Medzi vitamíny rozpustné v tukoch patrí aj veľmi dôležitý vitamín A.
Vitamín A sa vyskytuje v našej strave v dvoch podobách – v živočíšnych potravinách ako retinol a v potravinách rastlinného pôvodu vo forme provitamínu β-karotému, ktorý sa v pečeni a črevách mení na vlastný vitamín A.
Z β-karoténu dokáže telo získať menej vitamínov. Odhaduje sa, že potrebné množstvo β-karoténu by bolo až 6 násobne vyššie ako v prípade vitamínu A.
Premenu β-karoténu na vitamín A významne uľahčuje prítomnosť tukov v strave. S uvoľňovaním zásob vitamínu A z pečene pomáha zinok. Tento proces môže negatívne ovplyvniť konzumácia alkoholu a niektorých liekov.
Kde nájdeme vitamín A
Vitamín A je prirodzene obsiahnutý v rybom tuku a rybách, žĺtkoch, vnútornostiach a mliečnych výrobkoch. Vo forme β-karoténu sa nachádza v zelenine (predovšetkým v mrkve, špenáte, brokolici, mangu a marhuliach).
Na doplnenie vitamínu A si môžete pripraviť chutnú brokolicovú polievku bez smotany.
Odporúčaná denná dávka
Odporúčaná denná dávka je 500-5000 m. j.1 (medzinárodných jednotiek, niekedy označovaných ako IU = International Units).
Na pokrytie odporúčanej dennej dávky postačí napríklad 100 g marhúľ alebo tuniaka, 25 g vareného špenátu alebo jedna čajová lyžička rybieho oleja (ten obsahuje v 100 ml až 19000 μg vitamínu A). Vitamínom A sa obohacujú aj niektoré rastlinné tuky.
Vitamín A má vplyv predovšetkým na správnu funkciu očnej sietnice, kvalitu pokožky a sliznice. Je nevyhnutný pre správnu obranyschopnosť a taktiež prispieva tvorbe bielkovín v tele.
Nedostatok vitamínu A sa prejavuje najčastejšie zlým videním v tme, suchými očami a porušením rohovky. Objaviť sa môžu aj popraskané kútiky úst a svrbiaca hrubá pokožka. Deti sú ohrozené chorobami omnoho častejšie.
Nadbytok vitamínu A je rovnako nebezpečný ako jeho nedostatok. Z pestrej stravy nadbytok vitamínu A väčšinou nehrozí, pretože je spojený predovšetkým s užívaním vitamínových preparátov.
Prejavuje sa stratou chuti do jedla, nevoľnosťami, poruchami pečene, odlupovaním kože či vypadávaním vlasov. Najzávažnejšie je obdobie tehotenstva, kedy môže nadbytok tohto vitamínu spôsobiť trvalé poškodenie plodu.