
Linecké kolieska sú jednoduché na prípravu a veľmi obľúbené ako vianočné čajové pečivo. Obľube sa tešia u detí, ale aj dospelých. Je to jednoducho vianočná klasika! Pripraviť si ich môžete v dostatočnom predstihu, lebo chutné vydržia aj pár týždňov. Treba ich však skladovať v chlade a uzavretej nádobe. Poďme si ich spolu napiecť!
Ingrediencie:
- 300 g hladká múka
- 200 g maslo
- 100 g práškový cukor
- 2 ks žĺtky
- 2 ČL citrónová kôra
- 1 ks práškový cukor
- 1 ČL prášok do pečiva
- kvapka rumu
- ríbezľový alebo malinový lekvár
- 50 g práškový cukor (na posypanie)
Postup:
Sypké ingrediencie preosejeme do misy kuchynského robota a pridáme k nim aj všetky ostatné ingrediencie. Cesto necháme spracovať a následne ho rozdelíme na dve časti. Obe vyvaľkáme na hrúbku približne 3 milimetre. Z jednej časti cesta vykrajujeme plné tvary a z druhej tvary s dierkami. Vždy tak, aby boli do páru.
V rozohriatej rúre na 170 stupňov pečieme približne 7 minút. Koláčiky by mali byť po upečení stále svetlé. Že sú už hotové poznáme tak, že okraje koláčikov zružovejú.
Koláčiky s otvormi po vybratí z rúry posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť. Do lekváru vmiešame kvapku rumu a zmesou potrieme plné koláčiky. Na ne ukladáme pocukrované tvary s dierkou. Skladujeme v uzavretej nádobe, ale dlho nám nevydržia.