Vegan/Vegetarian

Špagety Carbonara s údeným tofu – recept, nutričné hodnoty a vegánska verzia

Špagety Carbonara s údeným tofu sú vhodným tipom na rýchly obed alebo večeru cez týždeň, keď človek nemá až toľko času na varenie. Je na ne potrebných iba pár ingrediencií a celková príprava trvá približne 25 minút. Ako vyzerá recept na špagety Carbonara s údeným tofu a aké nutričné hodnoty má toto jedlo?

Ak si chce niekto pripraviť špagety Carbonara s údeným tofu, mal by si dávať pozor na veľkosť porcií, pretože tieto špagety sú dosť sýte. Je možné pripaviť aj vegánsku či bezlepkovú verziu cestovín Carbonara s údeným tofu?


Obsah článku


Potrebné ingrediencie na špagety Carbonara s údeným tofu

Na prípravu približne 4 porcií špagiet Carbonara s údeným tofu sú potrebné tieto ingrediencie:

  • 400 g špagiet
  • 200 g údeného tofu
  • 1 nadrobno nasekaná cibuľa
  • 2 pretlačené strúčiky cesnaku
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL lahôdkového droždia (voliteľné)
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

V prípade vegánskej alebo bezlepkovej verzie je potrebné niektoré z ingrediencií nahradiť za iné, avšak obe z týchto možností sú jednoduché na prípravu.

Postup prípravy cestovín Carbonara s tofu

  1. Najskôr treba dať v hrnci variť osolenú vodu, vložiť do nej špagety a uvariť ich podľa návodu na obale tak, aby boli „al dente“. Keď sa cestoviny scedia, približne polovicu hrnčeka vody z cestovín si treba odložiť na bok a neskôr sa táto voda môže použiť na zjemnenie omáčky.
  2. Údené tofu sa nakrája na malé kocky alebo tenšie pásiky, na panvici sa rozohreje lyžica olivového oleja a tofu sa opečie zo všetkých strán, kým nebude zlatisté a mierne chrumkavé. Potom ho treba takto nachystané odložiť bokom.
  3. Do tej istej panvice treba pridať druhú lyžicu oleja a opražiť nadrobno nasekanú cibuľu, kým nebude dozlatista.
  4. Následne treba pridať pretlačený cesnak a krátko ho orestovať (stačí približne pol minúty), aby nestihol zhnednúť.
  5. Do panvice treba pridať smotanu na varenie, všetko dobre premiešať a priviesť do mierneho varu, aby sa omáčka začala spájať.
  6. Omáčku treba dochutiť soľou, čerstvo pomletým čiernym korením a ak má niekto rád výraznejšiu syrovú chuť, do omáčky sa odporúča vmiešať aj 2 lyžice lahôdkového droždia.
  7. Do omáčky sa už pridá iba opečené tofu a premieša sa, aby sa tofu obalilo v krémovej zmesi.
  8. Potom treba do panvice pridať uvarené špagety a všetko dôkladne premiešať. Ak je omáčka príliš hustá, odporúča sa priliať trochu odloženej vody z cestovín, ktorá omáčku zjemní a spojí jednotlivé chute.
  9. Hotové špagety Carbonara s údeným tofu sa môžu servírovať ozdobené čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou a najlepšie sú, keď sa podávajú ešte horúce, kým je omáčka krémová.

Údené tofu namiesto slaniny

Údené tofu je výbornou rastlinnou alternatívou slaniny vo viacerých receptoch. Prečo sa však používa údené tofu namiesto slaniny v cestovinách Carbonara?

Viacero ľudí si ako náhradu slaniny zvolí údené tofu, pretože má dymovú arómu, ktorá pripomína klasickú slaninu. Opečené tofu má taktiež výbornú pevnú štruktúru a je jemne chrumkavé, a tak sa výborne hodí ako do cestovín, tak aj do šalátov či sendvičov.

V porovnaní so slaninou obsahuje tofu samozrejme aj menej tukov, žiadny cholesterol a zároveň veľa rastlinných bielkovín, vďaka čomu je tofu výživné. V neposlednom rade je skvelým variantom pre vegetariánov aj vegánov.

Viacero ľudí si ako náhradu slaniny zvolí údené tofu, pretože má dymovú arómu, ktorá pripomína klasickú slaninu.

Nutričné hodnoty receptu na Carbonara špagety s tofu

Približné nutričné hodnoty na 1 porciu receptu na Carbonara špagety s tofu sú nasledovné:

Energiacca 480-520 kcal
Bielkoviny20-24 g
Sacharidy65-70 g
Tuky14-16 g
Vláknina6-7 g
Soľ1,5-2 g

Recept na Carbonara špagety s tofu má dobré nutričné hodnoty a zatiaľ čo je klasická verzia kalorickejšia a bohatá na živočíšne tuky, verzia omáčky Carbonara s tofu obsahuje viac rastlinnej vlákniny, menej kalórií a je vhodná aj pre vegetariánov alebo vegánov.

Recept na klasické špagety s omáčkou Carbonara a slaninkou

Aj keď existuje množstvo druhov cestovín, v tomto recepte sa používajú práve špagety. Tu je tradičný recept na špagety s omáčkou Carbonara so slaninou pre 4 osoby.

Potrebné ingrediencie

  • 400 g špagiet
  • 150 g pancetty alebo kvalitnej slaniny
  • 3 celé vajcia
  • 1 žĺtok
  • 80 g syra Pecorino Romano alebo parmezánu
  • 2 strúčiky cesnaku (voliteľné)
  • čerstvo pomleté čierne korenie
  • soľ

Postup prípravy

  1. Do vriacej osolenej vody treba vložiť špagety a uvariť ich podľa návodu na obale na spôsob „al dente“. Predtým, než sa špagety scedia, odporúča sa z nich odložiť asi polovicu hrnčeka vody.
  2. Na panvici sa opečie pancetta alebo slanina, kým nebude chrumkavá a pustí tuk. Môže sa pridať aj pretlačený cesnak, avšak po krátkom opečení ho treba z panvice vybrať (stačí iba ak zanechá jemnú arómu).
  3. Pomedzi to sa v miske vyšľahajú celé vajcia a žĺtok so strúhaným syrom Pecorino Romano. Ten je možné kúpiť v obchode ako Yeme alebo Tesco. Zmes treba ochutiť čerstvo pomletým čiernym korením a mala by byť krémová a trochu hustejšia.
  4. V ďalšom kroku treba horúce, scedené špagety vložiť do panvice so slaninou a premiešať, aby sa obalili v tuku. Panvicu však treba odstaviť z priameho ohňa, aby sa vajcia nezrazili.
  5. Na horúce špagety sa naleje vaječno-syrová zmes a rýchlo sa premiešajú, aby sa vajcia jemne spojili a vznikla krémová omáčka. Ak bude treba, do omáčky Carbonara možno pridať trochu odloženej vody z cestovín na zjemnenie.
  6. Špagety Carbonara treba podávať okamžite, pretože vtedy sú najchutnejšie. Vrch sa môže posypať ešte trochou strúhaného syra a čerstvo pomletým čiernym korením.

Toto je recept na tradičnú taliansku verziu, kde sa nepoužíva smotana, a tak krémovosť cestovín vzniká iba z vajec, syra a škrobu z cestovín.

Špagety Carbonara treba podávať okamžite, pretože vtedy sú najchutnejšie. Vrch sa môže posypať ešte trochou strúhaného syra a čerstvo pomletým čiernym korením.

Vegánska verzia špagiet Carbonara s údeným tofu

Keď si chce niekto uvariť vegánsku verziu špagiet Carbonara s údeným tofu, postup prípravy je úplne rovnaký ako klasický, avšak treba nahradiť iba dve suroviny.

Taktiež klasická smotana na varenie, ktorá v pôvodnej verzii vytvára krémovosť omáčky, sa nahradí rastlinnou smotanou, ktorá spolu s trochou vody z cestovín vytvorí hladký základ. Medzi najznámejšie rastlinné smotany patrí sójová, ovsená, mandľová či ryžová smotana.

Aby mali špagety syrovú chuť, je vhodné do nich pridať lahôdkové droždie, ktoré im dodá parmezánový nádych. Soľ a čerstvo pomleté čierne korenie sú aj naďalej základom, no okrem nich sa môže pridať aj údená paprika – na zvýraznenie arómy údeného tofu.

Ak si chce niekto pripraviť špagety Carbonara s údeným tofu, mal by si dávať pozor na veľkosť porcií, pretože tieto špagety sú dosť sýte.

Bezlepková verzia špagiet Carbonara s údeným tofu

Na prípravu 4 porcií bezlepkovej verzie špagiet Carbonara s údeným tofu sú potrebné tieto ingrediencie:

  • 400 g bezlepkových špagiet (napríklad zo strukovinových múk – kukuričnej, cícerovej alebo ryžovej)
  • 200 g údeného tofu
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml rastlinnej smotany (bezlepková sójová, ovsená alebo ryžová)
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL lahôdkového droždia
  • 1 ČL údenej papriky
  • soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
  • čerstvá petržlenová vňať na posypanie

Postup prípravy je rovnaký ako v predošlom prípade:

  1. Najprv treba uvariť bezlepkové špagety v osolenej vode podľa návodu na obale. Ako v predošlých prípadoch, tak aj v tomto si pred scedením treba odložiť asi pol hrnčeka vody z cestovín.
  2. Údené tofu sa nakrája na malé kocky alebo pásiky a opečie sa na panvici spolu s 1 PL oleja, aby bolo chrumkavé. Potom sa odloží bokom.
  3. Na tej istej panvici sa opečie nadrobno nakrájaná cibuľa, pridá sa pretlačený cesnak a krátko sa orestuje.
  4. Ďalej treba priliať rastlinnú smotanu, vmiešať lahôdkové droždie a údenú papriku. Omáčku treba nechať krátko prevrieť, aby zhustla a môže sa dochutiť soľou a korením.
  5. Do omáčky sa pridá opečené tofu, uvarené špagety a všetko sa dôkladne premieša. Ak by bola omáčka príliš hustá, podľa potreby sa môže zjemniť odloženou vodou z cestovín.
  6. Cestoviny treba podávať horúce a posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.

Špagety Carbonara s údeným tofu sú chutnou a zdravšou alternatívou klasickej verzie špagiet Carbonara. Vďaka tomu, že sa namiesto slaniny použije údené tofu, jedlo je ľahšie, zdravšie, bohatšie na rastlinné bielkoviny a vhodné aj pre vegetariánov či vegánov.

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang