
Fazuľová polievka je tradičný a výživný pokrm, ktorý si už po stáročia vychutnávajú ľudia na celom svete. Či už sa pripravuje z čiernej alebo bielej fazule, táto výdatná polievka je obľúbená pre svoju bohatú chuť a schopnosť zahriať telo a dušu.
Obsah článku
Jednou zo skvelých vlastností fazuľovej polievky je jej všestrannosť. Dá sa pripraviť zo širokej škály ingrediencií, čo umožňuje nekonečné variácie podľa individuálnych chutí a diétnych potrieb.
Základ polievky často tvorí zelenina, ako je mrkva, zeler, cibuľa a paradajky, ktoré jej dodávajú chuť aj živiny.
Na zlepšenie chuťového profilu sa bežne používajú bylinky a korenie, ako napríklad cesnak, bobkový list, tymián a paprika. Niektorí sa môžu rozhodnúť pridať mäso, ako napríklad šunkové stehná alebo klobásu, aby získali ešte sýtejší variant.
Jednoduchý recept na moravskú fazuľovú polievku
Moravská fazuľová polievka označovaná aj ako „fazuľovica“ je obľúbenou sýtou polievkou. Tradične sa pripravuje z vývaru z údeného mäsa (fazuľová polievka s údeným mäsom), bravčovej masti, cibule, cesnaku, majoránky, hnedej fazule a papriky. Tento recept je jej zjednodušenou verziou, no tiež predstavuje chutnú a hrejivú polievku.
Suroviny na moravskú fazuľovú polievku
- 250 g bielej fazule
- 300 ml smotany
- 1 lyžica hladkej múky
- 100 g slaniny
- ocot
- bobkový list
- polievkové korenie
- soľ
Postup na moravskú fazuľovú polievku
- Prebranú a umytú, deň vopred namočenú fazuľu uvariť spoločne s bobkovým listom domäkka.
- Smotanu rozmiešať s hladkou múkou a cez sito vliať do vývaru s fazuľou.
- Dobre premiešať, dochutiť soľou, octom a korením a ďalej chvíľu povariť.
- Do hotovej polievky pridať jemne nakrájanú opraženú slaninku.
- Podávať s chlebom.
Často sa podáva fazuľová polievka s údeným mäsom, ktoré sa do nej môže pridať pri varení.

Polievka zo štyroch druhov fazule – recept
Recept na polievku zo štyroch druhov fazule plnú rôznych druhov fazule s cesnakom, paradajkami a bylinkami. Tento recept na fazuľovú polievku predstavuje dokonalý liek na chladný a sychravý deň. Podávať sa dá s kukuričným tortillami alebo chlebom a chrumkavým šalátom.
Suroviny na polievku zo štyroch druhov fazule
- 1 plechovka severnej fazule (môže byť aj biela)
- 1 plechovka červenej fazule
- 1 plechovka maslovej fazule
- 1 plechovka čiernej fazule
- 1 lyžica rastlinného oleja
- ½ šálky nakrájanej cibule
- ½ šálky ošúpanej mrkvy (nakrájaná na kocky)
- ½ šálky nakrájaného zeleru
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 lyžičky sušeného oregana
- 2 lyžičky sušeného tymiánu
- 1 plechovka paradajok nakrájaných na kocky
- 4 šálky horúcej vody
- 2 lyžice + 2 lyžičky koncentrovaného zeleninového vývaru (prípadne bujón)
- 2 lyžičky soli
- ½ lyžičky čerstvého mletého korenia
Postup na polievku zo štyroch druhov fazule
- Fazuľu scediť, opláchnuť a odložiť bokom.
- V hrnci na polievku rozohriať rastlinný olej na miernom ohni, pridať cibuľu, mrkvu a zeler a za stáleho miešania variť asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Pridať cesnak a sušené bylinky a za stáleho miešania variť ešte 1 až 2 minúty.
- Vmiešať paradajky aj so šťavou, vodu, koncentrát zeleninového vývaru alebo bujón a fazuľu.
- Polievku priviesť do varu, potom znížiť teplotu na stredne nízku a pridať soľ a korenie.
- Fazuľovú polievku variť 15 minút, potom ju podľa potreby dochutiť soľou a korením.

Jednoduchá fazuľová polievka – recept
Táto jednoduchá fazuľová polievka je pripravená z fazule Pinto, ktorá je mimoriadne chutná. Dochucovať sa môže podľa chuti. Výborne sa do nej hodia pečené paradajky, mrkva, jalapenos či kukuričné zrná.
Suroviny na jednoduchú fazuľovú polievku
- 3 plechovky fazule pinto (alebo sušená fazuľa pinto)
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1/2 lyžičky čili prášku (dobrovoľné)
- 1/4 lyžičky rasce
- 1/4 lyžičky sušeného oregana
- 1/8 lyžičky kajenského korenia
- 2 šálky zeleninového vývaru
Postup na jednoduchú fazuľovú polievku
- Pinto fazuľu z plechovky aj s tekutinou (prípadne uvarenú sušenú fazuľu) naliať do mixéra a rozmixovať na hladké pyré. Fazuľové pyré odložiť bokom.
- Cesnak nastrúhať a pridať do hrnca s olivovým olejom. Na strednom ohni ho smažiť asi jednu minútu.
- Do hrnca pridať mleté čili, rascu, oregano a kajenské korenie a spolu s cesnakom ešte minútu restovať.
- Zvyšné 2 plechovky fazule pinto scediť a pridať ich do hrnca spolu s fazuľovým pyré a zeleninovým vývarom. Premiešať, aby sa spojili.
- Zvýšiť teplotu na stredne vysokú a priviesť polievku do varu.
- Po zovretí mierne znížiť teplotu a nechať polievku variť (bez pokrievky) 15 minút. Polievka mierne zhustne a jej chuť sa počas varenia prehĺbi.
- Po 15 minútach varenia by mala byť fazuľa veľmi mäkká.
- Ochutnať polievku a upraviť soľou alebo korením podľa svojej chuti.
- Podávať horúcu s obľúbenými prílohami.
Ako prílohu sa môže podávať lyžica kyslej smotany, tortilové čipsy, plátky avokáda alebo nastrúhaný syr.
Fazuľová polievka z hovädzieho mäsa a paradajok – recept
Zahriať sa dá tiež jednoduchou a zároveň skvelou fazuľovou polievkou z hovädzieho mäsa a paradajok. Pripraviť si ju možno aj dopredu pre náročné pracovné večery.
Suroviny na fazuľovú polievku z hovädzieho mäsa a paradajok
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 450 g hovädzieho duseného mäsa (nakrájané na kúsky)
- 1 veľká cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 1 hovädzieho vývaru s príchuťou Progresso
- 1 plechovka drvených paradajok (necedená)
- 2 plechovky fazule cannellini (scedené)
- 2 šálky nakrájanej mrkvy
- 1 a 1/2 lyžičky sušených tymianových listov
- 3/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
Postup na fazuľovú polievku z hovädzieho mäsa a paradajok
- V hrnci rozohriať olej na stredne silnom ohni. Hovädzie mäso a cibuľu variť na oleji 8 až 10 minút za občasného miešania, kým hovädzie mäso nezhnedne.
- Vmiešať drvené paradajky aj so šťavou, scedenú fazuľu, nakrájanú mrkvu, sušený tymian, soľ a korenie. Priviesť do varu a znížiť teplotu.
- Hrniec prikryť a polievku variť 45 minút.
- Odkryť a variť ďalej 30 až 45 minút, alebo kým hovädzie mäso nezmäkne.
Do polievky sa môžu pridať aj uvarené cestoviny (makaróny alebo rotini), čerstvá (plocholistú) petržlenovú vňať alebo nasekané lístky čerstvej bazalky.

Fazuľová polievka na kyslo
Týmto spôsobom sa pripravuje tradičná fazuľová polievka na kyslo, ktorá patrí medzi obľúbené jedlá slovenskej domácej kuchyne.
Ingrediencie na kyslú fazuľovú polievku:
- 300 g sušenej bielej fazule
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- 4 guľôčky nového korenia
- 5 guľôčok čierneho korenia
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 2 lyžice octu (alebo podľa chuti)
- soľ podľa chuti
- cukor podľa chuti
- 2 lyžice oleja alebo masti
- voda podľa potreby
- 1 menší zemiak (voliteľné, na zahustenie)
- 1-2 lyžice kyslej smotany (voliteľné, na zjemnenie)
Postup:
- Sušená fazuľa sa večer pred varením prepláchne a zaleje dostatočným množstvom studenej vody. Nechá sa namočená cez noc.
- Na druhý deň sa fazuľa scedí, zaleje čerstvou vodou, pridá sa bobkový list, celé korenie a varí sa domäkka. V prípade potreby sa počas varenia dolieva voda.
- Na panvici sa rozohreje olej alebo masť. Pridá sa nadrobno nakrájaná cibuľa, ktorá sa orestuje do zlatista. Po chvíli sa pridá pretlačený cesnak a hladká múka. Vzniknutá zápražka sa miešaním opraží. Nakoniec sa prisype mletá paprika, ktorá sa krátko opraží, aby nezzhorkla. Zmes sa zaleje malým množstvom vody a dobre rozmieša.
- Zápražka sa vleje do uvarenej fazule. Polievka sa premieša a nechá sa ešte niekoľko minút povariť, aby sa chute spojili.
- Kyslá fazuľová polievka sa osolí, okyslí octom podľa chuti a dosladí cukrom. Kyslosť a sladkosť sa vyvážia podľa preferencií. Ak sa používa zemiak, nastrúha sa na jemno a krátko sa povarí v polievke na záver, čím sa dosiahne prirodzené zahustenie.
- Pred podávaním sa môže do každej porcie pridať lyžica kyslej smotany na zjemnenie chuti. Fazuľová polievka na kyslo sa podáva teplá, často s krajcom čerstvého chleba alebo s chrumkavou kôrkou.
Fazuľová polievka z konzervy sa dá použiť ako alternatíva, ak nie je čas na namáčanie fazule. V tomto prípade sa proces varenia fazule skracuje. Voda z konzervy sa však odporúča zliať a fazuľa prepláchnuť. Fazuľová polievka z konzervy dokáže zasýtiť rovnako dobre.
Ako si vychutnať fazuľovú polievku?
Okrem lahodnej chuti a zdravotných prínosov má fazuľová polievka pre mnohých nostalgickú príťažlivosť. Často sa spája s príjemnými zimnými večermi, rodinnými stretnutiami a upokojujúcimi spomienkami.
Pomalé dusenie fazule a zeleniny vytvára upokojujúcu vôňu, ktorá zaplní kuchyňu a umocní celkový zážitok z prípravy a vychutnávania tohto klasického pokrmu.
Fazuľová polievka by sa mala podávať horúca, aby sa dosiahol optimálny zážitok z jedla. Horúcu fazuľovú polievku možno rozdeliť do misiek, pričom je vhodné nechať miesto na prípadné prílohy.
Recept na fazuľovú polievku sa dá vylepšiť pridaním ingrediencií podľa vlastného výberu. Medzi obľúbené možnosti patria:
- čerstvé nasekané bylinky, napríklad petržlen, koriander alebo zelená cibuľka
- strúhaný syr
- kopčekom kyslej smotany
- vyžmýkaná čerstvá limetková šťava
Nezabudnúť ani na prílohy:
- krajec čerstvého chleba
- listy šalátu
- cesnakové hrianky alebo krutóny
Fantastická fazuľová polievka nie je len jednoduchým jedlom, je to chutná a všestranná možnosť, ktorá spája chuť, výživu a cenovú dostupnosť. Či už ako hlavný chod alebo sýta príloha, táto hustá a výdatná polievka nikdy nesklame, zahreje dušu a prinesie radosť na jedálenský stôl.
Fantastická fazuľová polievka pre zdravie
Okrem lahodnej chuti je fazuľová polievka aj veľmi výživná. Fazuľa je fantastickým zdrojom rastlinných bielkovín, vlákniny a mnohých dôležitých vitamínov a minerálov.
Má nízky obsah tuku a cholesterolu a vysoký obsah antioxidantov, ktoré sa spájajú s mnohými zdravotnými výhodami, ako je zníženie rizika chronických ochorení a podpora zdravých čriev.
Vďaka tomu je fazuľová polievka nielen sýtym jedlom, ale aj skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú dodržiavať vyváženú a zdravú stravu.
Publikované: 22. 07. 2025, Aktualizované: 15. 08. 2025