:

  1. V stredne veľkej panvici na miernom ohni rozpustite maslo. Vmiešajte múku a nechajte ju asi 2 minúty variť.
  2. Pomaly miešajte 475 ml horúceho mlieka a pokračujte v miešaní, kým omáčka nezhustne približne 5 až 7 minút.
  3. Omáčku ochuťte muškátovým orieškom, soľou a korením a primiešajte syry.
  4. Ak je omáčka príliš hustá, primiešajte trochu zvyšného mlieka.

Ukladanie vrstiev:

  1. Dno a boky zapekacej misy s rozmermi 23 x 33 cm vymažte maslom.
  2. Na dno formy rovnomerne naneste tenkú vrstvu bešamelu. Na bešamel položte vrstvu cestovinového cesta, ktoré ste nakrájali tak, aby sa zmestilo do vnútra formy.
  3. Na cestoviny navrstvite zmes ricotty a rovnomerne ich rozotrite. Na ricottu naneste tenkú vrstvu bešamelu, posypte niekoľkými lyžicami parmezánu a lístkami bazalky.
  4. Navrch dajte ďalšiu vrstvu cestovín a rovnomerne rozotrite mäsovú zmes. Na bolonskú zmes naneste rovnomernú vrstvu bešamelu, posypte niekoľkými lyžicami parmezánu a lístkami bazalky.
  5. Na mäsovú zmes položte poslednú vrstvu cestovín a navrch naberte bešamel, aby boli cestoviny úplne pokryté. Posypte 3 lyžicami parmezánu.
  6. Panvicu vložte do rúry a prikryte ju alobalom. Pečte 20 minút. Znížte teplotu na 180 °C, odstráňte fóliu a pokračujte v pečení, kým vrch nie je zlatohnedý a vrch lasagní nebublá, približne 25 až 35 minút. Pred krájaním vyberte z rúry a nechajte 10 minút odpočívať.
  7. Nakrájajte a polejte paradajkovou omáčkou, ďalším strúhaným syrom a nasekanou petržlenovou vňaťou a bazalkou.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang