DezertyRecepty

Recept na beignetky

Už ste niekedy jedli beignetky? Tieto sladké štvorce vyprážaného cesta obalené v práškovom cukre sú základom gastro kultúry v New Orleans.

Ingrediencie

  • 3 šálky hladkej múky + na posypanie
  • 3/4 lyžičky soli
  • 3 lyžice cukru
  • 1 šálka teplého plnotučného mlieka
  • 2 lyžičky aktívneho sušeného droždia
  • 1 veľké vajce
  • 3 lyžice rozpusteného masla
  • 1 a 1/2 až 2 šálky rastlinného oleja
  • 3 šálky práškového cukru

Postup

  1. V mixéri s lopatkami zmiešajte 3 šálky múky, soľ a 2 lyžice cukru.
  2. V stredne veľkej miske zmiešajte teplé mlieko, zvyšnú lyžicu cukru a droždie a nechajte ho odstáť približne 5 minút.
  3. Do napeneného mlieka rozšľahajte vajce a zmes pridajte do misy s múkou. Miešajte, kým nezískate mokré cesto s chumáčikmi suchých kúskov.
  4. Vymeňte lopatkový nadstavec za hák na miesenie cesta. Pridajte rozpustené maslo. Mixér nastavte na stredne nízky stupeň, kým sa maslo nezapracuje, približne 1 minútu.
  5. Zapnite mixér na stredný alebo stredne vysoký stupeň a hneťte na háku asi 6 minút. Cesto by malo byť na dotyk lepkavé, ale nie také mokré, aby sa s ním nedalo manipulovať.
  6. Cesto vytvarujte do gule a vložte ho do vymastenej misy. Prikryte fóliou a nechajte kysnúť, kým nezdvojnásobí svoju veľkosť, 1 až 2 hodiny.
  7. Naplňte veľký hrniec niekoľkými centimetrami rastlinného oleja. Do stredne veľkej misky preosejte 3 šálky práškového cukru.
  8. Keď cesto vykysne, vyklopte ho na pomúčenú plochu a rozvaľkajte ho do podlhovastého tvaru (asi 10 × 14 cm a hrúbka 1/4 cm).
  9. Cesto nakrájajte na 16 hrubých obdĺžnikov a prikryte utierkou posypanou múkou, aby odpočívalo, kým sa zohreje olej.
  10. Olej na vyprážanie rozohrejte. Smažte beignetky po častiach do zlatista, približne 1,5 až 2 minúty z každej strany.
  11. Vyberte beignetky z oleja a položte ich na mriežku na pečenie.
  12. Pred obalením v práškovom cukre nechajte asi minútu odkvapkať časť tuku. Cukrom ich pokryte, kým sú beignetky ešte horúce.
  13. Podávajte teplé s ďalšou štedrou vrstvou práškového cukru a horúcou kávou.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang