DezertyPečivoRecepty

Recept na cuketovo-mrkvový chlieb

Spojením cukety a sladkej mrkvy s hrejivým korením a osviežujúcimi citrusmi vznikne šťavnatý a sýty chlieb, ktorý je ideálny na sladké raňajky alebo denné občerstvenie.

Ingrediencie

  • Maslo alebo olej na vymastenie panvice
  • 2 malé mrkvy
  • 2 malé cukety
  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lyžičky mletého kardamónu
  • 1 lyžička čerstvo nastrúhanej pomarančovej kôry
  • 1/2 šálky kryštálového cukru
  • 1/2 šálky hnedého cukru
  • 1/2 šálky oleja
  • 2 veľké vajcia
  • 1 lyžička čerstvo nastrúhanej pomarančovej kôry
  • 1 lyžica trstinového cukru

Na polevu:

  • 3/4 šálky práškového cukru
  • 4 až 5 lyžičiek mlieka (plnotučného alebo cmaru)
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • Veľká štipka čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
  • štipka soli

Na posýpku:

  • 1/2 šálky kokosových plátkov, opražených

Postup

  1. Vymažte formu na chlieb maslom alebo olejom a odložte ju bokom.
  2. Pomocou strúhadla na hrubo nastrúhajte mrkvu. Mali by ste mať asi 1 plnú šálku. Odložte bokom.
  3. Potom nastrúhajte na hrubo cuketu. Cuketu vyžmýkajte rukami alebo čistou utierkou na riad. Mali by ste jej mať asi 1 šálku. Odložte bokom.
  4. V mise spolu vyšľahajte múku, soľ, sódu bikarbónu, prášok do pečiva, škoricu, zázvor a kardamón.
  5. V mise vyšľahajte oba cukry a rastlinný olej, kým sa nespoja. Pridajte vajcia a šľahajte do hladka.
  6. Do misy pridajte nastrúhanú mrkvu, nastrúhanú cuketu a pomarančovú kôru a premiešajte. Pomocou stierky primiešajte múku, kým sa zmes nespojí. Po dôkladnom spojení by nemali byť viditeľné žiadne kusy múky.
  7. Cesto nalejte do pripravenej formy a stierkou uhlaďte vrch. Vrch posypte trstinovým cukrom.
  8. Chlieb pečte 55 až 60 minút na 175 °C. Nechajte vychladnúť vo forme aspoň 20 minút, potom preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
  9. V malej miske vyšľahajte práškový cukor a mlieko po 1 polievkovej lyžici, kým zmes nebude hladká a tekutá. Vmiešajte vanilku, soľ a muškátový oriešok.
  10. Vychladnutý chlieb polevou pokvapkajte lyžicou. Vrch posypte opečeným kokosom.

Kategorie:

Dezerty | Pečivo | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang