Medovníky už tradične patria k najobľúbenejším vianočným koláčikom na tanieri. Keďže sladká príchuť medovníkov nepochádza z rafinovaného cukru, ale priamo z medu bohatého na živiny, človek si ich môže vychutnávať bez výčitiek.
Suroviny
- 200 g medu
- 65 g masla
- 250 g celozrnnej alebo špaldovej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 balenie perníkového korenia
- 1 polievková lyžica kakaového prášku (bez cukru)
- 1 stredne veľké vajíčko
Postup
Najskôr uvarte tekutý med spolu s maslom v jednom hrnci a následne dajte sladkú zmes vychladiť do misky na miešanie.
Potom zmiešajte múku s práškom do pečiva, kakaovým práškom a perníkovým korením, a túto suchú zmes pridajte k vychladnutej medovo-maslovej zmesi. Všetko spolu dobre premiešajte a ešte pridajte vajíčko. Všetky suroviny vymiešajte miešacím hákom kuchynského robota na hladké cesto. Z cesta následne vyformujte bochník. ktorý zbalíte do priesvitnej fólie a necháte 2 hodiny odležať.
Teraz môžete cesto vyvaľkať na dobre pomúčenej pracovnej doske. Uistite sa, že cesto nie je príliš hrubé, pretože pri pečení sa cesto ešte trochu nafúkne. Vykrojte svoje medovníkové postavičky a poukladajte ich na papier na pečenie. Pečte 12-15 minút približne na 160 °C v teplovzdušnej rúre.
Keď medovníkové postavičky vychladnú, môžete ich ozdobiť polevou, nasekanými mandľami či ozdobiť sušenými plodmi.