
Ružičkový kel je kráľovská zelenina. Sú plné vitamínov, ružičky kelu vyzerajú krásne a gustiózne a chutia naozaj lahodne.
Táto voňavá, zimná polievka je dobrým začiatkom. Kel je v nej spolu so zemiakmi, šalotkou, cesnakom a koreninami rozmixovaný do krémova, nemá tým pádom až takú výraznú chuť ako napríklad varený, či pečený. Spolu s cesnakovými krútónmi z cícerovej múky je chuť ešte božskejšia.
Tip: pomer ružičkového kelu a zemiakov môžete aj vymeniť .
Recept pre 4-5 osôb
Čas prípravy (15 min) + čas varenia (25 min)
Potrebujeme:
- 500 g ružičkového kelu
- 350 g zemiakov
- 2 väčšie šalotky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml sójovej smotany alebo smotany na varenie
- 1 ČL mletej rasce
- 1/4 ČL mletého muškátového orieška
- čerstvo namleté čierne korenie
- 5 PL olivového oleja
- 2 PL masla
- soľ na dochutenie
Na cesnakové krutóny potrebujeme:
- 70 g cícerovej múky (kúpite v orientálnych alebo bio potravinách)
- 120 ml vody
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- soľ
- 1 strúčik cesnaku
Ružičkový kel očistíme a zopár vrchných lístkov si odložíme bokom (cca 2 hrste). Budeme ich pridávať na záver do hotovej polievky. Ak máte väčšie hlavičky, prerežte ich na polovičku, aby sa dobre uvarili. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Rovnako aj šalotku a cesnak, ktoré nakrájame na drobno.
V hrnci si teraz rozpálime olej a maslo a pridáme šalotku s cesnakom. Orestujeme približne minútku a pol a pridáme ružičkový kel spolu so zemiakmi, 1 ČL mletej rasce, 1/4 ČL muškátového orieška, čierne korenie a restujeme ďalších 5 minút. Po tomto čase zeleninu zalejeme 1 litrom vývaru a 200 ml smotany a varíme 25 minút. Na záver polievku rozmixujeme a primiešame čerstvé lístočky ružičkového kelu, ktoré sme si na začiatku odložili bokom.
Počas času, kedy sa nám polievka si pripravíme socca placku, podľa nášho receptu.
Nakrájame ju na malé kocky, ktoré osmažíme na troške olivového oleja spolu s pretlačeným strúčikom cesnaku.
Túto chutnú, krémovú polievku si môžete vychutnávať „čistú“ alebo spolu s chrumkavými cesnakovými krutónmi.