
Kuracie v medovo-horčicovej omáčke sa pripravuje rýchlo a jednoducho a skvelé je, že ho milujú aj deti. Taktiež sa k tomuto jedlu hodí viacero príloh, a tak ponúka vždy iný variant, ako toto jedlo podávať. Aké suroviny sú na toto jedlo potrebné, s akými prílohami sa podáva a existujú vegetariánske alternatívy tohto receptu?
Príprava kuracieho mäsa s medovo-horčicovou omáčkou trvá približne 50-60 minút. Čas prípravy sa môže skrátiť tak, že si človek mäso pripraví vopred a dá ho marinovať napríklad počas noci.
Obsah článku
Suroviny
Ako základ tohto jedla sú potrebné tieto suroviny:
- 4 kusy kuracích pŕs (cca 600-700 g)
- 2 PL olivového oleja (alebo rozpusteného masla)
- soľ podľa chuti
- mleté čierne korenie podľa chuti
Na medovo-horčicovú omáčku sú potrebné tieto ingrediencie:
- 3 PL medu (med by mal byť tekutý a kvalitný)
- 2 PL horčice (môže byť dijonská alebo plnotučná)
- 1 ČL citrónovej šťavy (voliteľné, pridáva sa na regulovanie sladkosti)
- 1 pretlačený strúčik cesnaku
- ½ ČL sušeného tymianu alebo rozmarínu
Samozrejme okrem základných surovín netreba zabúdať aj na prílohu. Existuje množstvo príloh, s ktorými sa dá podávať kuracie prsia – s ryžou, zemiakmi alebo napríklad iba s gréckym šalátom.
Kuracie prsia v rúre – postup prípravy
- Treba pripraviť všetky suroviny – kuracie prsia, med, horčicu, olivový olej (alebo maslo), citrónovú šťavu, cesnak, bylinky, soľ a čierne korenie. Rúru treba zapnúť a predhriať na 180 °C.
- Kuracie prsia treba očistiť, osušiť, keď sú na mäse blany, treba ich odstrániť, opláchnuť mäso pod studenou vodou a poriadne vysušiť papierovou utierkou.
- Ďalej treba mäso posoliť a okoreniť z oboch strán, aby malo chuť ešte pred tým, ako sa naňho pridá omáčka.
- V ďalšom kroku si treba pripraviť medovo-horčicovú omáčku, a to tak, že v miske sa zmieša med, horčica, olivový olej alebo maslo, citrónová šťava, pretlačený cesnak a sušené bylinky, až kým celá omáčka nenadobudne hladkú konzistenciu.
- Mäso sa potrie medovo-horčicovou omáčkou z oboch strán a nechá sa marinovať minimálne 30 minút v chladničke, ideálne však 2-4 hodiny alebo počas celej noci, aby malo intenzívnejšiu chuť.
- Potom sa mäso pečie v rúre tak, že sa vloží do zapekacej misy a zostávajúcou omáčkou sa zaleje vrch. Pečie sa približne 20-25 minút, kým nebude úplne prepečené, avšak stále by malo ostať šťavnaté.
- Po upečení treba mäso zakryť alobalom a nechať stáť 5 minút, aby sa prepojili chute.
- Mäso sa podáva nakrájané na plátky, môže sa poliať zvyškom omáčky a pridá sa k nemu príloha.
S čím podávať zapekané kuracie prsia – s ryžou, zemiakmi či cestovinami?
Kuracie v medovo-horčicovej omáčke sú skvelým jedlom, ktoré je možné podávať s veľkým množstvom rôznych príloh. Tu sú rôzne možnosti, s čím je možné podávať zapekané kuracie prsia v rúre – od tradičných príloh až po tie slávnostnejšie.
1. Tradičné prílohy
- pečené/varené zemiaky so šupkou, bylinkami alebo maslom
- zemiaková kaša s maslom/smotanou
- ryža – biela, basmati, jazmínová alebo ochutená bylinkami
- cestoviny – napríklad penne alebo tagliatelle s maslom a petržlenom
2. Ľahšie a zdravšie prílohy
- čerstvý zeleninový šalát, napríklad mix listovej zeleniny, cherry paradajok a uhorky
- grilovaná zelenina – cuketa, paprika, grilovaný baklažán a ďalšie
- dusená zelenina – brokolica, karfiol, mrkva a ďalšie
- quinoa alebo bulgur s bylinkami a olivovým olejom
3. Moderné kombinácie
- sladké zemiaky (batáty) upečené s rozmarínom
- cviklové pyré, ktoré mäsu dodá farebný kontrast
- kuskus s hrozienkami a mandľami
4. Slávnostnejšie prílohy
- zemiakové placky alebo gratinované zemiaky
- mix listovej zeleniny s dresingom z balzamika
- jemná pórová alebo hrášková kaša
Najčastejšie sa však podávajú zapekané kuracie prsia s ryžou, zemiakmi alebo iba so šalátom. Napríklad so zemiakovými plackami alebo s hráškovou kašou sa mäso zvykne podávať častokrát iba v reštauráciách.

Nutričné hodnoty
Na 1 porciu bez prílohy majú pečené kuracie prsia v rúre s medovo-horčicovou omáčkou nasledovné nutričné hodnoty:
Energetická hodnota | cca 240-270 kcal |
Bielkoviny | 28-30 g |
Tuky | 9-11 g |
Sacharidy | 10-12 g |
Cukry | 9-11 g |
Vláknina | 0 g |
Soľ | cca 0,6-0,8 g (táto hodnota sa dosť často mení podľa množstva soli a korenia) |
Ak chce niekto viac bielkovín, mal by zjesť väčšie množstvo kuracieho mäsa. Veľakrát ľudia taktiež nevedia, že med je zdrojom čistých sacharidov a cukrov a v podstate každá lyžica medu navyše pridáva jedlu približne 64 kalórií.
Aké sú najčastejšie chyby a ako sa im vyvarovať?
Tu sú najčastejšie chyby, ku ktorým môže počas prípravy tohto jedla dôjsť a tipy, ako sa im vyvarovať. Jednou z najčastejším chýb je dĺžka pečenia kuracieho mäsa. Ak sa mäso pečie príliš dlho, rýchlo sa vysuší. Preto sa odporúča mäso dostatočne dlho marinovať, aby zadržalo šťavu a taktiež piecť ideálne 20-25 minút na 180 °C.
Takisto netreba dávať med priamo na veľmi silné teplo na dlhú dobu, pretože môže skaramelizovať a môže sa pripáliť. Ak sa aj medovo-horčicová omáčka na mäse pripáli, odporúča sa mäso neskôr počas pečenia prikryť alobalom alebo znížiť teplotu pečenia.
Chybou môže byť aj to, že človek nenechá mäso po upečení aspoň chvíľu oddychovať. Odporúča sa nechať ho na pár minút zakryté, aby sa rozložili šťavy a mäso nebolo suché. Ak však mäso stojí príliš dlho, stratí šťavnatosť a vychladne, čo tiež nie je dobré.
Ako dosiahnuť, aby bolo kuracie v medovo-horčicovej omáčke šťavnaté?
Najlepší a overený spôsob ako dosiahnuť, aby bolo mäso šťavnaté, je nechať ho dostatočne dlho v marináde, nech nasiakne vlhkosť a chuť. Odporúča sa mäso nechať marinovať aspoň 30 minút, avšak ideálny čas je 2-4 hodiny alebo celú noc.
Taktiež si treba dávať pozor na to, aby sa mäso príliš neprepieklo, pretože vtedy býva vysušené. Preto sa odporúča sledovať vnútornú teplotu a v ideálnom prípade by malo mať okolo 74 °C, aby nevyschlo.
Veľmi dôležitá je aj hrúbka mäsa. Jednotlivé kúsky by mali byť podobne hrubé, aby sa rovnomerne prepiekli. Preto v prípade, že je nejaký kúsok hrubší, treba ho naklepať.
Varianty omáčky
Existuje veľa variantov, ako pripraviť medovo-horčicovú omáčku a čo do nej pridať. Tu sú niektoré z nich:
1. Klasická sladko-pikantná
Potrebné suroviny: med, dijonská horčica, olivový olej, citrónová šťava, soľ a korenie
2. Jemná krémová omáčka
Potrebné suroviny: med, plnotučná horčica, smotana na varenie a maslo
3. Cesnakovo-bylinková omáčka
Potrebné suroviny: med, dijonská horčica, čerstvý alebo sušený tymian, rozmarín a pretlačený cesnak
4. Pikantná s chilli
Potrebné suroviny: med, horčica, chilli omáčka (napríklad sriracha) alebo čerstvá čili paprička a limetková šťava
5. Omáčka s vínom
Potrebné suroviny: med, horčica, biele suché víno a maslo
Každý z týchto variantov je niečím iný a originálny – v jednej verzii vzniká kontrast medzi sladkou a pikantnou chuťou, druhá omáčka je krémová a ďalšia je vhodná pre tých, ktorí obľubujú výraznú arómu.

Vegetariánske alternatívy s medovo-horčicovou omáčkou
Ak človek nekonzumuje mäso, avšak znie mu lákavo medovo-horčicová omáčka, môže hľadať bezmäsitú alternatívu k pečenému kuraciemu mäsu. Tu sú najčastejšie možnosti vegetariánskej verzie pečeného kuracieho mäsa s medovo-horčicovou omáčkou.
Pečené tofu s medovo-horčicovou omáčkou
Potrebné ingrediencie:
- 400 g pevného tofu
- 3 PL medu (alebo javorového sirupu vo vegánskej verzii)
- 2 PL dijonskej horčice
- 1 PL olivového oleja
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 1 pretlačený strúčik cesnaku
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup prípravy:
- Tofu treba dobre osušiť papierovou utierkou a nakrájať ho na kocky alebo plátky.
- V miske sa zmieša med (alebo javorový sirup), horčica, olivový olej, citrónová šťava, cesnak, soľ a korenie.
- Tofu sa nechá marinovať v pripravenej omáčke aspoň 30 minút, ideálne je však počkať dlhšie.
- Potom treba tofu položiť na plech s papierom na pečenie a rovnomerne rozložiť.
- Pečie sa v predhriatej rúre na 180 °C asi 25-30 minút, kým tofu nenadobudne zlatistú farbu a omáčka nebude skaramelizovaná.
- Podáva sa s ryžou, quinoou alebo zeleninovým šalátom podľa chuti.
Pečené cuketové alebo baklažánové plátky s medovo-horčicovou omáčkou
Potrebné ingrediencie:
- 2 stredné cukety alebo 1 väčší baklažán
- 3 PL medu
- 2 PL dijonskej horčice
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 1 pretlačený strúčik cesnaku
- soľ a čierne korenie
Postup prípravy:
- Rúra sa predhreje na 180 °C.
- Cuketa alebo baklažán sa nakrája na plátky s hrúbkou približne 1 cm.
- Plátky sa následne osolia, nechajú sa chvíľu postáť (hlavne baklažán, aby pustil vodu) a potom sa osušia papierovou utierkou.
- V miske sa zmieša med, horčica, olivový olej, citrónová šťava, cesnak, soľ a korenie.
- Plátky neskôr treba z obidvoch strán potrieť medovo-horčicovou omáčkou a poukladať na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Jedlo sa potom pečie približne 20-25 minút, kým plátky zeleniny nie sú mäkké, nezískajú zlatistú farbu a potom sa podávajú teplé buď ako hlavné jedlo alebo ako príloha.
Pečený karfiol alebo cvikla s medovo-horčicovou omáčkou
Potrebné ingrediencie:
- 1 menší karfiol (alebo cvikla)
- 3 PL medu
- 2 PL dijonskej horčice
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 1 pretlačený strúčik cesnaku
- soľ a čierne korenie
- sušené bylinky ako napríklad tymian alebo rozmarín
Postup prípravy:
- Rúra sa predhreje na 180 °C.
- Karfiol treba rozdeliť na ružičky alebo cviklu nakrájať na plátky s hrúbkou približne 1 cm.
- V miske sa, podobne ako pri predošlých variantoch, zmieša med, horčica, olivový olej, citrónová šťava, cesnak, soľ, korenie a bylinky.
- Zeleninu sa odporúča poriadne obaliť v omáčke a poukladať na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Zelenina sa pečie približne 25-30 minút – kým nebude mäkká a potom sa podáva ako hlavné jedlo alebo ako príloha.
Tieto vegetariánske alternatívy sú skvelým dôkazom toho, že medovo-horčicová omáčka sa hodí aj k inému hlavnému chodu, než je kuracie mäso. Existuje množstvo vegetariánskych variantov s medovo-horčicovou omáčkou – či už tofu, cuketa, baklažán, karfiol alebo cvikla.
Publikované: 08. 02. 2023, Aktualizované: 12. 08. 2025