
Miešané vajíčka sú klasickým a univerzálnym pokrmom, ktorý sa pripravuje z rozšľahaných vajec na panvici. Pre ich jednoduchosť a lahodnú chuť sú pre mnohých ľudí obľúbenou voľbou na raňajky. Či už ich má niekto radšej nadýchané, krémové alebo s rôznymi prísadami, miešané vajíčka si môže ľahko prispôsobiť podľa vlastných chuťových preferencií.
Okrem toho, že sú chutnými raňajkami, miešané vajíčka sú aj dobrým zdrojom bielkovín a poskytujú základné živiny, ako sú vitamíny A, B a D.
Obsah článku
Jednoduchý recept na miešané vajíčka
Miešané vajíčka si môže človek vychutnať samostatne ako rýchle a sýte jedlo alebo sa môžu podávať s prílohami, ako je napríklad:
- chrumkavá slanina
- toasty
- čerstvé ovocie
- horúca káva
Môžu sa tiež pridať do obložených chlebíčkov, burritos alebo raňajkových mís, ak si chce človek pripraviť výdatnejšie jedlo.
Miešané vajíčka sú jedným z najrýchlejších a najchutnejších jedál. Kedysi sa varili krémové a nadýchané len v kaviarňach, avšak ak jednotlivec bude postupovať podľa tohto návodu krok za krokom, zakaždým dosiahne dokonalé miešané vajíčka.
Suroviny na miešané vajíčka
- 2 veľké vajcia
- 6 lyžic smotany alebo plnotučného mlieka
- kúsok masla
Postup prípravy miešaných vajíčok
- Zľahka sa vyšľahajú 2 veľké vajcia, 6 lyžíc smotany alebo plnotučného mlieka a štipka soli, kým zmes nebude mať jednotnú konzistenciu.
- Chvíľku sa nechá rozohriať malá panvica s nepriľnavým povrchom, potom sa pridá kocka masla a nechá sa rozpustiť. Netreba dovoliť, aby maslo zhnedlo, inak by sa vajcia sfarbili.
- Na rozohriatu panvicu s maslom treba pridať vaječnú zmes a nechať ju 20 sekúnd odstáť bez miešania.
- Až potom sa zmes odporúča miešať drevenou lyžicou, zdvihnúť ju a preklopiť ju zo dna panvice.
- Zmes treba nechať odstáť ďalších 10 sekúnd a potom ju treba opäť premiešať a preložiť.
- Postup treba opakovať, kým vajcia nebudú jemne stuhnuté a miestami mierne riedke.
- Potom sa vajíčka odstavia z ohňa a nechajú sa chvíľu dôjsť na panvici.
- Naposledy treba vajíčka premiešať a podávať.
Tipy na dokonalé miešané vajíčka
Tu je niekoľko tipov ako na to, aby si človek pripravil dokonalé miešané vajíčka:
- Čerstvé vajcia majú najlepšiu chuť a človek s ich použitím dosiahne najlepšiu štruktúru miešaných vajec.
- Vajíčka treba dôkladne rozšľahať vidličkou alebo metličkou, aby sa žĺtky a bielky úplne spojili a nabehlo do nich trochu vzduchu.
- Do vyšľahaných vajec netreba zabudnúť pridať štipku soli a korenia. Môžu sa pridať aj iné koreniny, sušené bylinky alebo strúhaný syr.
- Najlepšie sa miešané vajíčka pripravujú na panvici na sporáku pri nízkej teplote. Ak je panvica príliš horúca, vajíčka sa uvaria príliš rýchlo a namiesto toho, aby boli krásne a ľahké, získajú gumovú štruktúru.
- Základom je jemne ťahať vajcia z okrajov panvice do stredu pomocou špachtle, aby sa vytvorili krásne, ľahké „stužky“ vajíčok.
- Vajíčka treba stiahnuť z ohňa, kým sú ešte mierne tekuté a vlhké, avšak vo varení treba pokračovať aj po tom, ako ich človek stiahne z ohňa – aby si zachovali krémovú konzistenciu.
- Ak má niekto rád mäkšie miešané vajíčka, mal by použiť o niečo viac mlieka alebo smotany.
Pre prípravu dokonalých miešaných vajíčok je kľúčové dodržať dokopy viacero z týchto tipov, čo zaručí lepší výsledok – vzniknú tak krémové miešané vajíčka, ktoré nebudú suché a nerozpadnú sa na kúsky.

Recept na kurkumové miešané vajíčka
Ak niekto hľadá rýchlu večeru alebo neskorý obed, určite by mal vyskúšať tieto kurkumové miešané vajíčka, ktoré sú klasickým pokrmom pripraveným za 15 minút.
Suroviny na kurkumové miešané vajíčka
- 1 lyžička kokosového oleja
- ½ strúčika nadrobno nasekaného cesnaku
- 100 g špenátových listov
- 4 veľké vajcia
- 50 ml kokosového mlieka
- 2 lyžičky strúhanej kurkumy
- 2 opečené plátky celozrnného chleba
Postup na kurkumové miešané vajíčka
- Kokosový olej sa pridá do nepriľnavej panvice na stredný oheň. Zľahka sa orestuje cesnak, pridajú sa špenátové listy a nechajú sa niekoľko minút zvädnúť – ak sa prilepia, treba pridať trošku vody.
- Vajíčka treba vyšľahať v miske s kokosovým mliekom a kurkumou.
- Neskôr sa vajíčka pridajú do panvice so špenátom a za stáleho miešania ich treba variť 5 až 8 minút, kým vajíčka nebudú mať požadovanú konzistenciu.
- Miešané vajíčka sa podávajú na plátkoch opečeného celozrnného chleba.
Recept na miešané vajíčka so zeleninou
Miešané vajíčka sú ideálne napríklad na brunch s priateľmi. Výborne sa hodia k párkom, opečeným anglickým muffinom aj k čerstvému ovociu.
Suroviny na miešané vajíčka so zeleninou
- 4 veľké vajcia (mierne vyšľahané)
- 1/4 šálky odtučneného mlieka
- 1/2 šálky nakrájanej zelenej papriky
- 1/4 šálky nakrájanej zelenej cibule
- 1 malá paradajka
- 1/4 lyžičky soli
- 1/8 lyžičky korenia
Postup prípravy miešaných vajíčok so zeleninou
- V malej miske sa zmiešajú vajcia a mlieko.
- K vajciam sa pridá zelená paprika, cibuľa, soľ a korenie.
- Zmes sa naleje do mierne vymastenej panvice.
- Vajíčka sa varia a miešajú na miernom ohni, kým vajcia nie sú takmer hotové – to trvá približne 2 až 3 minúty.
- Na záver sa pridajú paradajky a všetko spolu treba variť a miešať, kým vajcia nie sú úplne hotové.

Recept na miešané vajíčka s avokádom
Slanina a avokádo do miešaných vajíčok príjemne pasujú. Takéto vajíčka sú jednoduché a ideálne napríklad ako raňajky bez pečiva. Na dochutenie sa do miešaných vajec môže pridať jemne nastrúhaný parmezán a nasekaná čerstvá pažítka.
Suroviny na miešané vajíčka s avokádom
- 8 veľkých vajec
- 1/2 šálky 2% mlieka
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky korenia
- 1 stredne zrelé avokádo (olúpané a nakrájané na kocky)
- 2 lyžice masla
- 6 opečených pásov slaniny
Postup prípravy miešaných vajíčok s avokádom
- V miske sa rozšľahajú vajcia.
- Pridá sa mlieko, soľ, korenie a nakoniec sa vmieša avokádo.
- Na panvici na miernom ohni sa rozpustí maslo.
- Pridá sa vaječná zmes, ktorá sa varí a jemne mieša dovtedy, kým sa vajcia úplne nezrazia.
- Na záver sa miešané vajíčka posypú slaninou a môžu sa podávať.
Recept na miešané vajcia s hubami
S týmto receptom človek povýši obyčajné miešané vajcia na gurmánsky zážitok. Spojenie hrianok z kváskového chleba, divokých húb, holandskej omáčky, špenátu a to celé korunované bohatou porciou miešaných vajec je zárukou, že týmto pokrmom jednotlivec ohúri nielen rodinu, avšak aj návštevu pri slávnostných posedeniach.
Suroviny na miešané vajcia s hubami
- 5 šálok rôznych čerstvých nakrájaných húb (shiitake, maitake, enoki a smrčok)
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 8 veľkých vajec
- ¼ šálky plnotučného mlieka
- 6 PL masla
- 4 plátky kváskového chleba
- ¼ šálky mletej šalotky
- 3 nastrúhané strúčiky cesnaku
- 3 PL bieleho vína
- 1 PL sójovej omáčky
- 340 g baby špenátu
- ½ citróna na vyžmýkanie
- 120 g nahrubo nastrúhanej údenej goudy
- soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
- ¼ šálky nakrájanej čerstvej pažítky

Postup prípravy miešaných vajec s hubami
- Omáčka sa môže pripraviť podľa niektorého z receptov na holandskú omáčku.
- Rúru treba predhriať na 180 °C.
- Vo veľkej mise sa premiešajú huby s olejom, aby sa obalili. V rovnomernej vrstve ich treba rozložiť na veľký plech s okrajmi. Huby sa pečú 15 až 20 minút, kým nezmäknú.
- V stredne veľkej miske sa vyšľahajú vajcia a mlieko, kým sa nezmiešajú. Zmes sa dochutí veľkou štipkou soli a korenia a odloží sa bokom.
- Chlieb sa namaže z oboch strán približne 4 lyžicami masla. Potom treba rozpáliť veľkú panvicu na strednom ohni a pridať chlieb, ktorý treba smažiť do zlatohneda, čo trvá približne 2 minúty z každej strany.
- Na tej istej panvici sa rozohrejú 2 lyžice oleja na stredne silnom ohni. Pridá sa šalotka, cesnak, huby a za častého miešania sa všetko spolu varí, kým šalotka nezmäkne, čo trvá približne 4 minúty.
- Pridá sa biele víno, 1 lyžica masla, sójová omáčka a zmes sa privedie do varu. Po častiach treba pridávať špenát a medzi jednotlivými dávkami sa ho odporúča premiešať, kým nezvädne.
- Túto zmes treba už iba dochutiť soľou a podľa chuti môže jednotlivec pridať aj citrónovú šťavu.
Druhá časť postupu na prípravu miešaných vajíčok s hubami obsahuje tieto kroky:
- Na panvici s nepriľnavým povrchom sa rozpustí 1 lyžica masla. Pridajú sa rozšľahané vajcia, ktoré sa varia na miernom ohni za stáleho miešania silikónovou stierkou, kým vajcia nezačnú tuhnúť, približne 2 až 3 minúty.
- Potom sa pridá údená gouda, vajíčka sa stiahnu z ohňa a pokračuje sa v miešaní dovtedy, kým sa vajcia nezrazia do mäkkej tvarohovej hmoty. V prípade potreby sa vajcia na krátky čas vrátia na oheň, aby sa ešte trochu povarili, približne na 1 až 2 minúty.
- Dochutia sa soľou a korením.
- Každý plátok chleba sa následne z jednej strany potrie holandskou omáčkou. Na vrch sa pridajú orestované huby, špenát a ako posledné miešané vajcia. Chlebík sa môže ozdobiť pažítkou a môže sa podávať.
Ak má niekto radšej tradičné recepty, môže si uvariť overenú hubovú praženicu, ku ktorej si môže pripraviť najlepší chlieb z domácej pekárne.
Či už dáva človek prednosť jednoduchým miešaným vajíčkam alebo ich obohacuje rôznymi prísadami, tento nadčasový pokrm určite poteší chuťové poháriky a ráno prebudí zmysly, čím človeka naladí na spokojný deň.
Publikované: 22. 02. 2024, Aktualizované: 04. 09. 2025