Dezerty

Tvarohový koláč s perličkami – recept

Ingrediencie (na jeden veľký plech)

Cesto:

  • 200 g vlašských orechov
  • 130 g polohrubej múky
  • 70 g celozrnnej špaldovej múky
  • 100 g masla
  • 1 vajce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 200 g (hnedého) cukru

Tvarohová plnka:

  • 1 kg tvarohu
  • 120 g (hnedého) cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 žĺtka

Okrem toho:

  • 4 bielka
  • 80 g (hnedého) cukru

Nasekané orechy zmiešame s múkou, pridáme na kocky nakrájané maslo, vajíčko, prášok do pečiva, cukor a rukami vymiesime cesto, ktoré potom (opäť rukami) rozmiestnime na vymastený, múkou posypaný plech. Je to trošku lepkavá záležitosť, ale inak to nejde.

Keď je cesto na plechu, zapneme rúru na 180 st a začneme s prípravou tvarohovej plnky. Tvaroh zmiešame s cukrom, žĺtkami a vanilkovým cukrom a poriadne premiešame, aby v tvarohu neostali žiadne veľké hrúdky. Tvarohovú plnku rovnomerne rozdelíme na cesto a dáme piecť na 35 – 40 min. pri 180 st.

Kým sa koláč pečie, vyšľaháme bielka s cukrom tak, aby vznikol nádherne krémovy biely sneh. Keď je koláč hotový (okraje sú hnedé a plnka má žltastú farbu), vytiahneme ho z rúry a potrieme snehom (pri tomto kroku sa môžete trošku vyblázniť a narobiť zasnežené alpy alebo čokoľvek iné) Potom ho dáme späť do rúry – tentokrát úplne najvyššie a necháme ho tam 2 – 3 min. kým sneh jemne zhnedne.

Po pár hodinách sa na koláči občas spravia kvapôčky, ktoré vyzerajú ako malé perly. Nám sa koláč najviac páči aj s nimi, preto ho voláme „perličkový“.

Kategorie:

Dezerty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang