
Varením v pomalom hrnci dosiahnete skutočne jemné mäso. Na zvýraznenie chuti pridajte šampiňóny alebo údenú papriku.
Suroviny
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 zelerové tyčinky nakrájané nadrobno
- 2 lyžice repkového oleja
- 3 mrkvy, rozpolené a nakrájané na kúsky
- 2 bobkové listy
- ½ balíčka tymiánu
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 lyžice worcestrovej omáčky
- 2 kocky hovädzieho bujónu
- 900 g hovädzieho mäsa
- 2 lyžičky kukuričnej múky (nepovinné)
- ½ malého zväzku petržlenovej vňate
Postup
- Cibuľu a zeler osmažte na 1 lyžica oleja na miernom ohni, kým nezmäknú – asi 5 minút. Pridajte mrkvu, bobkový list a tymián, smažte 2 minúty. Vmiešajte pretlak a worcestrovú omáčku, pridajte 600 ml vriacej vody, premiešajte a všetko preložte do pomalého hrnca.
- Rozdrvte kocky bujónu alebo pridajte vývar a premiešajte.
- Okoreňte.
- Na zvyšnom oleji v hrnci po častiach opekajte hovädzie mäso, kým nie je dobre prepečené, a potom každú časť vyklopte do pomalého hrnca.
- Varte na nízkom stupni 8 až 10 hodín alebo na vysokom stupni 4 hodiny.
- Ak chcete mäso zahusťovať, zmiešajte kukuričnú múku s trochou studenej vody na kašu a potom vmiešajte 2 lyžice tekutiny z pomalého hrnca. Vráťte ju späť do pomalého hrnca, premiešajte a varte ďalších 30 minút na vysokej teplote.
- Vmiešajte petržlenovú vňať a podľa chuti ešte raz okoreňte.