Potrebné prísady:
Cesto:
- 500g hrubej múky,
- 70g kryštálového cukru,
- 70g masla (Hera, Palmarin),
- 20g droždia,
- 1 vajce,
- 400-500ml mlieka,
- štipka soli.
Plnka:
- 250g tvarohu,
- 50g práškového cukru,
- 1 žĺtok,
- 1 ČL citrónovej kôry,
- 150g lekváru.
Posýpka:
- 20g masla,
- 20g hrubej múky,
- 20g práškového cukru.
Postup prípravy:
Cesto: Do múky pridáme cukor, rozpustený tuk, rozmrvené droždie, vajce, soľ, podľa potreby vlažné mlieko a vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Cesto následne na pomúčenej doske rozvaľkáme a pokrájame na rovnaké štvorce. Na každý dáme tvarohovú plnku a zbalíme do buchtičiek.
Uložíme ich na vymastený plech (ďalej od seba), na vrch každej jemne urobíme priehlbinku a necháme ešte chvíľu kysnúť. Do priehlbinky dáme trochu lekváru a posypeme posýpkou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 170°C.
Plnka: Tvaroh vymiešame so žĺtkom, cukrom a postrúhanou citrónovou kôrou.
Posýpka: Maslo prstami spojíme s múkou a cukrom a zmes rozdrobíme.