
Ak niekto hľadá niečo pôsobivé na letné grilovanie, toto grilované jahňacie stehno je na 100 % to pravé. Jahňacie mäso patrí medzi obľúbený zdroj bielkovín. Intenzívne teplo horúceho a dymiaceho grilu premení vykostené mäso na šťavnatú a dokonale opečenú letnú večeru – a to všetko s minimálnym úsilím.
Obsah článku
Grilované jahňacie stehno na masle je dokonalá letná hostina. Jahňacie stehno bez kosti treba namočiť do marinády inšpirovanej Stredomorím, ktorá obsahuje množstvo citróna, cesnaku a aromatických byliniek. Pečie sa na grile, kým nebude dokonale upečené s vôňou dymu a zároveň šťavnaté a rozplývajúce sa na jazyku.
Recept na grilované jahňacie stehno na grécky spôsob
Jemná, zemitá chuť jahňacieho mäsa sa prirodzene dobre kombinuje s jednoduchými a aromatickými stredomorskými prísadami. Tento recept využíva jednoduchú marinádu inšpirovanú Gréckom, ktorá jahňacie stehno naplní výraznou chuťou citróna, cesnaku a byliniek.
Ingrediencie na grilované jahňacie stehno
- 1-1,3 kg vykostené jahňacie stehno, narezané na hrúbku asi 5 cm
- 1/3 šálky olivového oleja
- 2 citróny, olúpané a odšťavené
- 8-10 strúčikov cesnaku, jemne nasekaných alebo nastrúhaných
- 4 vetvičky čerstvého rozmarínu, nasekané nadrobno
- 1 lyžica sušeného oregana
- voliteľné: 2 lyžičky drvených vločiek čili, podľa chuti
- soľ a mleté čierne korenie na dochutenie
- príloha podľa želania: pita, hummus, nakladaná červená cibuľa, artičokové srdiečka, pečené paradajky, nakladaná paprika atď.
Postup na grilované jahňacie stehno
- Z jahňacieho stehna odstrániť čo najviac prebytočného tuku. Niektoré kúsky bude treba nechať, aby rez držal pohromade, ale prebytočný tuk spôsobí nežiaduce vzplanutia na grile. Jahňacie stehno vložiť do vzduchotesnej nádoby.
- Pridať olivový olej, citrónovú kôru a šťavu, cesnak, rozmarín, sušené oregano a drvené vločky čili, ak sa používa. Dochutiť 2 lyžičkami soli a mletým čiernym korením podľa želania. Použiť svoje ruky na to, aby sa skutočne vtierali bylinky a korenie do zákutí jahňacieho mäsa. Zakryť a nechať marinovať v chladničke najmenej 12 hodín alebo až 2 dni.
- Asi 30 minút pred grilovaním jahňacinu vytiahnuť z chladničky, aby mala izbovú teplotu. Predhriať gril na stredne vysoké priame grilovanie, 220-250 °C. Po predhriatí vyčistiť povrch na grilovanie tak, že drôtenou kefou sa silno pretrú mriežky.
- Jahňacie stehno položiť na grilovacie mriežky priamo nad teplo. Zatvoriť veko grilu. Grilovať 6-12 minút na každej strane, pričom treba myslieť na to, že čas grilovania sa bude líšiť v závislosti od hrúbky jahňacieho mäsa. Grilované jahňacie stehno preložiť na tanier a nechať odležať.
- Grilované jahňacie stehno nechať 10 minút odpočívať, potom nakrájať a podávať podľa potreby. Môže sa nakrájať na tenké plátky a podávať s čerstvou pitou, hummusom alebo tzatziki, nakladanou cibuľou a paprikou a listovým šalátom.
Po výdatnom obede nemožno zabudnúť na sladkú bodku. Alebo slanú? S receptami na slané torty z toastového chleba to nie je žiaden problém!
Marináda na pečené jahňacie stehno inšpirovaná Gréckom
Jahňacie mäso sa prirodzene hodí k stredomorským chutiam. Čerstvé bylinky, osviežujúci citrón a aromatický cesnak sú stredomorskými základmi. Je to jednoduchá zostava ingrediencií s veľmi sviežou a výraznou chuťou, ktorá bez námahy zvýrazní prirodzenú bohatosť jahňacieho mäsa. Dokonalá harmónia!
- Na prípravu marinády na pečené jahňacie stehno sa zmieša trochu olivového oleja, citrónovej kôry a šťavy, cesnaku, rozmarínu, sušeného oregana a drvených vločiek čili.
- Jahňacie mäso sa vloží do vzduchotesnej nádoby alebo uzatvárateľného vrecka a navrch sa naleje marináda.
- Treba sa uistiť sa, že sa používajú ruky na vtieranie byliniek a korenín do jahňacieho mäsa, čím sa zabezpečí, že chuť vsiakne do každého kúsku.
Keďže jahňacie stehno je bohaté a výdatné, potrebuje trochu času, aby nasiaklo všetky chute marinády. Jahňacie mäso sa má marinovať aspoň 12 hodín alebo až 2 dni, takže si ho možno pokojne pripraviť vopred a nechať v chladničke.

Pri akej teplote grilovať jahňacie stehno?
- Rare (sýto ružové prechádzajúce do červenej, veľmi šťavnaté): Piecť na vnútornú teplotu 50-55 °C. Prenášané teplo jahňacieho mäsa spôsobí, že vnútorná teplota stúpne na konečnú vnútornú teplotu 60 °C.
- Medium rare (ružové, šťavnaté): Piecť na vnútornú teplotu 60 °C. Prenosové teplo jahňacieho mäsa spôsobí, že vnútorná teplota stúpne na konečnú vnútornú teplotu 65 °C.
- Medium (svetlo ružové, vlhké): Variť na vnútornú teplotu 60-65 stupňov °C. Prenosové teplo jahňacieho mäsa spôsobí, že vnútorná teplota stúpne na konečnú vnútornú teplotu 70 °C.
- Medium well (sotva ružová prechádzajúca do hnedej, suchšia): Variť na vnútornú teplotu 70 °C. Prenosové teplo jahňacieho mäsa spôsobí, že vnútorná teplota stúpne na konečnú vnútornú teplotu 75 °C.
- Well (celé hnedé): Piecť na vnútornú teplotu 75 °C. Prenosové teplo jahňacieho mäsa spôsobí, že vnútorná teplota stúpne na konečnú vnútornú teplotu 80 °C.
Skladovanie a ohrievanie
Grilované vykostené jahňacie stehno sa najlepšie podáva čerstvé z grilu, aj keď zvyšky vydržia niekoľko dní. Vychladnuté jahňacie mäso sa preloží do vzduchotesnej nádoby a uloží na 2-3 dni do chladničky.
Vychutnať si možno aj studené zvyšky jedla alebo ich treba jednoducho zohriať v mikrovlnnej rúre alebo na sporáku, kým sa neohrejú.

Návrhy na servírovanie grilovaného jahňacieho stehna
Nádherná grilovaná jahňacina si žiada zdieľanie. Odporúča sa podávať tento recept na grilované jahňacie stehno na letnej grilovačke alebo ako nedeľnú večeru s rodinou a priateľmi. Tu je niekoľko inšpirácií, čo k jahňaciemu stehnu podávať:
- Dipy a nátierky – Hummus, baba ganoush, avokádová nátierka alebo dokonca tahini omáčka sú ideálne na natieranie na plátok grilovaného jahňacieho mäsa. Pripraviť sa dajú doma alebo je možné vydať sa cestou s minimálnym úsilím a kúpiť ich.
- Vyberané dobroty ako olivy, paprika alebo nakladaná cibuľa dodávajú šmrnc – taká príjemná rovnováha k bohatosti jahňacieho mäsa.
- Arabský chlieb – pitu si možno kúpiť v obchode, alebo vyskúšať tento recept na arabský chlieb a pripraviť si ho čerstvý. Nakrájané jahňacie mäso možno vložiť do pity.
- Talianska bruschetta – ak sa preferuje iný tip pečiva, zaujímavou prílohou budú bruschetty, na ktoré sa môžu natrieť spomínané nátierky alebo uložiť vybranú zeleninu.
- Grécky šalát alebo cestovinový šalát sa dobre spájajú so stredomorskou chuťou jahňacieho mäsa.
- Grilovaná zelenina je jednoduchým doplnkom, pretože gril je už zapálený! Vyskúšať sa dá grilovaný karfiol, cuketa alebo papriky.
- Urobiť veľký zelený šalát so štipkou balzamika alebo zdravý cviklový šalát. Pre výdatnejší šalát je dobré vyskúšať grécky farro šalát alebo falafel-ish Quinoa šalát.
Pre mäsožravcov máme aj tento recept na bravčové pečené koleno.
Grilovanie jahňacieho stehna je oveľa jednoduchšie, ako si myslíte
Hoci príprava veľkého kusu mäsa na grile môže byť spočiatku trochu odstrašujúca, grilovanie jahňacieho stehna je oveľa jednoduchšie, ako sa zdá. Navyše, konečný výsledok stojí za to – tanier s jemným a šťavnatým jahňacím mäsom bude ozdobou každej letnej večere.
Môže sa podávať spolu s teplým arabským chlebom, zeleninou a nátierkami, ako napríklad hummus, čím vznikne zábavná večera pre rodinu a priateľov.
Toto grilované jahňacie stehno na masle si zamiluje každý, pretože je:
- jednoduchšie, ako sa zdá. Pri grilovaní jahňacieho stehna netreba mať obavy. S jednoduchou marinádou a rýchly grilovaním sa všetky chute ľahko spoja.
- to dobrota inšpirovaná stredomorskou kuchyňou. Rýchla marináda z citrónov, cesnaku, rozmarínu a oregana dodá grilovanému jahňaciemu stehnu výraznú stredomorskú chuť. Je to jednoduché, ale prináša toľko chuti.
- dymové a šťavnaté. Bohaté jahňacie mäso zostane počas pečenia šťavnaté a jemné, zatiaľ čo gril mu dodá nádych dymu a neodolateľný šarm. Je to to najlepšie!

Čo je jahňacie stehno bez kosti?
V súvislosti s varením sa najčastejšie hovorí o hornej zadnej časti zvieraťa – je to krásny kus mäsa! Pri grilovaní je najjednoduchšie pracovať s jahňacím stehnom bez kosti.
Keďže stehno má pomerne nepravidelný tvar, odstránenie kosti umožňuje, aby stehno ležalo na rovnej ploche s rovnomernejšou hrúbkou. Vďaka tomu sa na grile pečie oveľa rovnomernejšie.
Jahňacina je na grile úžasná, pretože je to bohatá a šťavnatá bielkovina, ktorá sa na silnom teple grilu krásne prepečie. Má tiež veľa prirodzenej chuti a veľmi dobre znáša jednoduchú marinádu na grilovanie.
Grilovanie jahňacieho stehna je oveľa jednoduchšie ako grilovanie celého jahňacieho stehna, pretože sa na rošte pekne a plocho ukladá. Je to niečo ako grilovanie veľkého steaku.
Publikované: 02. 07. 2023, Aktualizované: 30. 07. 2025