Recepty

Krémový hummus – recept, tajomstvo najlepšieho hummusu a ako ho podávať

kremovy-humus

Hummus je známym jedlom po celom svete. Táto krémová nátierka z cíceru a sezamovej pasty tahini je nielen chutná, avšak aj výživná. Je plná rastlinných bielkovín, vlákniny, zdravých tukov a jej veľkou výhodou je všestrannosť jej využitia.

Ako pripraviť recept na hummus z konzervy alebo zo sušeného cíceru tak, aby bol super krémový, sýty a chutný bez nutnosti lúpania cíceru? Tento autentický recept na hummus poskytuje najlepšie tipy a triky na prípravu hummusu, ako to robia profesionáli.


Obsah článku


Čo je to hummus?

Hummus (alebo houmous) pochádza z arabského slova, ktoré znamená cícer. Je to prirodzene vegánsky bezlepkový pokrm z Blízkeho východu. Vyrába sa z vareného cíceru, tahini (mletého sezamu), citrónovej šťavy a cesnaku.

Tradične sa vychutnáva teplý alebo pri izbovej teplote spolu s teplým pita chlebom. Okrem toho je to obľúbený cícerový dip, nátierka a mezze pokrm po celom svete.

Je hummus zdravý?

Hlavnou zložkou hummusu je cícer, ktorý obsahuje veľké množstvo rastlinných bielkovín a vlákniny. Obsahuje aj niekoľko mikroživín, ako napríklad vitamín B6, mangán, vápnik, železo, zinok
a vitamín E.

Hummus ponúka nespočetne veľa rôznych možností, ako ho ozdobiť.

Z čoho sa vyrába hummus?

Aj keď existuje viacero rôznych receptov na prípravu domáceho hummusu, tento jednoduchý recept na hummus s tahini sa spolieha len na päť kľúčových ingrediencií, a to:

  • Cícer: V tomto recepte na hummus sa môže použiť varený (zo sušeného) alebo konzervovaný cícer. Pre super krémovú a hladkú zmes je najlepšie použiť mierne „kašovitý“ (rozvarený) cícer.
  • Tahini: Odporúča sa použiť domáce tahini. Tahini dodá miernu, nie príliš horkú orechovú chuť a bohatosť.
  • Cesnak: V receptoch na hummus sa tradične používajú čerstvé strúčiky cesnaku, avšak výborne chutí aj hummus z pečeného cesnaku.
  • Soľ: Na dochutenie. Množstvo si môže každý upraviť podľa chuti.
  • Citrón: Pre najlepšiu chuť treba použiť čerstvú citrónovú šťavu a jej množstvo by si mal taktiež upraviť každý sám podľa vlastnej chuti.
  • Voda: Ľadová voda môže pomôcť vytvoriť nadýchanejší domáci hummus a dosiahnuť neuveriteľne hodvábny výsledok, a to dokonca bez množstva oleja.

Niekedy sa do hummusu môže pridať aj rímska rasca alebo paprika, prípadne sa hummus obohacuje o rôzne prísady, ako sú sušené paradajky, červená repa, avokádo, bylinky a ďalšie ingrediencie.

Tahini, mletý sezam, nesmie v hummuse chýbať.

Ako uvariť cícer od nuly?

Základné kroky na prípravu hummusu zo sušeného cícera sú nasledovné:

  1. Cícer sa namočí do veľkého množstva studenej vody s lyžicou jedlej sódy na 8 hodín alebo na noc.
  2. Potom sa cícer scedí a dobre sa prepláchne.
  3. Ďalším krokom je preloženie cícera do veľkého hrnca s väčším množstvom vody a privedenie do varu (prípadne s 1 lyžičkou jedlej sódy). Cícer treba variť, kým nie je mierne rozvarený a kašovitý (približne 60-90 minút). Treba odstrániť všetku penu, ktorá sa objaví na vrchu vody.

Keď je cícer uvarený, môže sa prejsť k príprave samotného hummusu. Ako vyzerá recept na prípravu domáceho hummusu?

Ingrediencie na prípravu domáceho hummusu

  • 3 šálky uvareného cíceru alebo 2 x 425 g plechovky podľa receptu na hummus z konzervy (v tomto prípade scedeného cíceru)
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny (ak človek cícer varí sám)
  • 1/2 šálky tahini (treba použiť kvalitné, surové a nesolené tahini)
  • 1/4 šálky čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1/2 čajovej lyžičky soli alebo podľa chuti
  • 1 šálka ľadovej vody
  • olivový olej (na ozdobu)

Postup prípravy receptu na hummus z konzervy

  1. V prvom kroku treba uvariť cícer, kým nie je mäkký a kašovitý.
  2. Potom treba presunúť všetky ingrediencie (avšak len ½ ľadovej vody) do vysokorýchlostného mixéra alebo kuchynského robota. Kašu treba mixovať, kým nebude hladká.
  3. Ak chce človek dosiahnuť hustejší a krémovejší humus, mal by najprv rozmixovať samotné tahini a citrónovú šťavu na krémovú pastu.
  4. Taktiež sa odporúča po jednej polievkovej lyžici pridávať viac ľadovej vody, až kým sa nedosiahne požadovaná konzistencia.
  5. Nakoniec treba hummus ochutnať, upraviť všetky prísady podľa vlastných predstáv a potom sa môže hummus podávať.

Aké je tajomstvo najlepšieho hummusu?

Keď chce človek dosiahnuť čo najlepší hummus, mal by sa riadiť týmito tipmi na jeho prípravu:

  • Používať rozvarený, kašovitý cícer. Varením suchého alebo konzervovaného cíceru, kým nie je kašovitý, sa získa hladký krémový hummus.
  • Pridať sódu bikarbónu, čím jednotlivec ušetrí 10-15 minút ručného lúpania cíceru. Sódu bikarbónu sa odporúča použiť, aby človek dosiahol aj bez lúpania cíceru rovnaké výsledky, teda super hladký hummus. Bude stačiť približne 1 čajová lyžička jedlej sódy na šálku sušeného cícera (alebo ½ čajovej lyžičky na plechovku cícera).
  • Variť, kým nie je cícer kašovitý (v prípade cíceru z konzervy stačí 15-20 minút). Varením zmäknú šupky a potom sa budú dať hladko rozmixovať. Po uvarení treba cícer dobre prepláchnuť.
  • Cícer treba mixovať dostatočne dlho – môže to trvať aj 4-5 minút.
  • Treba dodržať správny postup prípravy hummusu. Najprv treba v mixéri rozmiešať tahini s citrónovou šťavou a cesnakom, čím sa vytvorí svetlá, nadýchaná pasta a až potom sa môže pridávať cícer a nakoniec olivový olej a trochu ľadovej vody.

Netreba zabúdať na to, že čím viackrát človek pripraví recept na hummus, tým bude hummus lepší. Príprava najlepšieho hummusu je aj o skúsenostiach a praxi.

Na prípravu hummusu sa môže použiť buď cícer v konzerve alebo sušený – hummus bude chutiť aj tak výborne.

Čím hummus ozdobiť?

Hummus ponúka veľa možností, ako ho ozdobiť. Toto sú najznámejšie a najobľúbenejšie z nich:

pár kvapkami extra panenského olivového oleja

mletou sladkou alebo údenou paprikou

opečenými píniovými orieškami

opraženými sezamovými semienkami

olivami

čerstvými bylinkami

Estetickým variantom zdobenia môže byť aj vytvorenie farebného kontrastu. Ten môžu vytvoriť zrniečka granátového jablka alebo napríklad pár plátkov reďkovky či červenej chilli papričky.

K čomu podávať hummus?

Hummus je veľmi univerzálny – môže sa podávať ako snack, príloha, avšak aj ako hlavné jedlo. Tu sú najčastejšie varianty, k čomu sa hodí hummus:

  • pita chlieb a iné ploché chleby
  • crudites na namáčanie – zelenina ako mrkvové tyčinky, zeler, paprika, uhorka atď.
  • krekry a čipsy na namáčanie
  • ako príloha ku grilovanému mäsu
  • s falafelom, tabouli, kibbehom a inými dipmi
  • ako nátierka na sendviče, wrapy, hamburgery, tortilly alebo bagety
  • v miske s buddha šalátom
  • zriedený s vývarom alebo mliekom sa môže použiť ako omáčka na cestoviny

Zaujímavým tipom na podávanie hummusu napríklad na oslavách je degustačný tanier. Je to väčšia misa hummusu v strede a okolo neho sú rôzne druhy zeleniny, pita chlieb, olivy alebo syr feta. Takýto tanier vyzerá luxusne a hostia si z neho môžu naberať podľa chuti.

Arabský chlieb – pita, je jedným z najčastejších jedál, ktoré sa servírujú s hummusom.

Ako dlho vydrží domáci hummus?

Cícerový hummus treba skladovať vo vzduchotesnej nádobe a takto vydrží v chladničke približne 3-5 dní. Väčšinou platí nepísané pravidlo, že čím je cícer čerstvejší, tým má kratšiu trvanlivosť.

Ak po otvorení človek zbadá, že hummus zmenil farbu na sivú/hnedú alebo má lepkavú či inak zvláštnu textúru, zrejme už nie je dobrý.

Môže sa hummus zamraziť?

Áno, hummus sa mrazí veľmi často. Jednoducho ho stačí preložiť do nádoby vhodnej na mrazenie alebo do XL zásobníka na kocky ľadu, pričom treba nechať trochu voľného priestoru na rozšírenie.

Takto sa môže uchovávať 3-4 mesiace. Prípadne sa môže zaliať tenkou vrstvou olivového oleja, čím sa predĺži jeho doba skladovania až na 6 mesiacov!

Hummus s fermentovanou cviklou

Tento recept na domáci hummus z nakladanej cvikly má dokonalý ružový odtieň, je plný tých najlepších chutí a čo je najlepšie? Je veľmi jednoduchý na prípravu!

Jemná a chutná cícerová kaša sa zmieša s nakladanou červenou cviklou, citrónovou kôrou, cesnakom, tahini a ďalšími ingredienciami a vznikne predjedlo z nakladanej červenej cvikly, ktoré si zamiluje úplne každý.

Ingrediencie

  • 1 pohár nakladanej cvikly
  • 1 plechovka cíceru
  • 1/4 šálky tahini
  • 1 čajová lyžička citrónovej kôry
  • 2 nastrúhané strúčiky cesnaku
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 2 čajové lyžičky olivového oleja + 1 čajová lyžička na ozdobu
  • čerstvá petržlenová vňať, čerstvé mleté korenie a opražené sezamové semienka na ozdobu

Postup prípravy

  1. V mixéri treba niekoľko minút mixovať odkvapkaný cícer s tahini. Potom sa pridá citrónová kôra, cesnak, soľ a olivový olej. Všetko spolu treba rozmixovať na hladké pyré.
  2. V ďalšom kroku sa primieša odkvapkaná cvikla.
  3. Hummus sa rozotrie v miske a na vrch sa môže naliať lyžička olivového oleja.
  4. Ak jednotlivec chce, vrch môže ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou, citrónovou kôrou, čiernym korením a opečenými sezamovými semienkami.
  5. Takto pripravený hummus sa môže podávať s pita čipsami, uhorkami alebo mrkvou.
Krémový hummus vďaka cvikle získava nádhernú ružovú farbu.

Ako si doma pripraviť fermentovanú cviklu?

Menšia rada na záver – ako si doma pripraviť zaváranú cviklu, ktorá je skvelým doplnkom mnohých jedál? Hodí sa napríklad k sendvičom, šalátom a hamburgerom, avšak je vynikajúca aj samostatne. Tu je rýchly prehľad ingrediencií aj s postupom.

Ingrediencie na fermentovanú cviklu

  • 2 kilá čerstvej malej červenej repy (bez stoniek)
  • 1 šálka bieleho cukru
  • 1/2 polievkovej lyžice nakladacej soli
  • 125 ml bieleho octu
  • 1/8 šálky celých klinčekov alebo podľa potreby

Postup prípravy

  1. V prvom kroku si treba prichystať všetky potrebné ingrediencie.
  2. Repa sa vloží do veľkého hrnca s vodou tak, aby bola zakrytá. Privedie sa do varu a varí sa, kým nezmäkne – približne 15 minút.
  3. Medzitým treba skontrolovať, či sklenené poháre nie sú prasknuté alebo inak poškodené. Treba ich ponoriť do vriacej vody, kým nebude cvikla hotová. Nové nepoužité viečka a krúžky je potrebné umyť v teplej mydlovej vode.
  4. Červená repa sa scedí, pričom si treba vyhradiť 2 šálky vody z repy. Keď je repa dostatočne chladná, ošúpe sa.
  5. Každú sterilizovanú nádobu treba následne naplniť cviklou. Klinčeky treba taktiež rovnomerne rozdeliť do jednotlivých pohárov.
  6. Vo veľkom hrnci sa zmieša cukor, 2 šálky vody z cvikly, ocot a soľ na nakladanie a všetko spolu sa privedie do rýchleho varu.
  7. Repa v pohároch sa zaleje horúcim nálevom a tie sa uzavrú viečkami.
  8. Na dno veľkého hrnca treba umiestniť stojan, ktorý sa do polovice naplní vodou. Tú treba priviesť do varu na silnom ohni a potom opatrne spustiť poháre do hrnca pomocou držiaka. Medzi pohármi treba nechať 2-centimetrové medzery. V prípade potreby sa odporúča priliať ďalšie množstvo vriacej vody, kým hladina vody nebude aspoň 1 palec nad vrchom pohárov. Vodu treba priviesť do úplného varu, hrniec zakryť a nechať spracovať 10 minút.

Zaváraná cvikla sa hodí skvele nielen k hummusu, no chutí výborne aj ako súčasť cviklového šalátu alebo sa skvele hodí do šalátu s kozím syrom.

Kategorie:

Recepty

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang