Potrebné prísady:
Cesto:
- 500 g hrubej múky
- 70 g kryštálového cukru
- 70 g masla (Hera, Palmarin)
- 20 g droždia
- 1 vajce
- 400-500 ml mlieka
- štipka soli
Plnka:
- 250 g tvarohu
- 50 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 1 ČL citrónovej kôry
- 150 g lekváru
Posýpka:
- 20 g masla
- 20 g hrubej múky
- 20 g práškového cukru
Postup prípravy:
Cesto: Do múky pridáme cukor, rozpustený tuk, rozmrvené droždie, vajce, soľ, podľa potreby vlažné mlieko a vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Cesto následne na pomúčenej doske rozvaľkáme a pokrájame na rovnaké štvorce. Na každý dáme tvarohovú plnku a zbalíme do buchtičiek.
Uložíme ich na vymastený plech (ďalej od seba), na vrch každej jemne urobíme priehlbinku a necháme ešte chvíľu kysnúť. Do priehlbinky dáme trochu lekváru a posypeme posýpkou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 170°C.
Plnka: Tvaroh vymiešame so žĺtkom, cukrom a postrúhanou citrónovou kôrou.
Posýpka: Maslo prstami spojíme s múkou a cukrom a zmes rozdrobíme.