
Tieto domáce cmarové sušienky sú mäkké a maslové, navyše so stovkami jemných vrstiev. Tento recept na koláčiky vyžaduje len 6 jednoduchých surovín a hotové sú približne za 35 minút.
Suroviny
- 2 a 1/2 šálky (313 g) hladkej múky
- 2 lyžice bezfosfátového prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- 1/2 šálky (115 g) masla (veľmi studeného)
- 1 šálka + 2 lyžice (270 ml) studeného cmaru
- 2 lyžičky (14 g) medu
- voliteľná medovo-maslová poleva: 2 lyžice rozpusteného masla zmiešané s 1 lyžicou medu
Postup
- Predhrejte rúru na 220 °C.
- Vsypte múku, prášok do pečiva a soľ do veľkej misy alebo kuchynského robota.
- Miešajte, kým sa suroviny nespoja.
- Pridajte maslo nakrájané na kocky a vmiešajte ho do suchých prísad, kým sa nevytvoria hrubé omrvinky.
- V strede zmesi urobte jamku. Prilejte 1 šálku (240 ml) cmaru a pokvapkajte medom.
- Všetko miešajte veľkou lyžicou alebo gumovou stierkou, kým sa nezačne spájať. Cesto príliš neprepracúvajte. Cesto má byť drobivé s mokrými miestami.
- Cesto a prípadné omrvinky vysypte na pomúčenú pracovnú plochu a jemne spojte poriadne pomúčenými rukami.
- Cesto sa bude počas spájania lepiť. Majte v blízkosti náhradnú múku a často ju používajte na posypanie rúk a pracovnej plochy v tomto kroku.
- Pomocou pomúčených rúk alebo pomúčeného valčeka ho čo najlepšie sploštite do obdĺžnika s hrúbkou 2 cm.
- Jednu stranu preložte do stredu, potom druhú stranu.
- Cesto otočte do vodorovnej polohy. Opäť ho jemne vyrovnajte do obdĺžnika s hrúbkou 2 cm.
- Znovu zopakujte preloženie. Cesto ešte raz otočte do vodorovnej polohy. Jemne ho vyrovnajte do obdĺžnika s hrúbkou 2 cm.
- Preloženie zopakujte ešte raz. Sploštíme do tvaru posledného obdĺžnika s hrúbkou 2cm.
- Vykrojte kruhy pomocou vykrajovača na sušienky.
- Zvyšky cesta valcujte, kým nepoužijete všetko cesto. Mali by ste mať asi 8 až 10 koláčikov.
- Poskladajte ich na plech vyložený papierom. Uistite sa, že sa sušienky dotýkajú.
- Vrchné časti potrieme zvyšným cmar. Pečte 15-20 minút alebo kým nie sú vrchné časti zlatohnedé.
- Vyberte z rúry, teplé vrchné časti potrite voliteľným medovým maslom a vychutnajte si ich teplé.
- Koláčiky uzavrite a skladujte pri izbovej teplote alebo v chladničke až 5 dní.
TIP: Pri zatláčaní do cesta nekrúťte vykrajovačom na sušienky – tým sa okraje sušienok uzavrú, čo zabráni ich úplnému vykysnutiu.