Polievky

Krémová polievka z ružičkového kelu a zemiakov – recept

Ružičkový kel je kráľovská zelenina. Sú plné vitamínov, ružičky kelu vyzerajú krásne a gustiózne a chutia naozaj lahodne.

Táto voňavá, zimná polievka je dobrým začiatkom. Kel je v nej spolu so zemiakmi, šalotkou, cesnakom a koreninami rozmixovaný do krémova, nemá tým pádom až takú výraznú chuť ako napríklad varený, či pečený. Spolu s cesnakovými krutónmi z cícerovej múky je chuť ešte božskejšia.

Tento recept na rýchlu polievku z ružičkového kelu je krásnym prvým chodom k slávnostnej večeri. Poslúži však aj ako uspokojivý základ vegetariánskej večere so zeleným šalátom a výdatným celozrnným chlebom, čím sa dosiahne kompletné jedlo. Ak si ho zamilujete, alebo si len naozaj radi pochutnáte na ružičkovom keli, tento recept sa ľahko zdvojnásobí alebo strojnásobí.

TIP: Pomer ružičkového kelu a zemiakov môžete aj vymeniť.

Recept na polievku z ružičkového kelu so zemiakmi

Tento recept zasýti 4 až 5 osôb. Jeho príprava vám zaberie 15 minút plus 25 minút varenia.

Ingrediencie na polievku z ružičkového kelu so zemiakmi

  • 500 g ružičkového kelu
  • 350 g zemiakov
  • 2 väčšie šalotky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 200 ml sójovej smotany alebo smotany na varenie
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • 5 lyžic olivového oleja
  • 2 lyžice masla
  • soľ na dochutenie

Postup na polievku z ružičkového kelu so zemiakmi

  1. Ružičkový kel očistíme a zopár vrchných lístkov si odložíme bokom (cca 2 hrste). Budeme ich pridávať na záver do hotovej polievky.
  2. Ak máte väčšie hlavičky, prerežte ich na polovičku, aby sa dobre uvarili. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Rovnako aj šalotku a cesnak, ktoré nakrájame na drobno.
  3. V hrnci si teraz rozpálime olej a maslo a pridáme šalotku s cesnakom. Orestujeme približne minútku a pol a pridáme ružičkový kel spolu so zemiakmi, 1 lyžička mletej rasce, 1/4 lyžičky muškátového orieška, čierne korenie a restujeme ďalších 5 minút.
  4. Po tomto čase zeleninu zalejeme 1 litrom vývaru a 200 ml smotany a varíme 25 minút. Na záver polievku rozmixujeme a primiešame čerstvé lístočky ružičkového kelu, ktoré sme si na začiatku odložili bokom.
  5. Počas času, kedy sa nám polievka varí, si pripravíme socca placku podľa nášho receptu nižšie.
  6. Nakrájame ju na malé kocky, ktoré osmažíme na troške olivového oleja spolu s pretlačeným strúčikom cesnaku.
  7. Túto chutnú, krémovú polievku si môžete vychutnávať „čistú“ alebo spolu s chrumkavými cesnakovými krutónmi.
Socca placku môžete použiť ako prílohu k polievke z ružičkového kelu alebo z nej pripraviť krutóny.

Recept na socca placku

Skúšali ste už niekedy soccu? Tento bezlepkový chlieb z cíceru pochádza z francúzskej Nice a je vynikajúcim predjedlom, prílohou alebo ľahkým jedlom. Vďaka tomuto receptu ľahko zaradíte strukovinové múky do svojho jedálneho lístka.

Ingrediencie na socca placku

  • 1 šálka cícerovej múky
  • 1 šálka vody
  • 1 a ¾ lyžice extra panenského olivového oleja, rozdelené
  • ½ lyžičky morskej soli

Postup na socca placku

  1. Predhrejte rúru na 220 °C a vložte do nej liatinovú panvicu.
  2. V stredne veľkej miske zmiešajte cícerovú múku, vodu, 1 lyžicu olivového oleja a soľ a vyšľahajte do hladka. Prikryte a odložte na 30 minút.
  3. Pomocou chňapky vyberte predhriatu panvicu z rúry a pridajte zvyšné ¾ polievkovej lyžice olivového oleja, pričom potrite dno a boky panvice. Nalejte cesto do panvice a pečte 17 až 20 minút alebo kým socca nie je dobre opečená a na okrajoch chrumkavá.
  4. Dopečte ju dostatočne – čím je chrumkavejšia, tým lepšie. Vyberte z rúry, nechajte mierne vychladnúť a potom stierkou uvoľnite a preneste soccu z panvice na servírovací tanier.
  5. Vychutnajte si ju ako plochý chlieb podávaný s koreninami, bylinkami alebo dipmi.

Ako skladovať a zamraziť polievku z ružičkového kelu

Táto polievka vydrží zakrytá v chladničke až 5 dní. Znovu ju ohrejte v mikrovlnnej rúre alebo na sporáku. Môžete ju tiež zamraziť až na 3 mesiace. Ak polievka v chladničke stuhla, možno budete musieť pri opätovnom ohrievaní pridať trochu vody alebo vývaru.

Ak viete, že časť polievky zmrazíte a pred podávaním sa chystáte pridať do polievky smotanu, odložte časť polievky bokom pred pridaním smotany. Nezvládne veľmi dobre zmrazenie a následné zohriatie.

Varianty receptu

Nechajte polievku z ružičkového kelu so zemiakmi nerozmixovanú: Ružičkový kel rovnomerne nakrájajte alebo nasekajte a potom vynechajte krok mixovania.

Ak chcete zvýšiť obsah bielkovín, pridajte šálku bielej fazule z konzervy.

Pridajte prílohy: Od čerstvo nasekaných byliniek, cez rozdrobenú opečenú slaninu až po pár kúskov parmezánu. Výborná je aj s listami ružičkového kelu, ktoré ste opražili na vysokej teplote a potom posypali navrch, aby ste rozvinuli chuť. Vyskúšajte ju aj s nasekanými opraženými vlašskými orechmi.

Polievku z ružičkového kelu môžete pripraviť aj vo vegánskej verzii.

Vegánska krémová polievka z pečeného ružičkového kelu – recept

Podobne ako z karfiolu, jeho príbuzného, aj z ružičkového kelu sa uvarením tejto zeleniny s aromatickými prísadami a rozmixovaním vo vývare stane úžasne bohatá a krémová polievka. Táto polievka má nakoniec oveľa hlbšiu a orieškovejšiu chuť, než by ste možno očakávali a je plná cesnakovej chuti.

Ingrediencie na polievku z pečeného ružičkového kelu

  • 700 g ružičkového kelu
  • olivový olej na pokvapkanie
  • soľ a čerstvé čierne korenie
  • 2 veľké šalotky alebo 1 cibuľa, nasekané
  • 3 strúčiky cesnaku, mleté
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 šálka namočených kešu orieškov
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 1/2 šálky suchého bieleho vína
  • 1 lyžica vegánskeho masla
  • 1 hrsť špenátu, voliteľne

Postup na polievku z pečeného ružičkového kelu

  1. Nastavte rúru na 180 °C. Hlávky ružičkového kelu umyte a zbavte stoniek. Rozkrojte ich na polovicu, alebo na štvrtiny, ak sú veľmi veľké. Pokvapkajte ich olivovým olejom a potom ich hojne posypte soľou a korením.
  2. Kely pečte asi 20-30 minút, kým nezmäknú a nezískajú trochu farby. Počas pečenia ich niekoľkokrát premiešajte na plechu. Odstavte.
  3. Na panvici na strednom ohni pridajte vegánske maslo a nakrájanú šalotku. Varte 3 minúty, kým nie sú priesvitné, nenechajte zhnednúť. Pridajte cesnak a varte ďalšie 2 minúty. Teraz pridajte víno a znížte teplotu. Zredukujte na 5-7 minút.
  4. Do výkonného mixéra pridajte namočené kešu oriešky, horčicu, vývar, špenát, zmes šalotiek a opečený ružičkový kel. Rozmixujte do hladka. V prípade potreby pridajte ďalší vývar.
  5. Vráťte prepasírovanú polievku do hrnca. Ochutnajte a upravte množstvo soli a korenia. Podávajte horúcu.

Ak sa vám tento recept páčil, môžete skúsiť aj ďalšie recepty na vegánske polievky z ružičkového kelu.

Aké chute sa hodia k ružičkovému kelu?

Vyskúšajte tieto kombinácie chutí, aby ste skutočne ohromili svojich priateľov (a seba):

  • ružičkový kel, slanina, šalotka, biely vínny ocot
  • ružičkový kel, pancetta, redukcia z balzamikového octu, bazalka
  • ružičkový kel, jablká, citrón, tymian
Drobné hlávky skrývajú veľa živín.

Zdravotné prínosy ružičkového kelu

Ružičkový kel dostal svoj anglický názov – Brussel sprout podľa hlavného mesta Belgicka, kde sa prvýkrát pestoval v 16. storočí. Vyzerá trochu ako mini kapusta, ale nenechajte sa oklamať veľkosťou. V každom súste sa skrýva veľa výživných látok.

Ružičkový kel patrí do čeľade kapustovitých rastlín – je príbuzný brokolice, karfiolu, kapusty a kelu. Ružičkový kel má len 1 až 2 cm na šírku, je zelený a okrúhly, s pevne stlačenými listami. Patrí medzi zásadité potraviny.

Pri správnej príprave má ružičkový kel jemnú, sladkú, takmer orechovú chuť. Veľmi ľahko sa však prevarí, čo môže viesť k horkej chuti, kašovitej štruktúre a silnému zápachu pripomínajúcemu síru. Z tohto dôvodu má ružičkový kel často zlú povesť.

Výživové látky na porciu

Jedna porcia (1 šálka) vareného ružičkového kelu obsahuje:

  • Kalórie: 56
  • Tuk: 0 g
  • Sacharidy: 11 g
  • Vláknina: 4 g
  • Bielkoviny: 4 g

Je tiež bohatý na vitamíny a minerály, ako napríklad:

  • vitamín C
  • vitamín K
  • foláty
  • vápnik
  • železo
  • draslík

Prínosy pre zdravie

Ružičkový kel obsahuje veľa prírodnej látky na báze síry s názvom, ktorý je tak trochu jazykolamom: glykozinolát glukobrasicín. Výskum ukazuje, že táto zlúčenina môže pomôcť zabrániť poškodeniu DNA, ktoré zvyšuje pravdepodobnosť vzniku rakoviny. Môže tiež zastaviť rast nových ciev vo vnútri nádorov.

Konzumácia veľkého množstva ružičkového kelu a inej kapustovitej zeleniny môže pomôcť chrániť pred rakovinou žalúdka, pľúc, obličiek, prsníka, močového mechúra a prostaty.

Chrumkavá zelenina, ako je ružičkový kel, vám môže pomôcť odvrátiť aj iné zdravotné problémy, ako je vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu, srdcové choroby a cukrovka. Ružičkový kel obsahuje aj karotenoidy, farebné pigmenty, ktoré sa nachádzajú v rastlinách a ktoré sú dobré pre vaše oči.

Kategorie:

Polievky

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang