PolievkyRecepty

Recept na karfiolovú polievku

Tento recept je oveľa chutnejší ako všetky ostatné karfiolové polievky, ktoré som vyskúšala.

Ingrediencie

  • 1 stredne veľká hlavička karfiolu, rozobratá na ružičky
  • 1 stredne veľká mrkva, nakrájaná na kúsky
  • 1/4 šálky nakrájaného zeleru
  • 3 šálky vody
  • 2 lyžičky kuracieho bujónu alebo 1 zeleninová bujónová kocka
  • 3 lyžice masla
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1/8 lyžičky korenia
  • 2 šálky plnotučného mlieka
  • 1 šálka strúhaného syra čedar
  • 1/2 až 1 lyžička štipľavej paprikovej omáčky, nepovinné

Postup

  1. V hrnci zmiešajte karfiol, mrkvu, zeler, vodu a vývar.
  2. Priveďte do varu.
  3. Znížte teplotu, prikryte a varte 12-15 minút alebo kým zelenina nezmäkne (nemusíte ju scediť).
  4. Vo veľkom kastróliku rozpustite maslo. Vmiešajte múku, soľ a korenie do hladkej zmesi.
  5. Postupne pridávajte mlieko. Priveďte do varu na miernom ohni; varte a miešajte 2 minúty alebo kým nezhustne. Znížte teplotu.
  6. Vmiešajte syr, kým sa nerozpustí, a podľa potreby pridajte pálivú paprikovú omáčku.
  7. Vmiešajte do karfiolovej zmesi.

Kategorie:

Polievky | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang