Recepty

Šťavnatý „apple pie“

Recept na 8 -10 porcií

Potrebujeme:

na jablkové pýre:

  • 800 g našúpaných a nakrájaných jabĺčok (samozrejme, že môže byť aj zavárané pyré, ale domácemu sa nič nevyrovná)
  • cca 50 ml vody
  • 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy
  • 2 polievkové lyžice hnedého cukru
  • polovičku vanikového struku

na cesto:

  • 200 g klasickej hladkej alebo špaldovej múky
  • 70 g práškového cukru
  • 100 g chladeného masla
  • 1 vajíčko
  • štipku soli

Najprv si pripravíme cesto, keďže nám musí 2 hodiny odstáť v chladničke.

Zmiešame spolu preosiatu múku s cukrom a štipkou soli. V strede urobíme priehlbinku do ktorej nakrájame na kocky pokrájané maslo a pridáme 1 vajíčko. Zmes dôkladne spracujeme rukami, kým nám nevznikne hladké cesto. Cesto vyformujeme do guličky, zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho dve hodinky odstáť v chladničke.  Cesto si môžeme pripraviť aj deň vopred.

Kým sa cesto chladí, pripravíme jabĺčkové pyré.

Jabĺčka ošúpeme a nakrájame na kocky. Dáme ich variť do hrca spolu s ostatnými prísadami. Varíme do zmäknutia cca 10 min. Uvarené jabĺčka môžeme rozmixovať na hladko alebo ich necháme tak ako sa nám uvarili.

Trúbu si rozohrejeme na 180 stupňov.

Okrúhlu formu vymastíme a vysypeme múkou. Cesto vyberieme z chladničky a prstami roztlačíme rovnomerne po celej forme.

Cesto popicháme vidličkou a polejeme ho lahodným jablčným pyré, ktoré sme pripravili.

Na pyré poukladáme jabĺčka, ktoré si predom očistíme a nakrájame na tenké mesiačiky a posypeme troškou vanilkového cukru.

Pečieme cca 30 minút.

Koláčik chutí vynikajúco taký ako sme ho upiekli, ale s kopčekom vanilkovej zmrzliny je boží.

Kategorie:

Recepty

© 2022 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang