Recepty

Tvarohový koláč s perličkami

Ingrediencie (na jeden veľký plech)

Cesto:

  • 200 g vlašských orechov
  • 130 g polohrubej múky
  • 70 g celozrnnej špaldovej múky
  • 100 g masla
  • 1 vajce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 200 g (hnedého) cukru

Tvarohová plnka:

  • 1 kg tvarohu
  • 120 g (hnedého) cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 žĺtka

Okrem toho:

  • 4 bielka
  • 80 g (hnedého) cukru

Nasekané orechy zmiešame s múkou, pridáme na kocky nakrájané maslo, vajíčko, prášok do pečiva, cukor a rukami vymiesime cesto, ktoré potom (opäť rukami) rozmiestnime na vymastený, múkou posypaný plech. Je to trošku lepkavá záležitosť, ale inak to nejde 🙂

Keď je cesto na plechu, zapneme rúru na 180 st a začneme s prípravou tvarohovej plnky. Tvaroh zmiešame s cukrom, žĺtkami a vanilkovým cukrom a poriadne premiešame, aby v tvarohu neostali žiadne veľké hrúdky. Tvarohovú plnku rovnomerne rozdelíme na cesto a dáme piecť na 35 – 40 min. pri 180 st.

Kým sa koláč pečie, vyšľaháme bielka s cukrom tak, aby vznikol nádherne krémovy biely sneh. Keď je koláč hotový (okraje sú hnedé a plnka má žltastú farbu), vytiahneme ho z rúry a potrieme snehom (pri tomto kroku sa môžete trošku vyblázniť a narobiť zasnežené alpy alebo čokoľvek iné 🙂 ) Potom ho dáme späť do rúry – tentokrát úplne najvyššie a necháme ho tam 2 – 3 min. kým sneh jemne zhnedne.

Po pár hodinách sa na koláči občas spravia kvapôčky, ktoré vyzerajú ako malé perly. Nám sa koláč najviac páči aj s nimi, preto ho voláme „perličkový“ 🙂

Kategorie:

Recepty

© 2022 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang