Dezerty

Mrkové muffiny s ricottovo-citrónovou čapičkou – recept

Na cca 18 muffinov alebo tortu potrebujeme

  • 180 g hnedého cukru
  • 180 ml rastlinného oleja
  • 2 kopcovité polievkové lyžice hustého biele jogurtu (napr. grécky, žiaden nízkotučný)
  • 3 veľké vajíčka
  • 1/2 vanilkového struku
  • 250 g špaldovej múky
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • 1/4 čajovej lyžičky kardamonu
  • 1/4 lyžičky strúhaného muškátového orieška
  • 1/2 lyžičky soli
  • cca 260 g strúhanej mrkvy
  • 70 g mandlí

Na polevu

  • 250 g ricotty
  • zvyšok malého jogurtu, ktorý sme neminuli na cesto
  • šťava z polky citróna
  • cca 1 polievková lyžica práškového cukru alebo podľa chuti

Iné

  • papierové košíčky na muffiny
  • plech na muffiny
  • vrecko na zdobenie

Postup

Rúru predhrejeme na 180 stupňov.

Najprv si predpripravíme strúhanú mrkvu, lebo tá nám zaberie asi najviac času a neporiadku na kuchynskej linke.

Teraz vo veľkej miske ručným mixérom na strednej rýchlosti zmixujeme cukor s olejom. Pridáme 2 lyžice jogurtu a mixujeme ďalších cca 60 sek. Postupne pridávame po jednom vajíčku a ďalej mixujeme. Domiešame polku vanilkového lusku a zmes odložíme bokom.

V ďalšej miske zmiešame sypké ingrediencie. 250 g múky, čajovú lyžičku sódy bikarbóny, 1/2 lyžičky soli, 2 lyžičky škorice, 1/4 lyžičky muškátového orieška a 1/4 lyžičky kardamonu (nič sa nestane ak ho nepridáte, ak nemáte).

So stierkou dobre premiešame sypkú smes a postupne ju primiešavame do prvej tekutej zmesi. Pekne pomaly. Dávajte pozor aby ste cesto nepremiešali. Chceme mať predsa vláčne nadýchané muffinky.

Teraz pridáme strúhanú mrkvu a drtené mandle, ktoré sme rozdrvili v mixéry. Ale pokojne pridajte aj mleté mandle. Len keď ich rozdrtíme vzniknú nám malé aj väčšie kúsky, ktoré potom mňamsky chrumkajú.

Cesto naplníme do formičiek a šup s nimi do rúry na cca 20 min. Pre istotu urobte špáratkovú kontrolu. Ak ešte zostane cesto nalepené na špáratku, dajte im ešte 5 min. naviac.

Od nadšenia sme zabudli odfotiť muffinky keď sme ich vytiahli z trúby. Boli krásne napučané, ale my sme už nevydržali s ozdobovaním a odťali sme im hlavy.

Plnku si šikovne vytvoríme zmiešaním všetkých ingrediencií uvedených pod receptom.

Postup ozdobovania a plnenia sme zvolili nasledovný

1. nožíkom sme vykrojili dierku

2. naplnili sme plnku

3. vreckom na zdobenie cukroviniek sme muffinky dozdobili. Ak nemáte vrecúško, kľudne môžete zvyšnú zmes naniesť lyžičkou.

Po ozdobení muffiny rýchlo odtransportujte do chladničky, aby sa poleva neroztopila a stuhla. Ak by sme do nej primiešali maslo možno by bola odolnejšia, ale dnes sme sa rozhodli pre bezmaslovú variantu. Je dobré ak pred podávaním aspoň hodinku odstoja v chladničke a ak vydržia, tak najlepšie sú ak dokážu prečkať noc.

Pýtali ste sa, čo s odrezanými hlavičkami muffinov? Myslím, že sa nájdu obetaví ľudia, ktorí ich zjedia ešte pri pečení.

Kategorie:

Dezerty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang