DezertyRecepty

Recept na domáce maslové koláčiky

Tieto domáce cmarové sušienky sú mäkké a maslové, navyše so stovkami jemných vrstiev. Tento recept na koláčiky vyžaduje len 6 jednoduchých surovín a hotové sú približne za 35 minút.

Suroviny

  • 2 a 1/2 šálky (313 g) hladkej múky
  • 2 lyžice bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 šálky (115 g) masla (veľmi studeného)
  • 1 šálka + 2 lyžice (270 ml) studeného cmaru
  • 2 lyžičky (14 g) medu
  • voliteľná medovo-maslová poleva: 2 lyžice rozpusteného masla zmiešané s 1 lyžicou medu

Postup

  1. Predhrejte rúru na 220 °C.
  2. Vsypte múku, prášok do pečiva a soľ do veľkej misy alebo kuchynského robota.
  3. Miešajte, kým sa suroviny nespoja.
  4. Pridajte maslo nakrájané na kocky a vmiešajte ho do suchých prísad, kým sa nevytvoria hrubé omrvinky.
  5. V strede zmesi urobte jamku. Prilejte 1 šálku (240 ml) cmaru a pokvapkajte medom.
  6. Všetko miešajte veľkou lyžicou alebo gumovou stierkou, kým sa nezačne spájať. Cesto príliš neprepracúvajte. Cesto má byť drobivé s mokrými miestami.
  7. Cesto a prípadné omrvinky vysypte na pomúčenú pracovnú plochu a jemne spojte poriadne pomúčenými rukami.
  8. Cesto sa bude počas spájania lepiť. Majte v blízkosti náhradnú múku a často ju používajte na posypanie rúk a pracovnej plochy v tomto kroku.
  9. Pomocou pomúčených rúk alebo pomúčeného valčeka ho čo najlepšie sploštite do obdĺžnika s hrúbkou 2 cm.
  10. Jednu stranu preložte do stredu, potom druhú stranu.
  11. Cesto otočte do vodorovnej polohy. Opäť ho jemne vyrovnajte do obdĺžnika s hrúbkou 2 cm.
  12. Znovu zopakujte preloženie. Cesto ešte raz otočte do vodorovnej polohy. Jemne ho vyrovnajte do obdĺžnika s hrúbkou 2 cm.
  13. Preloženie zopakujte ešte raz. Sploštíme do tvaru posledného obdĺžnika s hrúbkou 2cm.
  14. Vykrojte kruhy pomocou vykrajovača na sušienky.
  15. Zvyšky cesta valcujte, kým nepoužijete všetko cesto. Mali by ste mať asi 8 až 10 koláčikov.
  16. Poskladajte ich na plech vyložený papierom. Uistite sa, že sa sušienky dotýkajú.
  17. Vrchné časti potrieme zvyšným cmar. Pečte 15-20 minút alebo kým nie sú vrchné časti zlatohnedé.
  18. Vyberte z rúry, teplé vrchné časti potrite voliteľným medovým maslom a vychutnajte si ich teplé.
  19. Koláčiky uzavrite a skladujte pri izbovej teplote alebo v chladničke až 5 dní.

TIP: Pri zatláčaní do cesta nekrúťte vykrajovačom na sušienky – tým sa okraje sušienok uzavrú, čo zabráni ich úplnému vykysnutiu.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2023 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang