Jesenné rodinné vafle na špeciálne príležitosti, ktoré sa pripravujú pomerne ľahko a sú skutočne vynikajúce.
Suroviny vafle
- 2 a ½ šálky polohrubej múky
- 4 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- ½ lyžičky soli
- ¼ šálky hnedého cukru
- 1 šálky tekvicového pyré
- 2 šálky mlieka
- 4 vajcia
- ¼ šálky rozpusteného masla
Suroviny jablčný sirup
- ½ šálky bieleho cukru
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 šálka jablčného cideru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 2 lyžice masla
Postup
- Predhrejte vaflovač.
- V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, škoricu, zázvor, soľ a hnedý cukor.
- V samostatnej miske zmiešajte tekvicu, mlieko a žĺtky. Bielka šľahajte v čistej suchej miske, kým nie sú dostatočne tuhé.
- Do tekvicovej zmesi vmiešajte múku a 1/4 šálky rozpusteného masla.
- Metličkou alebo gumovou stierkou vmiešajte 1/3 bielkov do cesta a jemne miešajte, kým sa nezapracujú. Vložte zvyšné bielky.
- Lyžicou vlievajte cesto do vaflovača a pečete, kým nebudú mať zlatý nádych.
- Na prípravu sirupu zmiešajte v hrnci cukor, kukuričný škrob a škoricu. Primiešajte jablčný mušt a citrónovú šťavu. Varte na miernom ohni, kým zmes nezačne vrieť.
- Varte, kým sirup nezhustne. Odstavte z ohňa a vmiešajte 2 lyžice masla. Podávajte teplé.