Polievky

Fazuľková polievka na kyslo so zemiakmi – recept, ako ju podávať a verzia bez smotany

Fazuľková polievka na kyslo so zemiakmi je obľúbenou klasikou slovenskej kuchyne a tento recept sa traduje z generácie na generáciu. Ako na recept na fazuľkovú polievku na kyslo so zemiakmi, ako vyzerá verzia bez smotany a aké sú zdravotné benefity zelenej fazuľky?

Fazuľková polievka je ľahká, svieža a výborne zasýti – ako samotná, tak aj s pečivom. Zelenú fazuľku možno použiť aj do veľkého množstva iných jedál, ktoré sú vďaka nej pestré a chuťovo zaujímavé.


Obsah článku


Suroviny na fazuľkovú polievku

  • 400 g zelenej fazuľky
  • 3-4 stredne veľké zemiaky
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 menší petržlen (koreň)
  • 2 PL hladkej múky na zápražku
  • 2 PL oleja alebo masla
  • 200 ml kyslej smotany (alebo sladkej smotany na varenie)
  • 1-2 PL octu (variantom môže byť aj citrónová šťava)
  • 1 ČL sladkej mletej červenej papriky
  • 1 bobkový list
  • soľ, celé čierne korenie a nové korenie podľa chuti
  • čerstvý kôpor na dochutenie

Postup prípravy fazuľkovej polievky na kyslo

Postup prípravy je jednoduchý a pomerné rýchly. Celková príprava so všetkým trvá približne 40 minút. Ako vyzerá postup prípravy?

  1. Ako prvý krok si treba pripraviť zeleninu – fazuľku treba umyť a nakrájať, ošúpať zemiaky a nakrájať ich na kocky, taktiež treba očistiť mrkvu, petržlen a cibuľu.
  2. Následne treba dať do hrnca variť vodu so zemiakmi, fazuľkou, mrkvou, petržlenom, bobkovým listom a korením, osoliť ju a nechať variť dovtedy, kým zelenina nebude mäkká.
  3. Medzitým si človek môže pripraviť zápražku, a to tak, že na oleji alebo masle si opraží cibuľu, potom pridá múku a opraží do zlata, nakoniec prisype červenú papriku a všetko rýchlo premieša.
  4. Zápražku treba zaliať trochou vody, rozmiešať ju a vliať do hrnca k zelenine.
  5. Keď je zelenina v polievke mäkká, ďalším krokom v recepte je pridanie smotany rozmiešanej s trochou horúcej polievky, aby sa nezrazila.
  6. Polievku treba ochutnať a dochutiť, prípadne pridať ocot alebo citrónovú šťavu podľa chuti.
  7. Nakoniec sa do polievky odporúča pretlačiť cesnak a takisto vmiešať nasekaný čerstvý kôpor.
  8. Fazuľkovú polievku sa odporúča podávať horúcu, ideálne s krajcom čerstvého chleba alebo iného pečiva.

Prípravu polievky je možné výrazne urýchliť, ak človek urobí tieto kroky: použije mrazenú fazuľku a zemiaky nakrája na malé kocky, ktoré sa uvaria rýchlejšie.

Zápražku môže jednoducho nahradiť zátrepkou zo smotany a múky, ktorú prileje do polievky. Ak človek varí v tlakovom hrnci, fazuľkovú polievku môže mať hotovú už za 25 minút.

Použiť čerstvú či mrazenú fazuľku?

Ak niekto rozmýšľa, či do polievky použiť čerstvú alebo mrazenú fazuľku, môže použiť ktorúkoľvek z nich. Aké sú výhody jedného a druhého variantu?

Čerstvá fazuľka je najlepšia počas sezóny (v lete), keď je mladá a šťavnatá. Čerstvá fazuľka dodá polievke sviežu chuť a taktiež jemnejšiu konzistenciu.

Mrazená fazuľka je praktická mimo sezóny (v zime) a veľkou výhodou je, že je už očistená a nakrájaná, takže človeku šetrí čas prípravy. Chuťovo je veľmi podobná ako čerstvá, keďže sa väčšinou mrazí hneď po zbieraní.

Z tohto porovnania vyplýva, že v lete sa odporúča použiť čerstvú fazuľku a v zime zas naopak – mrazenú. Aj keď má čerstvá fazuľka výbornú chuť, mrazená fazuľka má veľkú výhodu – príprava polievky s takouto fazuľkou trvá výrazne kratšie.

Ako podávať fazuľkovú polievku na kyslo so zemiakmi?

Aj keď je fazuľková polievka so zemiakmi sama osebe sýta, existujú viaceré možnosti, ako ju ľudia zvyknú podávať.

  • Táto polievka chutí najlepšie vtedy, keď je čerstvo uvarená a horúca, prípadne ešte posypaná nasekaným čerstvým kôprom.
  • Môže sa podávať s čerstvým chlebom alebo rožkom, ktoré výborne nasávajú kyslastú smotanovú chuť.
  • Ak niekto chce, aby polievka pôsobila slávnostnejšie, na vrch môže pridať lyžicu kyslej smotany.
  • Ako príloha sa môže namiesto chleba použiť aj domáce pečivo, ako sú lokše alebo pagáčiky.
  • V lete je fazuľková polievka ideálna na obed ako ľahší hlavný chod a v zime môže byť sýtou polievkou pred hlavným jedlom.

Okrem týchto klasických spôsobov podávania sú možnosti, ako možno túto polievku podávať tak, ako v reštaurácii. Ako na to?

  • V chlebovom bochníku – Špecialitou môže byť fazuľková polievka, ktorá sa podáva v menšom vydlabanom bochníku chleba, čo nahradí misku a polievka tak zostane dlho teplá. Výhodou je, že aj kôrka sa dá zjesť.
  • S domácimi krutónmi – Na panvici sa napríklad s maslom a cesnakom môže opiecť chlieb alebo bageta, čím vzniknú krutóny, ktoré jemnej polievke pridajú chrumkavý kontrast.
  • So slaninkovými chipsami – Výborným tipom je slaninka nakrájaná na tenké plátky, ktoré stačí iba opiecť do chrumkava a pridať na vrch ako dekoráciu aj chuťovú bombu.
  • S bylinkovým olejom – Ak človek pridá pár kvapiek kôprového alebo petržlenového oleja, polievke to dodá moderný vzhľad aj peknú vôňu.
  • Ako predjedlo v poháriku – Fazuľková polievka sa môže napríklad na rodinnej oslave podávať aj v menšom množstve – v sklenených pohárikoch s lyžičkou.

Fazuľková polievka so zemiakmi je skvelým jedlom, ktoré možno podávať buď tradične s chlebom alebo originálnym spôsobom ako v reštaurácii.

Fazuľková polievka so zemiakmi je skvelým jedlom, ktoré možno podávať buď tradične s chlebom alebo originálnym spôsobom ako v reštaurácii.

Verzia receptu fazuľkovej polievky na kyslo so zemiakmi a bez smotany

Fazuľková polievka sa bežne varí dvoma spôsobmi, a to buď v mliečnej verzii so smotanou alebo vo verzii bez smotany. Na približne 4 porcie fazuľkovej polievky na kyslo so zemiakmi a bez smotany sú potrebné tieto ingrediencie:

  • 400 g zelenej fazuľky
  • 3-4 stredné zemiaky
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen (koreň)
  • 2 PL oleja alebo masla
  • 2 PL hladkej múky
  • 1 ČL sladkej mletej papriky
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 bobkový list
  • celé čierne korenie, nové korenie, soľ
  • 1-2 PL octu
  • čerstvý kôpor na dochutenie

Na prípravu fazuľkovej polievky na kyslo so zemiakmi a bez smotany si najskôr treba očistiť a nakrájať fazuľku, potom zemiaky na kocky a koreňovú zeleninu na kolieska. Potom treba dať do hrnca vodu, nechať ju zovrieť, pridať zeleninu spolu s bobkovým listom, soľou, celým čiernym a novým korením a nechať variť, kým zemiaky a fazuľka nezmäknú.

Medzitým si na panvici človek môže pripraviť zápražku – na oleji alebo masle treba opražiť nadrobno nakrájanú cibuľu, pridať múku a miešať, kým cibuľka nebude zlatistá. Potom treba prisypať mletú papriku, krátko ju orestovať a zaliať trochou vody, aby vznikla hladká kaša.

Zápražku následne treba vliať do polievky a dobre premiešať. Ako posledný krok sa polievka dochutí octom alebo citrónovou šťavou podľa vlastnej chuti a pridá sa pretlačený cesnak a nasekaný čerstvý kôpor. Fazuľkovú polievku sa odporúča podávať ešte horúcu a ideálne s čerstvým pečivom.

Nutričné hodnoty polievky

Ak by chcel niekto vedieť orientačné nutričné hodnoty na 1 porciu fazuľkovej polievky na kyslo so zemiakmi a smotanou, čo je približne 300 ml, tieto hodnoty sú nasledovné:

Energia180-220 kcal
Bielkoviny6-8 g
Tuky9-11 g
Sacharidy20-25 g
Vláknina4-6 g

Avšak ak by chcel niekto trochu zdravšiu verziu polievky, môže urobiť verziu bez smotany – vtedy klesnú nutričné hodnoty na cca 120-150 kcal, polievka bude obsahovať menej tukov a o niečo viac vlákniny.

Zelená fazuľka ponúka široké spektrum využitia – môže sa použiť ako súčasť polievok, hlavných jedál, šalátov alebo príloh.

Výživové benefity zelenej fazuľky

Zelená fazuľka nie je iba chutná, avšak taktiež obsahuje aj množstvo výživových benefitov. Vďaka zloženiu patrí medzi zeleninu, ktorá podporuje zdravie a je ľahko stráviteľná, a tým pádom aj vhodná pre všetky vekové kategórie, vrátane menších detí. Aké sú výživové benefity zelenej fazuľky?

  • Nízka kalorická hodnota – Nízky obsah kalórií je vhodný napríklad aj pri redukčnej diéte.
  • Vysoký obsah vlákniny – Vláknina podporuje trávenie a človek je dlhšie sýty.
  • Vitamín CPosilňuje imunitu a pôsobí ako antioxidant.
  • Vitamíny skupiny B – Sú dôležité pre nervový systém a energiu.
  • Minerály (horčík, draslík, železo) – Tieto minerály prospievajú svalom, tlaku a krvi.
  • Antioxidanty – Chránia bunky pred poškodením a predchádzajú civilizačným chorobám.
  • Ľahká stráviteľnosť – Zelená fazuľka je vhodná aj pre deti, ktoré majú citlivé trávenie.

Ak niekto zaradzuje zelenú fazuľku pravidelne do jedálnička, môže tak posilniť imunitu, zlepšiť trávenie a doplniť do tela dôležité vitamíny a minerály.

Ďalšie recepty zo zelenej fazuľky

Zelená fazuľka je naozaj univerzálna surovina a dá sa použiť na prípravu množstva chutných receptov. Tu je niekoľko tipov na ďalšie recepty so zelenou fazuľkou:

  1. Šalát zo zelenej fazuľky: Je potrebná iba uvarená fazuľka s cesnakom, olivovým olejom a octom alebo jogurtovým dresingom.
  2. Fazuľka na masle s vajíčkom: Tento recept možno použiť ako jednoduchú a rýchlu večeru – stačí, ak sa fazuľka orestuje na masle a podáva sa so smaženým vajíčkom.
  3. Zeleninové ragú s fazuľkou: Ide o kombináciu fazuľky, mrkvy, hrášku a paradajok a toto jedlo je možné podávať napríklad ako prílohu k mäsu.
  4. Zapekaná zelená fazuľka: Fazuľka zapečená v rúre so syrom a smotanou, je ideálna ako hlavné jedlo alebo ako príloha.
  5. Fazuľkový prívarok: Ide o tradičný slovenský recept na kyslo, ktorý je podobný polievke, no je hustejší a podáva sa s varenými zemiakmi alebo vajíčkom.
  6. Cestoviny so zelenou fazuľkou a parmezánom: Je to zaujímavé ľahké jedlo v talianskom štýle s olivovým olejom a cesnakom.

Zelená fazuľka ponúka široké spektrum využitia – môže sa použiť ako súčasť polievok, hlavných jedál, šalátov alebo príloh. Vďaka nej sú recepty pestré a fazuľka takisto ponúka veľa benefitov.

Kategorie:

Polievky

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang