Hlavné jedláRecepty

Falošná treska – recept

Pod názvom treska sa väčšine ľudí vybaví rybací šalát s majonézou a kúskami zeleniny. Treska predstavuje obľúbený rýchly pokrm, ale možno si ju vychutnať aj ako hlavné jedlo. Nie každý je však fanúšikom rybacích jedál alebo sa rybám vyhýba pre strach z kontaminácie baktériami alebo toxínmi, ktoré nekvalitné rybacie pokrmy niekedy môžu obsahovať. Výborná falošná treska je ideálnym riešením.

Ak sa hľadá chutná a jednoduchá náhrada šalátu treska, ktorá poteší aj tie najnáročnejšie chuťové bunky, stačí vyskúšať niektoré z nasledujúcich šalátov, ktoré sú ideálne na obed alebo večeru ktorýkoľvek deň v týždni.

Falošná treska z tvarohu

Suroviny na falošnú tresku z tvarohu

  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 3 vajíčka
  • 1 mrkva
  • 3 kyslé uhorky
  • 1 cibuľa
  • soľ
  • horčica
  • 10 lyžic majonézy

Postup na falošnú tresku z tvarohu

  1. Vajíčka uvariť natvrdo a nechať schladiť v studenej vode.
  2. Mrkvu očistiť a nastrúhať na jemnom strúhadle.
  3. Rovnako nastrúhať aj kyslé uhorky a očistenú cibuľu.
  4. V mise vidličkou zmiešať tvaroh, nastrúhanú mrkvu, kyslú uhorku a cibuľu.
  5. Schladené vajcia ošúpať a na tanieri, roztlačiť vidličkou a pridať do misky k tvarohu.
  6. Pridať majonézu, horčicu podľa chuti a soľ.

Falošnú tresku z tvarohu podávajte s celozrnným chlebom.

Tvaroh je mliečny výrobok rozšírený v mnohých krajinách a kultúrach a je základom mnohých jedálničkov. Tvaroh je výborným zdrojom vápnika, bielkovín a vitamínov A a D. Je tiež dobrým zdrojom probiotík a prospieva tráveniu. Probiotiká v tvarohu pomáhajú posilňovať imunitný systém organizmu a chránia pred škodlivými baktériami.

Tvaroh je neuveriteľne všestranná a výživná potravina, ktorú si môžete vychutnať na rôzne spôsoby. Či už sa konzumuje len tak, alebo sa používa ako prísada do jedál, určite dodá každému jedlu lahodný a výživný nádych.

Tvaroh v kombinácii s citrónom je výborný aj na prípravu sladkého tvarohového dezertu. Výborná falošná treska z tvarohu so zeleninou je výbornou a chutnou náhradou tradičnej rybacej tresky.

Príprava falošnej tresky z tvarohu je mimoriadne jednoduchá.

Falošná treska z tofu

Suroviny na falošnú tresku z tofu

  • 1 balenie pevného tofu, opláchnuté a osušené
  • 1/2 šálky majonézy
  • 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 lyžička kurkumy
  • 1/2 lyžičky suchej horčice
  • 1/2 zeleru
  • 1/4 šálky nasekanej čerstvej pažítky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia

Postup na falošnú tresku z tofu

  1. Tofu v miske jemne roztlačiť vidličkou, potom nechať odkvapkať v sitku nad inou miskou asi 15 minút (tekutinu zlejte).
  2. Kým tofu odkvapkáva, vyšľahať v miske majonézu, citrónovú šťavu, kurkumu a horčicu.
  3. Na jemnom strúhadle nastrúhať zeler.
  4. V miske zmiešať zmes majonézy s tofu, nastrúhaným zelerom, potom vmiešať pažítku, soľ a korenie podľa chuti.

Podávať s obľúbeným pečivom alebo vyskúšať falošnou treskou naplniť domáce tortilly.

Tofu je univerzálna potravina s vysokým obsahom živín, ktorá je obľúbená v mnohých ázijských kuchyniach. Tofu je skvelým zdrojom rastlinných bielkovín a obsahuje všetkých deväť základných aminokyselín.

Je tiež dobrým zdrojom železa a vápnika, ako aj mnohých vitamínov vrátane vitamínov skupiny B a vitamínu E. Tofu má nízky obsah kalórií a tukov a neobsahuje cholesterol, takže je skvelou voľbou pre tých, ktorí držia nízkotučnú diétu.

Tofu sa obľubou využíva vo vegánskych jedlách, polievkach a šalátoch alebo ho možno použiť ako náhradu mäsa v jedlách, ako sú tacos alebo burritos.

Tofu sa výborne hodí do falošnej tresky pre svoju neutrálnu chuť.

Výborná falošná treska zo zeleru

Recept na falošnú tresku zo zeleru

  • 1/2 pohára majonézy
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 kg koreň zeleru
  • 1/2 zeleného jablka
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup na falošnú tresku zo zeleru

  1. V stredne veľkej miske zmiešať majonézu, horčicu, citrónovú šťavu a petržlenovú vňať.
  2. Koreň zeleru očistiť a prekrojiť. Zeler nastrúhať na jemnom strúhadle. Ak je koreň zeleru príliš tvrdý, použiť na krájanie kuchynský robot.
  3. Do misky s majonézou vložiť nakrájaný koreň zeleru, nastrúhané jablko a dochutiť soľou a korením.
  4. Prikryť a nechať v chladničke vychladnúť aspoň 1 hodinu.

Zeler má mnoho zdraviu prospešných vlastností. Pomáha zmierňovať zápaly, je výborný na trávenie a pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Zeler je tiež prírodné diuretikum, ktoré pomáha vyplavovať toxíny z tela. Zeler je vynikajúcim zdrojom vlákniny, vitamínu K, vitamínu C, draslíka, kyseliny listovej a mangánu a je tiež bohatý na vitamín B6, vápnik a horčík.

Tento šalát z koreňového zeleru je osviežujúcim doplnkom k rôznym jedlám, no výborne chutí aj samostatne a jeho príprava je veľmi jednoduchá. Výsledkom je chladivý šalát vhodný ako alternatíva rybacej tresky.

Falošná treska zo zeleru sa výborne hodí aj ako príloha k mäsu.

Falošná treska s domácou majonézou

Suroviny na domácu majonézu

  • 1 veľké vajce izbovej teploty
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 1 lyžica červeného alebo bieleho vínneho octu
  • 1/4 lyžičky soli alebo viac podľa chuti
  • 1 šálka (240 ml) neutrálneho ochuteného oleja, najlepšie hroznového, svetlicového alebo repkového
  • 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy (voliteľné)

Postup na domácu majonézu

  1. Do malej misky kuchynského robota pridať vajce a spracúvať ho 20 sekúnd. Pridať horčicu, ocot a soľ a spracovávať ďalších 20 sekúnd.
  2. Oškrabať boky a dno misky, zapnúť kuchynský robot a potom začať pomaly pridávať olej po malých kvapkách, kým sa nepridá asi štvrtina oleja (je to dôležité pre správne emulgovanie).
  3. Keď sa spozoruje, že zmes začína hustnúť a emulgovať, môže sa pri zapnutom procesore pokračovať v pomalom pridávaní. Lenže namiesto kvapiek oleja sa množstvo zvyšuje na veľmi tenký prúd.
  4. Keď sa pridá všetok olej, oškrabe sa dno a boky misy a spracováva sa ďalších 10 sekúnd. Majonézu ochutnať a potom podľa chuti pridať soľ, citrónovú šťavu alebo ďalší ocot.
  5. Ak sa niekomu majonéza zdá príliš riedka, pomaly môže prilievať viac oleja.

Príprava domácej majonézy podľa tohto receptu je naozaj jednoduchá. V tomto recepte sa namiesto žĺtkov používajú celé vajcia, takže sa pokojne môže vynechať ich oddeľovanie. Ostatné prísady sú dostupné a je veľmi pravdepodobné, že ich bude mať väčšina ľudí bežne v kuchyni. Celý proces trvá menej ako 10 minút.

Pre lepšiu chuť sa môžu pridať k domácej majonéze ďalšie prísady. Svieža chuť sa docieli, ak sa pridá citrónová šťava. Výborné sú aj čerstvé bylinky, pečený cesnak, chipotle, Sriracha alebo kari sú tiež úžasné možnosti.

Poznámky k receptu na domácu majonézu

  • Pri výrobe domácej majonézy sú najlepšie ingrediencie izbovej teploty.
  • Ak sa nedá počkať, kým vajce dosiahne izbovú teplotu, ponorí sa na pár minút do vlažnej (nie horúcej) vody.
  • Pri výbere vajec do domácej majonézy vyberajte čerstvé, riadne chladené, čisté vajcia s neporušenou škrupinou.
  • Existuje niekoľko spôsobov výroby majonézy. Pomocou kuchynského robota, avšak hodí sa aj ponorný mixér alebo výroba úplne ručne pomocou metličky (náročnejšie).

Pri príprave majonézy sa môže stať, že sa zmes pokazí a zostane z nej zrazená kaša. Tento recept sa tomu snaží zabrániť niekoľkými spôsobmi:

  • používa sa celé vajce, ktoré do zmesi pridá trochu viac tekutiny
  • horčica pôsobí ako emulgátor
  • a treba si dávať pozor, aby sa olej prilieval pomaly

Aj zrazenú majonézu možno opraviť a to tak, že sa do misky pridá asi 1 čajová lyžička horčice a potom metličkou pomaly, kúsok po kúsku, zašľahávať rozbitú majonézu do horčice, až kým sa opäť neemulguje a nestane sa krémovou. Ďalším trikom je pridať žĺtok do veľkej misky a pomaly metličkou do neho po kúskoch zašľahať zrazenú majonézu.

Domácu majonézu skladujte zakrytú v chladničke až týždeň.

Ak niekto ešte nikdy neskúsil domácu majonézu, je najvyšší čas to napraviť. Domáca majonéza je mimoriadne krémová a oveľa chutnejšia ako čokoľvek, čo sa dá bežne kúpiť v obchode.

Hotová majonéza sa dá požiť na prípravu falošnej tresky, do šalátov, wrapov, či k hranolkám.

Ak sa hľadá vegánska náhrada majonézy pre domácu tresku, možno si skúsiť pripraviť tahini dressing na konci receptu na cestovinový šalát.

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang