Dezerty

Čokoládovo-banánové muffiny – recept

Čokoládovo-banánové muffiny sú lahodným pečivom, ktoré spája chuť zrelých banánov a bohatej čokolády. Tieto muffiny sa pripravujú zo základného cesta na muffiny, ktoré je ochutené roztlačenými banánmi a kakaovým práškom alebo rozpustenou čokoládou. Do cesta sa môže pridať aj nasekaná čokoláda alebo čokoládové lupienky, ktoré dodajú pravú čokoládovú chuť.


Obsah článku


Recept na čokoládovo-banánové muffiny

Prebytok mäkkých banánov v domácnosti nemusí vždy znamenať jasnú voľbu receptu na banánový chlieb. Vhodné sú aj na prípravu čokoládovo-banánových muffinov.

Ingrediencie na čokoládovo-banánové muffiny

  • 1 a 1/2 šálky univerzálnej múky
  • 1/2 šálky nesladeného kakaového prášku
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1/2 lyžičky soli
  • 3 zrelé banány, roztlačené
  • 3/4 šálky kryštálového cukru
  • 1/3 šálky rastlinného oleja
  • 1 veľké vajce
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálky polosladkých čokoládových lupienkov alebo nasekanej čokolády

Postup na čokoládovo-banánové muffiny

  1. Rúru predhriať na 190 °C a formu na muffiny vyložiť papierovými košíčkami alebo vymastiť priehlbiny na muffiny.
  2. V stredne veľkej miske zmiešať múku, kakaový prášok, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
  3. V samostatnej miske vyšľahať spolu roztlačené banány, cukor, rastlinný olej, vajce a vanilkový extrakt, kým sa dobre nespoja.
  4. Suché prísady pridať k mokrým a miešať, kým sa nespoja. Vložiť čokoládové lupienky alebo nasekanú čokoládu.
  5. Cesto rovnomerne rozdeliť do košíčkov na muffiny a každý naplniť približne do 3/4.
  6. Piecť 18-20 minút alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu muffinu nevyjde čistá.
  7. Muffiny vybrať z rúry a nechať ich 5-10 minút vychladnúť vo forme, potom ich preložiť na mriežku, aby úplne vychladli.

Muffiny na záver ešte možno poliať polevou na muffiny.

Čokoládovo-banánové muffiny sú lahodným pečivom či dezertom.

Dvojité čokoládovo-banánové muffiny – recept

Ak chce niekto muffinom dodať extra čokoládový nádych, primieša do cesta okrem kakaového prášku aj 1/2 šálky čokoládových lupienkov. Pečie sa podľa receptu a následne si môže vychutnať extra dávku čokoládovej dobroty.

Ingrediencie na dvojité čokoládovo-banánové muffiny

  • 1 a 1/2 šálky univerzálnej múky
  • 1/2 šálky kakaového prášku
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1/2 lyžičky soli
  • 3 zrelé banány, roztlačené
  • 3/4 šálky kryštálového cukru
  • 1/3 šálky rastlinného oleja
  • 1 veľké vajce
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálky polosladkých čokoládových lupienkov
  • Ďalšia 1/4 šálky polosladkých čokoládových lupienkov na polevu

Postup na dvojité čokoládovo-banánové muffiny

  1. Rúra sa predhreje na 190 °C. Forma na 12 muffinov sa vystelie papierovými košíčkami.
  2. Do väčšej misy sa nasype múka, kakaový prášok, prášok do pečiva, sóda bikarbóna a soľ. Všetko sa dôkladne premieša, aby sa suché prísady rovnomerne rozložili.
  3. V inej miske sa roztlačené banány spoja s cukrom, rastlinným olejom, vajcom a vanilkovým extraktom. Zmes sa vyšľahá, až kým nezíska hladkú konzistenciu.
  4. Tekuté prísady sa vlejú do suchých a jemne sa premiešajú. Miešanie sa robí len do okamihu, keď sa všetky suroviny prepoja.
  5. Do cesta sa pridá polovica šálky čokoládových lupienkov, ktoré sa zľahka zapracujú.
  6. Pripravené cesto sa rozdelí rovnomerne do 12 papierových košíčkov. Na povrch každého sa nasype štvrtina šálky čokoládových lupienkov a jemne sa pritlačí.
  7. Pečenie trvá približne 18 až 20 minút. Správne upečenie sa skontroluje pomocou špajdle – po vytiahnutí musí zostať čistá.
  8. Po dopečení sa muffiny nechajú päť minút vo forme, potom sa premiestnia na mriežku, kde sa nechajú úplne vychladnúť.
Dvojité čokoládovo-banánové muffiny

Čokoládovo-banánovo-orieškové muffiny – recept

Postupujte podľa základného receptu na čokoládovo-banánové muffiny, avšak do cesta pridať 1/2 šálky nasekaných orechov (napríklad vlašských alebo pekanových). Peiecť podľa receptu a vychutnať si chrumkavosť a chuť orechov.

Ingrediencie na čokoládovo-banánovo-orieškové muffiny

  • 1 a 1/2 šálky univerzálnej múky
  • 1/2 šálky kakaového prášku
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1/2 lyžičky soli
  • 3 zrelé banány, roztlačené
  • 3/4 šálky kryštálového cukru
  • 1/3 šálky rastlinného oleja
  • 1 veľké vajce
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálky čokoládových lupienkov
  • 1/2 šálky nasekaných orechov (napríklad vlašské orechy alebo pekanové orechy)

Postup na čokoládovo-banánovo-orieškové muffiny

  1. Rúra sa nastaví na 190 °C a nechá sa predhriať. Forma na muffiny sa vystelie papierovými košíčkami.
  2. Do väčšej misy sa nasype múka, kakao, prášok do pečiva, sóda bikarbóna a štipka soli. Suché suroviny sa premiešajú, aby sa rovnomerne spojili.
  3. V samostatnej miske sa roztlačené banány zmiešajú s cukrom, rastlinným olejom, vajcom a vanilkovým extraktom. Zmes sa vyšľahá, kým nezíska jednotnú konzistenciu.
  4. Tekutá časť sa vleje k suchej a jemne sa premieša. Stačí krátke miešanie, aby sa ingrediencie spojili do hladkého cesta.
  5. Do cesta sa pridá polovica šálky čokoládových lupienkov a polovica šálky nasekaných orechov, ktoré sa zľahka vmiešajú.
  6. Hotové cesto sa rozdelí rovnomerne do pripravených košíčkov.
  7. Pečenie trvá približne 18-20 minút. Správne upečenie sa overí zapichnutím špajdle do stredu muffinu – po vytiahnutí by mala zostať čistá.
  8. Po upečení sa muffiny nechajú päť minút odpočívať vo forme, následne sa premiestnia na mriežku, kde sa nechajú úplne vychladnúť.
Čokoládovo-banánovo-orieškové muffiny.

Banánovo-ovsené-čokoládové muffiny – recept

Pre zdravšiu obmenu klasického receptu na muffiny sa dá vymeniť polovica celozrnnej múky za zdravšiu variantu – ovsené vločky. Do cesta sa pridá 1/2 šálky čokoládových lupienkov, ako aj štipka škorice a muškátového orieška na dochutenie. Pečie sa podľa receptu a výsledkom sú sýte muffiny na raňajky alebo ako desiatu.

Ingrediencie na banánovo-ovsené-čokoládové muffiny

  • 1 šálka univerzálnej múky
  • 1 šálka ovsených vločiek
  • 1/2 šálky kryštálového cukru
  • 1/4 šálky kakaového prášku
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1/4 lyžičky soli
  • 3 zrelé banány, roztlačené
  • 1/2 šálky mlieka
  • 1/4 šálky rastlinného oleja
  • 1 veľké vajce
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálky čokoládových lupienkov
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 1/4 lyžičky muškátového orieška

Postup na banánovo-ovsené-čokoládové muffiny

  1. Rúra sa predhreje na 190 °C. Forma na 12 muffinov sa vystelie papierovými košíčkami.
  2. Do väčšej misy sa nasype múka, ovsené vločky, cukor, kakao, prášok do pečiva, sóda bikarbóna, soľ, mletá škorica a štipka muškátového orieška. Suché suroviny sa premiešajú, aby sa rovnomerne rozptýlili.
  3. V inej miske sa spojí rozpučený banán s mliekom, rastlinným olejom, vajcom a vanilkovým extraktom. Zmes sa mieša, kým nevznikne jednotná konzistencia.
  4. Tekuté prísady sa vlejú do misy so suchou zmesou a premieša sa len toľko, aby sa suroviny spojili. Nadmerné miešanie sa neodporúča, aby boli muffiny nadýchané.
  5. Do cesta sa pridá polovica šálky čokoládových lupienkov a jemne sa vmieša.
  6. Pripravené cesto sa rovnomerne rozdelí do papierových košíčkov.
  7. Pečenie trvá približne 18–20 minút, pričom sa sleduje, aby špajdľa zapichnutá do stredu vyšla čistá.
  8. Po upečení sa muffiny nechajú päť minút odpočívať vo forme, následne sa prenesú na mriežku, kde sa nechajú úplne vychladnúť.
Banánovo-ovsené-čokoládové muffiny.

Vegánske čokoládovo-banánové muffiny – recept

Postupuje sa podľa základného receptu na čokoládovo-banánové muffiny, avšak vajce sa nahradí nesladeným jablkovým pyré alebo roztlačeným banánom. Namiesto bežného mlieka sa použije rastlinné mlieko (napríklad mandľové alebo sójové).

Ingrediencie na vegánske čokoládovo-banánové muffiny

  • 1 a 1/2 šálky univerzálnej múky
  • 1/2 šálky kakaového prášku
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1/2 lyžičky soli
  • 3 zrelé banány, roztlačené
  • 1/2 šálky nesladeného jablkového pyré
  • 1/2 šálky rastlinného mlieka
  • 1/2 šálky javorového sirupu
  • 1/3 šálky rastlinného oleja
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálky vegánskych čokoládových lupienkov

Postup na vegánske čokoládovo-banánové muffiny

  1. Rúra sa nastaví na 190 °C, aby sa predhriala, a forma na dvanásť muffinov sa vybaví papierovými košíčkami.
  2. Múka, kakaový prášok, kypriaci prášok, sóda bikarbóna a soľ sa nasypú do väčšej misy a starostlivo premiešajú, aby sa suroviny rovnomerne rozptýlili.
  3. V samostatnej nádobe sa roztlačené banány zmiešajú s jablkovým pyré, javorovým sirupom, rastlinným olejom a vanilkovým extraktom. Zmes sa šľahá, kým sa nedosiahne jednoliata a hladká konzistencia.
  4. Mokré suroviny sa následne nalejú k suchým a jemne sa premiešajú, len do tej miery, aby sa všetky prísady spojili.
  5. Do hotového cesta sa pridá polovica šálky vegánskych čokoládových lupienkov, ktoré sa zľahka zapracujú.
  6. Pripravené cesto sa rovnomerne rozdelí do košíčkov vo forme.
  7. Pečenie trvá približne 18 až 20 minút. Správne upečenie sa overí pomocou špajdle – po vytiahnutí musí zostať suchá.
  8. Po dopečení sa muffiny nechajú päť minút chladnúť vo forme, potom sa prenesú na mriežku, kde sa nechajú úplne vychladnúť.

Čokoládovo-banánové muffiny sú chutná a na prípravu jednoduchá pochúťka, ktorú si môže vychutnať každý. Kombinácia banánov a čokolády je klasickou kombináciou chutí, ktorá určite poteší. Banán dodáva sladkosť, zatiaľ čo čokoláda bohatú, dekadentnú chuť.

Tieto muffiny sú ideálne na raňajky, desiatu alebo aj ako dezert. Navyše sa neuveriteľne ľahko pripravujú a dajú sa prispôsobiť akýmkoľvek diétnym potrebám.

Kategorie:

Dezerty

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang