Domáci banánový koláč je špecialitou mojej mamy. Tento dezert má úžasnú banánovú chuť, je ľahký na prípravu a ľahko sa servíruje.
Ingrediencie
- kupované cesto
- 250 g cukru
- 85 g kukuričného škrobu
- 1/2 lyžičky soli
- 700 ml mlieka
- 2 veľké vajcia, vyšľahané
- 3 lyžice masla
- 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 veľké banány
- 250 ml smotany na šľahanie, vyšľahanej
Postup
- Na jemne pomúčenej ploche vyvaľkajte cesto na hrubý kruh; preneste ho do okrúhleho koláčového plechu. Orežte cesto na za okraj taniera. Nechajte v chladničke 30 minút. Predhrejte rúru na 220 °C.
- Pečieme na spodnej mriežke rúry, kým okraj nie je zlatohnedý, 20 – 25 minút. Nechajte vychladnúť na mriežke.
- Vo veľkom hrnci zmiešajte cukor, kukuričný škrob, soľ a mlieko do hladka. Varte a miešajte na stredne silnom ohni, kým nezhustne a nezačne bublať. Znížte teplotu; varte a miešajte ešte 2 minúty.
- Odstavte z ohňa. Do vajec vmiešajte malé množstvo horúcej náplne; všetko vráťte do hrnca. Priveďte do mierneho varu; varte a miešajte ešte 2 minúty.
- Odstavte z ohňa. Jemne vmiešajte maslo a vanilku. Na povrch krému pritlačte plastovú fóliu; prikryté nechajte 30 minút v chladničke.
- Polovicu krému rozotrite na korpus. Banány nakrájajte na plátky; naaranžujte ich na náplň. Na banány nalejte zvyšný krém. Potrite šľahačkou. Uložte do chladničky na 6 hodín alebo cez noc.