Hanácke koláče – recept

Potrebné prísady:

Cesto:

  • 500g hrubej múky,
  • 70g kryštálového cukru,
  • 70g masla (Hera, Palmarin),
  • 20g droždia,
  • 1 vajce,
  • 400-500ml mlieka,
  • štipka soli.

Plnka:

  • 250g tvarohu,
  • 50g práškového cukru,
  • 1 žĺtok,
  • 1 ČL citrónovej kôry,
  • 150g lekváru.

Posýpka:

  • 20g masla,
  • 20g hrubej múky,
  • 20g práškového cukru.

Postup prípravy:

Cesto: Do múky pridáme cukor, rozpustený tuk, rozmrvené droždie, vajce, soľ, podľa potreby vlažné mlieko a vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Cesto následne na pomúčenej doske rozvaľkáme a pokrájame na rovnaké štvorce. Na každý dáme tvarohovú plnku a zbalíme do buchtičiek.

Uložíme ich na vymastený plech (ďalej od seba), na vrch každej jemne urobíme priehlbinku a necháme ešte chvíľu kysnúť. Do priehlbinky dáme trochu lekváru a posypeme posýpkou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 170°C.

Plnka: Tvaroh vymiešame so žĺtkom, cukrom a postrúhanou citrónovou kôrou.

Posýpka: Maslo prstami spojíme s múkou a cukrom a zmes rozdrobíme.

Publikované
Kategorizované ako Recepty