
Farebná torta z toastových chlebíkov
Na tortu budeme ako hlavnú časť potrebovať: 1 balenie toastového chleba, z ktorého na základ torty použijeme 4-6 kúskov. Chlebíky rozložíme na tácku na ktorej budeme tortu servírovať a natrieme ich prvou vrstvou nátierky. Napríklad jogurtovou nátierkou, chrenovou, paprikovou.
Inšpirujte sa našim nátierkovým špeciálom.
Na nátierku poukladáme na kolieska nakrájané uvarené vajíčka a prikryjeme ich ďalšími toastovými chlebíkmi. Opäť ich natrieme nátierkou a tu môžeme siahnuť po tvrdom syre (ideálne ak je nastrúhaný, aby sa nám torta neskôr ľahšie krájala), alebo mozarellu v kombinácii s nakrájanými olivami.
Opäť na ingrediencie položíme ďalšiu vrstvu chlebíkov (alebo pokračujeme ďalej vo vrstvení poschodí) a celú toastovú tortu natrieme vrstvou nátierky. Tak ako keby sme ozdobovali klasickú tortu, čiže aj z bokov, aby bola celá zahalená.
Najzábavnejšie na torte je ozdobovanie. Umyjeme a natrháme si šaláty (veeľa šalátov) ako napríklad poľný šalát, lolo rosso, kučeravý, či petržlenovú vňať… a napicháme ho po kúskoch na tortu špáratkami. Resp. stačí iba do bokov, lebo na povrchu bude šalát sám držať vďaka nátierke.
Tortu dozdobíme malými chery paradajkami, mini mozarelkami, ružičkami, ktoré vytvarujeme z plátkového syra a redkvičkami.
Ako ozdobu k torte sme naposledy použili zelenú časť z jarnej cibuľky, ktorú sme položili k jednému koncu torty a ako mašľu sme použili údené korbáčiky. Celá torta tým pádom vyzerala ako jarná veselá kytica. Radosť zjesť.
Slaná socca torta
Socca tortu môžeme naplniť kombináciami od výmyslu sveta. Chuťovo je neskutočné dobrá a naozaj sa oplatí pripraviť.
Budeme potrebovať:
- 6 socca placiek
- jogurtovú nátierku (cca 500g)
- cviklový hummus
- 300 g šampiónov
- 50 g kozieho syra
- olej alebo maslo
- listový šalát
Najprv si pripravíme socca placky a všetky prísady, ktorými budeme tortu plniť.
Na prípravu placiek potrebujeme iba cícerovú múku, olivový olej, vodu a soľ. Všetky ingrediencie vymiešame na hustejšie cesto ako je palacinkové s zhotovíme si 6 placiek v priemere približne 15 cm. To nám bude úplne stačiť na tortu pre 6 ľudí.
Okrem jogurtovej nátierky a cviklového humusu (do základného receptu stačí vmixovať jednu upečenú cviklu), si nakrájame šampiňóny na plátky a 5 minút osmažíme na oleji alebo masle. Kozí syr si taktiež nakrájame na kolieska, umyjeme šalát, natrháme ho na menšie kúsky a môžeme sa pustiť do plnenia torty. Spodnú časť každej ďalšej placky potierame tenkou vrstvou jogurtového syra, aby sa nám torta pri krájaní nerozpadávala a pekne držala pokope.
- poschodie: jogurtový syr + šalát
- poschodie: opečené šampióny
- poschodie: cviklový humus + kozí syr
- poschodie: jogurtový syr + šalát
- poschodie: opečené šampióny
- vrchná placka: jogurtový syr + ozdoba
Mini tortičky z lístkového cesta s gorgonzolou a vlašskými orechmi
Potrebujeme:
- lístkové cesto
- tvrdý syr
- gorgonzolu
- vlašské orechy
Lístkové cesto nakrájame na štvorce, ktorými vystelieme malé vopred vymastené tortové formičky. Tie naplníme strúhaným tvrdým syrom, gorgonzolou a kúskami vlašských orechov. Pečieme pri 200° približne 15 – 20 minút.
Ak vás táto slaná torta nezasýtila, pripravte si aj bábovku alebo iný sladký dezert. Prajeme vám dobrú chuť a veľa radosti pri pripravovaní týchto jarných receptov. S láskou pripravené chutí najlepšie.