
Strukovinové múky sú čím ďalej, tým viac obľúbené vďaka ich zdravotným benefitom a rôznym možnostiam využitia. Sú vhodné aj pre celiatikov a ľudí, ktorí sa chcú zdravo stravovať. Aké druhy strukovinových múk existujú a ako vyzerá recept na placky z ryžovej alebo strukovinovej múky?
V tejto dobe sa ľudia začínajú stravovať stále zdravšie, a tak sú strukovinové múky skvelou náhradou klasickej múky.
Obsah článku
Strukovinové múky – hlavné druhy
Strukovinové múky sa vyrábajú tak, že sa pomelú sušené strukoviny. Aké hlavné druhy strukovinových múk existujú?
Cícerová múka
- Cícerová múka je najznámejšia a najpoužívanejšia strukovinová múka.
- Má jemne orieškovú chuť.
- Používa sa na prípravu placiek, falafelu, rôznych receptov na hummus či indickej kuchyne (jedlá ako napríklad pakora či besan chilla).
Šošovicová múka
- Šošovicová múka sa vyrába zo sušenej červenej alebo žltej šošovice.
- Táto múka má vyšší obsah bielkovín a vlákniny.
- Hodí sa na placky, cestíčko, zahusťovanie polievok alebo omáčok.
Hrachová múka
- Vyrába sa zo sušeného zeleného alebo žltého hrachu.
- Má jemnú chuť a je bohatá na rastlinné bielkoviny.
- Používa sa do polievok, placiek alebo ako súčasť bezlepkového pečiva.
Fazuľová múka
- Môže byť vyrobená z bielej, červenej alebo čiernej fazule.
- Má výraznejšiu chuť, a preto sa zvykne miešať s inými strukovinovými múkami.
- Je vhodná do slaných receptov, napríklad na placky, chlieb alebo sušienky.
Každá z týchto múk je prirodzene bezlepková, a tak je vhodná pre celiatikov alebo pre ľudí, ktorí sa chcú stravovať zdravo.
Výhody strukovinových múk
Oproti klasickej pšeničnej múke majú strukovinové múky množstvo výhod. Aké sú to?
- Vysoký obsah bielkovín – Strukovinové múky sú vhodné pre vegetariánov a vegánov ako rastlinný zdroj proteínov.
- Viac vlákniny – Obsahujú viac vlákniny, ktorá podporuje trávenie, dlhšie zasýti a pomáha regulovať aj hladinu cukru v krvi.
- Nízky glykemický index – Tieto múky spôsobujú menšie kolísanie energie a sú vhodné napríklad aj pri cukrovke.
- Bohaté na minerály a vitamíny – Obsahujú napríklad železo, horčík, draslík, zinok či vitamíny skupiny B.
- Bez lepku – Strukovinové múky sú prirodzene vhodné pre celiatikov a ľudí s intoleranciou na lepok.
- Podpora svalov a regenerácie – Vďaka vysokému obsahu bielkovín podporujú svaly a ich regeneráciu.
- Prospešné pre srdce a cievy – Vláknina a minerály prospievajú zdraviu kardiovaskulárneho systému.
- Dlhšia sýtosť – Strukovinové múky pomáhajú udržať pocit sýtosti dlhšie a taktiež predchádzajú prejedaniu sa.
- Lepšia štruktúra jedál – Tieto druhy múky zlepšujú konzistenciu cesta a podľa receptu pridávajú vláčnosť alebo chrumkavosť.
Strukovinové múky sú teda zdravšie, výživnejšie, chutné a kuchárom ponúkajú viac možností na prípravu rôznorodejších jedál než klasická pšeničná múka.

Recepty zo strukovinových múk
Je veľa rôznych receptov zo strukovinových múk, ktoré si človek môže jednoducho pripraviť doma. Ktoré recepty zo strukovinových múk sú najznámejšie?
- cícerové placky
- šošovicové placky so zeleninou
- fazuľový chlieb so semienkami
- hrachové palacinky s bylinkami
- cícerové sušienky
- brownies zo šošovicovej múky
- sladké palacinky z fazuľovej múky
- cícerové „omelety“ bez vajec
- šošovicové krekry s bylinkami
- fazuľové muffiny na slano aj na sladko
Toto sú len niektoré z receptov zo strukovinových múk. Všetky sú zaujímavé, a ak niekto rád experimentuje a varí zdravé jedlá, určite stoja za vyskúšanie.
Placky zo šošovicovej múky
Približne na 6 placiek budú potrebné tieto suroviny:
- 200 g šošovicovej múky
- 1 väčšia nastrúhaná mrkva
- 1 menšia cuketa (nastrúhaná a vyžmýkaná)
- 1 vajce
- 2-3 PL vody alebo rastlinného mlieka (množstvo treba upraviť podľa hustoty cesta)
- 1 pretlačený strúčik cesnaku
- 1 ČL soli
- ½ ČL čierneho korenia
- ½ ČL mletej rasce alebo kurkumy (môže a nemusí byť)
- 2 PL oleja na opekanie
Postup prípravy je jednoduchý a trvá približne iba 20-30 minút. Čas sa môže natiahnuť, ak sa niekto rozhodne pre viac placiek. Aký je postup prípravy?
- V miske sa zmieša šošovicová múka, nastrúhaná mrkva a cuketa.
- Pridá sa vajce (alebo pri vegánskej verzii jeho náhrada), pretlačený cesnak, soľ, korenie a prípadne koreniny.
- Podľa potreby treba pridať vodu, aby sa vytvorilo hustejšie cesto, ktoré by malo byť podobné cestu na zemiakové placky.
- Na panvici sa rozohreje trocha oleja a lyžicou sa na ňu ukladajú kôpky cesta, ktoré treba roztlačiť do tvaru placiek.
- Placky treba opekať z oboch strán dozlatista, a to približne 3-4 minúty z každej strany.
- Hotové placky sa nechajú odkvapkať na papierovej utierke.
Podobný postup prípravy je aj pri hrachovej múke, ktorá je taktiež fantastická. Cícerová socca placka je super, avšak šošovicová aj hrachová placka je vláčnejšia. Placka z cícerovej múky je v porovnaní s ostatnými trošku suchšia.
Z cícerovej múky sa dá pripraviť výborné cestíčko na obaľovanie a je tiež výborná na prípravu seitanu, nakoľko sa dobre kombinuje so pšeničným lepkom.
Placky z hrachovej múky
Strukovinové múky nie sú len bezlepkové, avšak hlavne veľmi výživné. Napríklad hrach obsahuje veľa rastlinného proteínu a zinku, šošovica má zas vysoký obsah vitamínu B či železa. Strukoviny patria k najbohatším zdrojom rastlinných bielkovín – a to aj vo forme múky.
Sú teda vhodné aj pre ľudí, ktorí si dávajú pozor na to, čo zjedia, no aj pre rozmanitosť chutí. Placky sú vynikajúce ako príloha ku šalátom, grilovaniu, nátierkam, no dajú sa pripraviť aj plnené dobrotami od výmyslu sveta. Rovnako všestranný je aj recept na kukuričné placky.
Ingrediencie na hrachové placky
- 200 g hrachovej múky
- 150 ml vody alebo rastlinného mlieka
- 1 menšia a nadrobno nasekaná cibuľa
- 1-2 pretlačené strúčiky cesnaku
- 1 menšia nastrúhaná mrkva
- 2 PL nasekanej petržlenovej vňate alebo koriandra
- 1 ČL soli
- ½ ČL čierneho korenia
- ½ ČL mletej rasce alebo kurkumy
- 2 PL oleja na panvicu
Postup prípravy
- Do misky sa nasype hrachová múka a postupne sa pridá voda alebo rastlinné mlieko, aby vzniklo hustejšie cestíčko.
- K cestu sa primieša nadrobno nasekaná cibuľa, pretlačený cesnak, nastrúhaná mrkva a nasekaná petržlenová vňať alebo koriander.
- Zmes sa dochutí soľou, čiernym korením a podľa chuti sa pridá aj rasca alebo kurkuma.
- Panvica sa potrie olejom a rozohreje sa na strednom plameni.
- Potom treba cesto naberať lyžicou a ukladať ho na panvicu, kde sa roztlačí do tvaru placiek.
- Placky sa opekajú z oboch strán, a to približne 3-4 minúty z každej strany.
- Hotové placky sa nechajú odkvapkať na papierovej utierke.
Okrem múk sú super aj strukovinové cestoviny, ktoré sú taktiež bezlepkové. Netreba však čakať známu chuť cestovín. Sú hutnejšie a ich chuť človeka (ktorý ich chutná prvýkrát) určite prekvapí.

Ryžová múka a ryžové placky
Ryžová múka sa vyrába mletím z bielej alebo hnedej ryže. Aj tento typ múky je prirodzene bezlepkový, a preto je vhodná pre celiatikov a ľudí s intoleranciou na lepok.
Vďaka neutrálnejšej chuti sa hodí na sladké aj slané jedlá, ako sú napríklad placky, palacinky, bezlepkové pečivo, no aj na zahusťovanie polievok alebo omáčok. Z ryžovej múky sa pripravuje napríklad aj tradičný japonský chlieb.
Približne na 8 placiek sú potrebné tieto ingrediencie:
- 200 g ryžovej múky
- 250 ml vody alebo mlieka
- 1 vajce
- 1 menšia a nadrobno nasekaná cibuľa
- 1 menšia mrkva alebo cuketa
- ½ ČL soli
- ½ ČL čierneho korenia
- 2 PL oleja na opekanie
Postup prípravy vyzerá nasledovne:
- Do misy sa nasype 200 g ryžovej múky.
- Pridá sa vajce a postupne sa vleje 250 ml vody alebo mlieka.
- Táto zmes sa mieša, kým nevznikne hladké cesto.
- Primieša sa nadrobno nasekaná cibuľa a nastrúhaná a vyžmýkaná mrkva alebo cuketa.
- Zmes sa dochutí soľou a čiernym korením.
- Na panvici sa rozohreje trocha oleja a lyžicou sa pridáva cesto, ktoré sa roztlačí do tvaru placiek.
- Placky sa opekajú z oboch strán dozlatista, z každej strany cca 3-4 minúty.
Ryžové placky sa odporúča podávať teplé. Môžeme ich podávať ako prílohu ku karí alebo indickému dhalu, či naplniť čerstvou zeleninou, klíčkami, osmaženým tempehom a namáčať si ich do lahodných omáčok.

Ryžové placky na sladko
Vďaka neutrálnej chuti ryžovej múky sú takéto ryžové placky vhodné aj na prípravu na sladko. Na približne 8 placiek budú potrebné tieto ingrediencie:
- 200 g ryžovej múky
- 250 ml mlieka (napríklad mandľového či kokosového)
- 1 vajce
- 2 PL cukru alebo medu
- 1 ČL vanilkového extraktu alebo vanilkového cukru
- ½ ČL škorice
- štipka soli
- 2 PL oleja alebo roztopeného masla (do cesta aj na opekanie)
- ovocie podľa chuti (čerstvé alebo sušené – jablká, banán, hrozienka, čučoriedky)
Postup prípravy je veľmi podobný ako v predošlých prípadoch. Je potrebné urobiť tieto kroky:
- Príprava začína tým, že do misy treba nasypať 200 g ryžovej múky.
- Pridá sa vajce, 250 ml mlieka a vymieša sa hladké cesto.
- Potom sa do cesta primiešajú 2 PL cukru alebo medu, 1 ČL vanilkového extraktu a podľa chuti môže jednotlivec pridať aj škoricu.
- Do cesta sa vmieša ovocie – napríklad nadrobno nakrájané jablká, banán alebo hrsť čučoriedok.
- Následne sa na panvici rozohreje olej alebo kúsok masla a lyžicou sa pridáva cesto, z ktorého sa hneď aj tvarujú placky.
- Placky sa opekajú z oboch strán – približne 2-3 minúty z každej strany.
- Sladké ryžové placky sa odporúča podávať teplé napríklad s jogurtom, tvarohom, čerstvým ovocím, medom alebo javorovým sirupom.
Takéto výborné ryžové placky sú skvelou voľbou na raňajky, víkendový brunch alebo aj ako rýchly dezert počas dňa. Taktiež si tento recept môže pripraviť človek vtedy, keď nevie, čo uvariť na večeru. Vďaka ryžovej múke sú dobre stráviteľné a človeka zasýtia aj bez toho, aby zaťažili trávenie.
Publikované: 15. 08. 2025, Aktualizované: 31. 08. 2025