DezertyRecepty

Recept na krémový banánový koláč

Domáci banánový koláč je špecialitou mojej mamy. Tento dezert má úžasnú banánovú chuť, je ľahký na prípravu a ľahko sa servíruje.

Ingrediencie

  • kupované cesto
  • 250 g cukru
  • 85 g kukuričného škrobu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 700 ml mlieka
  • 2 veľké vajcia, vyšľahané
  • 3 lyžice masla
  • 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 veľké banány
  • 250 ml smotany na šľahanie, vyšľahanej

Postup

  1. Na jemne pomúčenej ploche vyvaľkajte cesto na hrubý kruh; preneste ho do okrúhleho koláčového plechu. Orežte cesto na za okraj taniera. Nechajte v chladničke 30 minút. Predhrejte rúru na 220 °C.
  2. Pečieme na spodnej mriežke rúry, kým okraj nie je zlatohnedý, 20 – 25 minút. Nechajte vychladnúť na mriežke.
  3. Vo veľkom hrnci zmiešajte cukor, kukuričný škrob, soľ a mlieko do hladka. Varte a miešajte na stredne silnom ohni, kým nezhustne a nezačne bublať. Znížte teplotu; varte a miešajte ešte 2 minúty.
  4. Odstavte z ohňa. Do vajec vmiešajte malé množstvo horúcej náplne; všetko vráťte do hrnca. Priveďte do mierneho varu; varte a miešajte ešte 2 minúty.
  5. Odstavte z ohňa. Jemne vmiešajte maslo a vanilku. Na povrch krému pritlačte plastovú fóliu; prikryté nechajte 30 minút v chladničke.
  6. Polovicu krému rozotrite na korpus. Banány nakrájajte na plátky; naaranžujte ich na náplň. Na banány nalejte zvyšný krém. Potrite šľahačkou. Uložte do chladničky na 6 hodín alebo cez noc.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang