
Sladké medvedie labky zvyčajne pozostávajú z dvoch vrstiev chrumkavých sušienok so sladkou náplňou uprostred. Sušienkové cesto sa často ochucuje vanilkou alebo kakaovým práškom, aby sa dosiahla jemná chuť. Náplň sa môže líšiť, no bežne sa vyrába z čokolády, jahôd alebo matcha (zelený čaj).
Obsah článku
Charakteristickým znakom sladkých medvedích labiek je ich rozkošný tvar. Cesto na sušienky sa starostlivo formuje do malých kúskov v tvare labky s potlačou labiek a medvedích pazúrov. Vďaka tomuto zmyslu pre detail sú vizuálne príťažlivé pre deti aj dospelých.
Tieto rozkošné pochúťky sa často vychutnávajú ako občerstvenie, dezert alebo na namáčanie do mandľového fondue.
Medvedie labky – recept
Či už nie niekto fanúšikom roztomilých pochúťok, milovníkom všetkého sladkého alebo jednoducho chcete vyskúšať jedinečný a lahodný snack, medvedie labky sú tou správnou voľbou aj pre ich vysoký obsah sacharidov.
Dajú sa vychutnať so šálkou čaju, alžírskej kávy alebo horúcej čokolády.
Ingrediencie: Na cesto na sušienky: 1 a ¾ šálky hladkej múky ½ šálky nesoleného masla, zmäknutého ¼ šálky kryštálového cukru 1 žĺtok 1 lyžička vanilkového extraktu štipka soli Na náplň: ½ šálky čokoládovej, jahodovej, matcha nátierky alebo náplne podľa vlastného výberu Na ozdobu (nepovinné): Rozpustená čokoláda alebo poleva na nakreslenie labiek a pazúrikov |
Postup na medvedie labky
- V miske zmiešame zmäknuté maslo a kryštálový cukor, kým nezískame ľahkú a nadýchanú konzistenciu.
- Pridáme žĺtok a vanilkový extrakt, potom miešame, kým sa všetko dobre nespojí.
- Do misy s maslovou zmesou preosejeme hladkú múku a soľ. Miešame, kým sa cesto nespojí a nevytvorí hladkú guľu. Ak sa nám zdá cesto príliš lepkavé, dáme ho asi na 30 minút do chladničky, aby sa s ním lepšie manipulovalo.
- Predhrejeme rúru na 175 °C a plech vyložíme papierom na pečenie.
- Na jemne pomúčenej ploche rozvaľkáme cesto. Na tvarovanie sušienok použijeme vykrajovačku v tvare medvedej labky alebo okrúhlu vykrajovačku. Sušienky uložíme na pripravený plech.
- Pečieme približne 10–12 minút, alebo kým nie sú na okrajoch ľahko zlatisté. Potom ich vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť na mriežke.
- Po vychladnutí nanesieme na spodnú stranu jednej sušienky čajovú lyžičku vybranej ochutenej náplne. Priklopíme druhou sušienkou spodnou stranou nadol, aby sme vytvorili sendvič. Tento postup zopakujeme so všetkými sušienkami.
- (Voliteľné) – Ak chceme pridať detaily labiek a pazúrikov, roztopíme čokoládu alebo pripravíme polevu podľa návodu. Pomocou malého vrecúška s odstrihnutým rohom nakreslíme na vrch sušienok labky a pazúriky.
- Pred podávaním necháme čokoládu alebo polevu úplne stuhnúť (cca 30–60 minút podľa teploty prostredia).
- Po stuhnutí sú domáce sladké medvedie labky pripravené na vychutnanie. Skladujeme ich vo vzduchotesnej nádobe, aby si zachovali čerstvosť.
TIP: Pri príchutiach a zdobení môžeme byť kreatívni. Na náplň môžeme použiť rôzne ochutené nátierky a dokonca experimentovať s farebnou polevou alebo posýpkou, aby boli sladké medvedie labky ešte atraktívnejšie.

Plnky do medvedích labiek
Ako je vyššie spomenuté, medvedie labky sa dajú plniť rôznymi plnkami. Avšak, ak by niekoho nič kreatívne nenapadalo, tu nájde zopár tipov a odporúčaní.
- Čokoládová ganache:
- Vyrobiť hladkú a krémovú čokoládovú náplň tak, že človek rozpustí svoju obľúbenú čokoládu a zmieša ju s rovnakým množstvom teplej smotany.
- Pred použitím ako náplň ju nechá vychladnúť a zhustnúť.
- Ovocný džem:
- Medzi vrstvy sušienok natrieť vrstvu obľúbeného ovocného džemu, napríklad jahodového, malinového alebo marhuľového. Ovocná sladkosť dodá džemom výraznú chuť.
- Nutella:
- Na klasickú a poctivú náplň použiť Nutellu alebo inú čokoládovo-orieškovú nátierku.
- Jej bohatá a krémová konzistencia sa dokonale spája s cestom na sušienky.
- Arašidové maslo:
- Ak je niekto fanúšikom arašidového masla, natrie medzi sušienky štedrú vrstvu krémového alebo chrumkavého arašidového masla.
- Dodá im orechovú a slanú chuť.
- Karamelová omáčka:
- Sušienky pokvapkáme vrstvou domácej alebo kúpenej karamelovej omáčky. Sladkosť karamelu a jeho bohatá chuť vytvárajú dekadentnú náplň.
- Matcha krém:
- Z prášku matcha, práškového cukru a kokosového alebo sójového mlieka vyšľaháme hladký krém s príchuťou matcha.
- Sladkým medvedím labkám dodá jedinečnú a živú chuť.
- Ovocný kompót:
- Zvaríme svoje obľúbené ovocie s trochou cukru a vody a vytvoríme lahodný ovocný kompót.
- Pred natretím na sušienky ho necháme vychladnúť, aby sme získali ovocnú a mierne trpkú náplň.
- Citrónový tvaroh:
- Vyšľaháme kyslý citrónový tvaroh, ktorý rozotrieme medzi vrstvy sušienok.
- Jasná citrusová chuť dodá sladkým medvedím labkám osviežujúci nádych.
Zopár tipov na polevy sa dá nájsť aj v recepte na muffiny s polevou alebo pri kávovej roláde.

Najlepšie medvedie labky – vegánsky recept
Tento jednoduchý, no osvedčený recept na medvedie labky je pripravený v modernej vegánskej verzii, vďaka čomu si ich môžu vychutnať všetci – aj tí, ktorí sa vyhýbajú živočíšnym produktom. Základom sú kvalitné orechy, kakao a koreniny, ktoré vytvoria nezameniteľnú chuť. Najväčším bonusom je, že pri správnom postupe nebudú labky tvrdé ani suché, no naopak – krásne krehké a vo vnútri vláčne.
Suroviny na cesto: 190 g rastlinného masla (napr. Alsan Bio, Naturli) + trocha na potretie formičiek 250 g hladkej pšeničnej múky 120 g práškového cukru 100 g mletých vlašských orechov 15 g kvalitného holandského kakaa ½ čajovej lyžičky mletej škorice ½ čajovej lyžičky mletého klinčeka voliteľne: kôra z ½ citróna Suroviny na polevu: 80 g horkej čokolády (aspoň 70 %) 20 g kakaového masla (prípadne kokosového oleja bez vône) mleté alebo nasekané orechy (vlašské, pistácie) na posypanie |
Postup
- Príprava cesta
- Maslo vyberieme z chladničky vopred, nakrájame na kocky a necháme zmäknúť pri izbovej teplote. V mise zmiešame múku, cukor, mleté orechy, kakao, škoricu a klinček. Potom pridáme maslo a rýchlo spracujeme prstami, aby vzniklo hladké cesto. Dbáme na to, aby sme ho neprepracovali – inak by boli labky tvrdé. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať aspoň 2 hodiny v chladničke (ideálne cez noc).
- Tvarovanie do formičiek
- Formičky na medvedie labky vytrieme maslom. Zo cesta odoberieme menší kúsok, vytvarujeme guľku a zatlačíme ju do formičky tak, aby malo cesto rovnakú hrúbku po stranách. V strede necháme jemnú jamku – to je typický tvar medvedích labiek.
- Pečenie
- Rúru predhrejeme na 175 °C (bez ventilátora, pri ventilátore znížime teplotu na 165 °C). Labky pečieme približne 6–7 minút – čas závisí od veľkosti formičiek. Cesto má zostať krehké, no nie suché. Po upečení necháme formičky chvíľu vychladnúť a potom labky vyklopíme pobúchaním o dosku.
- Poleva a zdobenie
- Nad parou roztopíme horkú čokoládu spolu s kakaovým maslom (alebo kokosovým olejom). Upečené labky z polovice namočíme do čokolády a posypeme mletými alebo nasekanými orechmi.
- Skladovanie
- Hotové medvedie labky uložíme do uzatvorenej nádoby. Takto vydržia dlhšie mäkké, vláčne a ešte viac sa prepoja chuťou.
Tento recept na medvedie labky je jednoduchý aj pre začiatočníkov. Vďaka orieškovej chuti a čokoládovej poleve patria medzi najlepšie medvedie labky, aké si doma upečieme. Hodí sa nielen na Vianoce, no aj na iné sviatočné príležitosti.
Medvedie labky a recept – tradícia, pôvod a zaujímavosti
Tento druh pečiva patrí medzi najtradičnejšie sladkosti stredoeurópskeho priestoru, predovšetkým na Slovensku a v Česku, no jeho korene siahajú ešte hlbšie do rakúsko-uhorskej cukrárskej tradície. Už v 19. storočí sa v domácnostiach objavovali liatinové a cínové formičky so špecifickým rebrovaním, ktoré pripomínalo odtlačok medvedej laby. Odtiaľ vznikol aj samotný názov, ktorý sa uchoval dodnes.
Pôvodný recept na medvedie labky bol mimoriadne jednoduchý a vychádzal zo surovín dostupných v každej domácnosti: mleté orechy, múka, cukor, maslo a trocha kakaa. Orechy sa väčšinou zbierali zo záhrad alebo sadov, čo pečivu dodávalo výraznú chuť a jedinečný charakter.
Práve orechy sú aj dnes základom klasického receptu, pretože ich olejnatosť a aróma vytvárajú nezameniteľnú chuťovú stopu. Vďaka maslu získavajú labky jemnú konzistenciu a ich chuť sa časom ešte zvýrazní – preto sa pripravujú vopred, aby boli počas Vianoc dokonale odležané.
Dnes sa recept na medvedie labky dočkal množstva variácií – od tradičných orechových cez kokosové, čokoládové, až po modernejšie verzie so škoricou, kardamónom či dokonca mandľovou múkou pre ľudí s intoleranciou lepku. V niektorých rodinách sa labky obalujú v práškovom cukre s vanilkou, inde sa máčajú v čokoláde. Aj napriek týmto obmenám si zachovali svoj status symbolu rodinnej tradície a nostalgie.
Zaujímavé je, že podobne tvarované formičkové pečivo nájdeme aj v iných krajinách Európy – napríklad v Rakúsku alebo Nemecku – kde však nesie odlišné názvy a líši sa drobnými detailmi v surovinách. To len dokazuje, že medvedie labky recept je nielen kulinárskou klasikou, no aj súčasťou širšieho kultúrneho dedičstva.

Formičky na medvedie labky
Formičky na medvedie labky patria k najdôležitejším pomôckam pri príprave tohto tradičného vianočného pečiva. Bez kvalitných formičiek sa nedá dosiahnuť charakteristický tvar a typická štruktúra, ktorá robí medvedie labky tak výnimočnými.
Najlepšie formičky na medvedie labky sú vyrobené z kovu – zvyčajne z pocínovaného alebo nehrdzavejúceho plechu, ktorý sa dobre zohrieva a zabezpečuje rovnomerné prepečenie cesta. Pri správnej starostlivosti vydržia tieto formičky celé desaťročia a často sa dedia z generácie na generáciu ako vzácna súčasť rodinných receptov.
Používanie formičiek na medvedie labky má aj svoje špecifiká. Pred každým pečením je vhodné formičky dôkladne vytrieť maslom alebo rastlinným tukom, aby sa cesto po upečení ľahko vyklopilo. Staršie formičky majú často prirodzene mastnejší povrch, čo ešte viac uľahčuje prácu.
Moderné formičky na medvedie labky môžu byť aj silikónové, no mnohí skúsení cukrári sa zhodujú, že kovové formy dodajú cestu krehkosť a typickú arómu. Ak niekto chce, aby boli medvedie labky chutné a esteticky dokonalé, výber kvalitných formičiek je rovnako dôležitý ako samotný recept.
Publikované: 26. 06. 2025, Aktualizované: 31. 08. 2025