Hlavné jedláPolievkyRecepty

Recept na pomaly dusené hovädzie mäso

Varením v pomalom hrnci dosiahnete skutočne jemné mäso. Na zvýraznenie chuti pridajte šampiňóny alebo údenú papriku.

Suroviny

  • 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2 zelerové tyčinky nakrájané nadrobno
  • 2 lyžice repkového oleja
  • 3 mrkvy, rozpolené a nakrájané na kúsky
  • 2 bobkové listy
  • ½ balíčka tymiánu
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 lyžice worcestrovej omáčky
  • 2 kocky hovädzieho bujónu
  • 900 g hovädzieho mäsa
  • 2 lyžičky kukuričnej múky (nepovinné)
  • ½ malého zväzku petržlenovej vňate

Postup

  1. Cibuľu a zeler osmažte na 1 lyžica oleja na miernom ohni, kým nezmäknú – asi 5 minút. Pridajte mrkvu, bobkový list a tymián, smažte 2 minúty. Vmiešajte pretlak a worcestrovú omáčku, pridajte 600 ml vriacej vody, premiešajte a všetko preložte do pomalého hrnca.
  2. Rozdrvte kocky bujónu alebo pridajte vývar a premiešajte.
  3. Okoreňte.
  4. Na zvyšnom oleji v hrnci po častiach opekajte hovädzie mäso, kým nie je dobre prepečené, a potom každú časť vyklopte do pomalého hrnca.
  5. Varte na nízkom stupni 8 až 10 hodín alebo na vysokom stupni 4 hodiny.
  6. Ak chcete mäso zahusťovať, zmiešajte kukuričnú múku s trochou studenej vody na kašu a potom vmiešajte 2 lyžice tekutiny z pomalého hrnca. Vráťte ju späť do pomalého hrnca, premiešajte a varte ďalších 30 minút na vysokej teplote.
  7. Vmiešajte petržlenovú vňať a podľa chuti ešte raz okoreňte.

© 2023 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang