DezertyHlavné jedláPečivoRecepty

Cantuccini s brusnicami – recept

Chrumkavé talianske sušienky cantuccini sú obľúbené ako drobné sladké potešenie ku káve. S kyslastými brusnicami chutí táto pôvodne mandľová sušienka sviežo a netradične. Cantucci, známe aj ako cantuccini, sú chrumkavé mandľové sušienky z Toskánska, ktoré sú ideálne na namáčanie do kávy, čaju alebo ešte lepšie do sladkého vína Marsala alebo Vin Santo.


Obsah článku


Cantuccini pochádzajú z toskánskeho mesta Prato. „Cantellus“ znamená v latinčine „kúsok“ alebo „plátok chleba“. Veľmi sa líšia od väčšiny klasických sušienok. Vyrábajú sa z múky, vajec, cukru a mandlí, ktoré sa ďalej formujú do tvaru bochníkov a pečú v rúre. Potom sa pečú druhýkrát po tom, čo sa bochníky nakrájajú na malé plátky.

Cantucci sa jednoducho pripravujú, dajú sa ľahko prispôsobiť obľúbenej kombinácii chutí a spolu s orechovými košíčkami sú ideálne na darčeky a sviatočné podnosy so sušienkami!

Recept na tradičné cantuccini

Tieto toskánske mandľové sušienky sú chrumkavé, nie príliš sladké, plné pomarančovej chuti a posiate praženými mandľami. 

Ingrediencie na tradičné cantuccini

  • 2 šálky + 1 lyžica preosiatej hladkej múky
  • 1 šálka mínus 1 lyžica kryštálového cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 2 veľké vajcia
  • 1 lyžička nastrúhanej pomarančovej kôry
  • 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
  • 125 g surových nelúpaných mandlí

Postup na tradičné cantuccini

  1. Predhriať rúru na 180 °C.
  2. Vo veľkej miske zmiešať múku, cukor a prášok do pečiva. Pridať vajcia, pomarančovú kôru, vanilkový extrakt a všetky prísady premiešať.
  3. Cesto preložiť na jemne pomúčenú plochu a miesiť, kým nevznikne mierne lepkavé a hladké cesto.
  4. Pridať mandle a opäť miesiť, kým sa dobre nespoja.
  5. Rozdeliť cesto na dve polovice a každú polovicu vytvarovať do tvaru valčeka dlhého približne 30 cm a širokého 5 cm. Navlhčiť si ruky, aby sa cesto ľahšie tvarovalo.
  6. Valčeky položiť na plech na pečenie vystlaný papierom alebo silikónovou podložkou. Uistiť sa, že medzi jednotlivými valčekami je dostatok miesta.
  7. Piecť 30 minút alebo dozlatista.
  8. Vybrať z rúry a nechať ich 10 minút vychladnúť. Potom ich ostrým zúbkovaným nožom diagonálne nakrájať na 1,5 cm plátky.
  9. Keksy vrátiť na plech a piecť ich 10 až 15 minút. Vybrať cantucci z rúry a nechať ich vychladnúť na mriežke.

Ak chce niekto použiť kryštálový cukor a med, dávkovanie je nasledovné: 3/4 šálky + 1 lyžica cukru (165 g) + 1 lyžica medu.

Cantuccini sa výborne hodia na prípravu darčekových balíčkov.

Recept na cantuccini s brusnicami

Táto verzia cantuccini receptu s osviežujúcimi brusnicami je vhodná nielen na vianočný stôl.

Ingrediencie na cantuccini s brusnicami

  • 50 g lúpané mandle
  • 50 g sušené brusnice
  • 150 g múka
  • 80 g cukor
  • 1 ks vajce
  • 1 lyžička škorica
  • ½ lyžičky kypriaci prášok
  • štipka soli

Postup na cantuccini s brusnicami

  1. Mandle sa rozložia na plech a v rúre vyhriatej na 180 °C sa pečú 10 minút. V mixéri a vyšľahá vajce s cukrom a štipkou soli. Do misy sa preoseje múku, kypriaci prášok a škoricu. Sypká zmes sa veľmi opatrne vmieša do vyšľahaného vajca. Na záver sa do cesta pridajú mandle a sušené brusnice.
  2. Brusnice sa nemusia kupovať sušené. Čerstvé sa dajú usušiť v sušičke ovocia. Tento proces trvá približne 8 hodín, pričom v sušičke sa môžu naraz sušiť viaceré druhy ovocia.
  3. Na plechu sa vytvaruje vlhkými rukami valec s rozmerom približne 25 x 6 cm. Pečú sa v rozohriatej rúre pri teplote 180 °C 20 minút do zlatohneda. Plech sa vyberie z trúby a nechá sa 5 minút chladnúť.
  4. Nožom na chlieb sa valček nakrája uhlopriečne na 20 plátkov. Rozložia sa na plech a pečú ďalších 10 – 15 minút, kým aj rezné plochy nie sú zlatohnedé. Po vychladnutí vydržia cantuccini v uzavretej nádobe až 2 týždne.
Na ozvláštnenie sušienok cantuccini sa môže použiť napríklad kôra z citrusov.

Recept na cantucci salati so syrom, mandľami a pistáciami

Slané cantucci sú veľmi chutné občerstvenie – chrumkavé a chutné plátky sú rustikálny variant klasických sladkých sušienok. V tomto sú prípade vyrobené zo syrového cesta, obohatené mandľami a pistáciami. Hodia sa k šalátom, len tak k vínu a vychutnávať sa dajú aj s nátierkami, výborná je na nich táto avokádová nátierka.

Aj slané cantucci sa pečú dvakrát. Najprv bochníky, potom sa nakrájajú na plátky a znova sa pečú v rúre, kde sa im vytvorí krásny zlatistý povrch a typická chrumkavá štruktúra.

Ingrediencie na cantucci salati so syrom, mandľami a pistáciami

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g masla (môže sa nahradiť 80 ml extra panenského olivového oleja)
  • 2 vajcia
  • 40 g parmezánu
  • 40 g syra pecorino
  • 100 g mandlí a pistácií
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli

Postup na cantucci salati so syrom, mandľami a pistáciami

  1. Najprv sa dajú kúsky studeného masla do mixéra s múkou, práškom do pečiva a soľou. Niekoľkokrát sa premixuje na vysokých otáčkach, až kým nie je pieskové. Môže sa to urobiť aj ručne pomocou vidličky. Pridať syr a vajcia, niekoľko sekúnd miešať a hneď získať vláčne cesto.
  2. Potom cesto rozdeliť na polovicu. Vytvoriť 2 bochníky s priemerom 5 cm a položiť ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  3. Pečie sa vo vyhriatej rúre pri 180 °C v strede asi 18 minút, kým bochníky nie sú nadýchané a zlatohnedé. Vybrať z rúry a nakrájať ostrým nožom na plátky s hrúbkou asi 2 cm.
  4. Druhýkrát piecť v rúre vždy v strednej časti pri 180 °C asi 10 – 12 minút, nie je potrebné ich otáčať! Na povrchu musia byť zlatohnedé a chrumkavé.

Sušienky cantuccini sú chutné, jednoduché a hravé, dávajú priestor fantázii. Zaradiť sa dajú nielen do sviatočného pečenia!

Nech už sa robí ktorákoľvek verzia cantuccini, pripraviť sa ich oplatí viac – rýchlo sa míňajú.

Ingrediencie na tradičné cantuccini a alternatívy

Cantuccini recept je skvelý v tom, že naň treba suroviny, ktoré má väčšina ľudí doma alebo nie je problém ich získať.

  • Múka – hladká múka sa dá nahradiť múkou na pečivo alebo bezlepkovou múkou.
  • Cukor – dodáva sladkosť. Tieto sušienky som sú skvelé s kryštálovým cukrom a kombináciou kryštálového cukru a medu. Obe verzie sú výborné! Neodporúča sa znižovať množstvo cukru, pretože na začiatku nie sú veľmi sladké.
  • Prášok do pečiva – dodáva mierne kysnutie.
  • Vajcia – Vajcia spájajú ingrediencie.
  • Vanilkový extrakt – dodáva šťavnatú chuť. Vanilkový extrakt môže nahradiť mandľový extrakt.
  • Príchute – cantucci sa môžu ochutiť napríklad nastrúhanou pomarančovou kôrou. Namiesto nej sa dá pridať strúhaná citrónová kôra.
  • Mandle – použiť surové, nelúpané, celé mandle. Ak niekto nie je fanúšikom mandlí, skvelou voľbou sú pistácie, lieskové orechy, pekanové orechy alebo vlašské orechy. Vďaka tejto prísade sa dodajú sušienkam prospešné minerály a vitamíny.
  • Ďalšie nápady na prísady – sušené brusnice, sušené čerešne, lupienky bielej čokolády, škoricové lupienky, čokoládové lupienky alebo kandizovaný zázvor.
Tradičné cantuccini si najlepšie vychutnáte namočené do kávy, čaju či dezertného vína.

Cantucci vs. Biscotti

To, čo Američania nazývajú biscotti, sa v Taliansku nazýva cantucci alebo cantuccini, ak sú malé. Biscotti je v taliančine všeobecný výraz pre sušienky alebo piškóty a doslova znamená dvakrát (bis) upečené (cotti).

Prečo sú cantucci obľúbvené?

  • Cantucci sa dajú pripraviť len zo 4 hlavných surovín.
  • ideálne na posielanie v balíčku.
  • Cantuccini sú vynikajúce sušienky, ktoré sa môžu pridať na svoj sviatočný podnos so sušienkami – pútavé, chutné a veľmi jednoduché na prípravu.
  • Vyrábajú sa bez masla alebo iného oleja, čo znižuje množstvo kalórií. Zopár si ich tak môže človek dopriať aj pri redukčnej strave.
  • Cantucci sa môžu pripraviť aj na poslednú chvíľu, bez akýchkoľvek špeciálnych nástrojov.
  • Veľmi dobre sa uchovávajú vo vzduchotesnej nádobe alebo v nádobe na sušienky.

Výhod majú veľa, jediným problémom pri cantucci je to, že zmiznú príliš rýchlo.

Cantuccini ozdobia každý sviatočný stôl.

Ako skladovať toskánske mandľové sušienky?

Pri správnom skladovaní vydržia tieto mandľové sušienky niekoľko týždňov. Môže sa použiť plechová škatuľa vystlaná papierom na pečenie, sklenená nádoba so vzduchotesným viečkom alebo vzduchotesná nádoba. Neodporúča sa ich uchovávať v plastovom vrecku, inak zmäknú.

Prečo sa cantuccini drobia?

Ak sa niekto pokúsi sušienky krájať, kým sú ešte horúce, rozpadnú sa. Počkať treba asi 10 minút kým bude cesto vlažné, nesmie byť úplne studené, inak sa bude krájať príliš ťažko. A vždy používať zúbkovaný nôž.

Majú byť cantuccini tvrdé?

Áno, vďaka tomu sú ideálne na namáčanie do teplých nápojov alebo sladkého vína. Vyskúšajte ich napríklad k doma pripravenému cappuccinu či voňavej alžírskej káve.

Tvrdé sušienky cantucci vhodné ku káve môžu sa tiež namočiť do čokolády.

Variácie cantuccini

Existuje veľa variácií talianskych sušienok, ktoré možno vyskúšať. Tu sú niektoré z nich:

  • Cantucci s lieskovými orechmi – namiesto mandlí sa môže použiť iný druh orechov, napríklad lieskové orechy, pistácie alebo vlašské orechy.
  • Cantucci s kandizovanými pomarančmi a/alebo citrónmi – veľmi zaujímavé variácie cantucci, ktoré sa môžu vyskúšať samotné alebo v kombinácii s niektorými orechmi.
  • Čokoládové cantucci – použiť rovnaký recept, avšak znížiť množstvo cukru o ⅓ a namiesto mandlí pridať mini čokoládové lupienky – výsledkom budú čokoládové cantucci.

Existuje aj slaná verzia cantucci s názvom cantucci salati, v ktorej sa používa väčšinou parmezán a pistácie.

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang