PolievkyRecepty

Recept na hrachovú polievku

Táto obľúbená staromódna polievka je nielen jednoduchá ale aj ekonomická. Mrkva, zeler a cibuľa zvýrazňujú jemnú chuť hrášku a šunková kosť dodáva tejto výdatnej hrachovej polievke mäsitý nádych. Určite zaženie nielen jesenný chlad ale aj hlad.

Možností servírovania chutnej hrachovej polievky je viacero. Môžete vybrať mäso zo šunkových stehien a vmiešajte ho do polievky alebo pridať údenú slaninu či kuracie mäso nakrájané na kocky.

Môžete pridať aj hrsť nasekaného baby špenátu alebo inej zelenej rastliny, prípadne misku s hrachovou polievkou pokvapkať kyslou smotanou. Receptov z hrachu je naozaj veľa, takže pri varení môžete zapojiť svoju fantáziu.

Delený sušený hrach a zelený hrášok

Delený hrášok sa líši od čerstvého hrášku, ktorý používame na prípravu príloh, do pastierskeho koláča alebo hráškovej polievky. Je to špecifický druh poľného hrachu, ktorý je určený na sušenie na dlhé skladovanie. Po odstránení vonkajšej šupky sa hrášok rozdelí na polovicu pozdĺž prirodzeného švu, preto sa nazýva „delený hrášok“.

Delený hrášok môžete skladovať až rok. Keďže je malý a už rozdelený na polovice, nie je potrebné ho vopred namáčať a uvarí sa rýchlejšie ako iné druhy sušených strukovín.

TIP: neskladujte sušený delený hrach príliš dlho. Starý hrášok sa varí oveľa dlhšie. Ak váš delený hrášok zostane tvrdý aj po dlhom varení, pravdepodobnou príčinou je, že váš hrášok bol starý.

Aj keď ste ho kúpili nedávno, je ťažké zistiť, ako dlho ležal na regáli v obchode. Najlepšia rada je, aby ste hrášok spotrebovali do dátumu vytlačeného na obale.

Recept na tradičnú hrachovú polievku

Hrachová polievka zo sušeného hrachu je chutná a sýta klasika. Táto výdatná polievka je plná výživných látok a vyznačuje sa nízkym obsahom tuku.

Suroviny na tradičnú hrachovú polievku

  • 2 a ¼ šálky sušeného hrachu
  • 500 ml studenej vody a ďalšie podľa potreby
  • 1,5 kg šunkovej kosti
  • 2 cibule nakrájané na tenké plátky
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 3 stonky zeleru
  • 3 mrkvy
  • 1 zemiak
  • štipka sušenej majoránky

Postup na tradičnú hrachovú polievku

  1. Hrášok vložte do veľkého hrnca a zalejte niekoľkými centimetrami studenej vody a nechajte ho namočený 8 hodín až celú noc.
  2. Hrášok sceďte, prepláchnite a vráťte do hrnca.
  3. Do hrnca pridajte 2 litre studenej vody, šunkovú kosť, cibuľu, soľ, korenie a majoránku. Prikryte, priveďte do varu a za občasného miešania varte 1 a 1/2 hodiny.
  4. Odstráňte kosť, odrežte mäso, nakrájajte ho na kocky a vráťte do polievky.
  5. Pridajte nakrájaný zeler, mrkvu a zemiaky.
  6. Pomaly varte odkryté, kým zelenina nezmäkne, približne 30 až 40 minút.

TIP: Hrachová polievka chutí výborne s celozrnných chlebom alebo iným obľúbeným pečivom.

Príprava hrachovej polievky je jednoduchá a jej hlavnou prednosťou je, že je skutočne sýta.

Recept na domáce krutóny

Tradičnú hrachovú polievku, paprikovú polievku ako aj množstvo ďalších môžete doplniť hrsťou domácich krutónov a nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Domáce krutóny do polievok alebo šalátu si ľahko pripravíte z jednodňového chleba. Nemusíte ani zapínať rúru, tieto krutóny pripravíte za 10 minút aj na sporáku.

Suroviny na domáce krutóny

  • 1 francúzsky alebo taliansky chlieb (alebo 1 bageta), aspoň 1 deň starý
  • 3 až 4 lyžice masla

Postup na domáce krutóny

  1. Chlieb nakrájajte na rovnomerné kocky, široké asi 2 cm. Z jedného bochníka získate asi 8 šálok chleba nakrájaného na kocky.
  2. Ak používate francúzsky alebo taliansky bochník alebo bagetu, mal by byť váš chlieb trochu suchý, aspoň deň starý. Ak kocky chleba nie sú dostatočne suché, rozložte ich na plech a vložte do teplej rúry (90 °C) asi na 10 minút.
  3. Na veľkej panvici rozpustite maslo na stredne vysokej teplote. Pridajte krutóny a premiešajte ich v masle, aby sa ľahko obalili. Krutóny rozložte na panvicu v jednej vrstve.
  4. Potom ich nemiešajte, kým nezačnú na jednej strane hnednúť. Keď začnú hnednúť, kovovou špachtľou ich nadvihnite a otočte, aby zhnedli z viacerých strán.
  5. Keď sú krutóny z niekoľkých strán aspoň trochu opečené, stiahnite ich z ohňa.

TIP: Pri skladovaní nechajte krutóny úplne vychladnúť a až potom ich vložte do vzduchotesnej nádoby. V opačnom prípade by para uvoľnená z teplých krutónov spôsobila, že by stratili chrumkavosť.

Z histórie hrachovej polievky

Hrachová polievka, podobne ako cibuľová polievka, je obľúbenou zimnou zahrievacou pochúťkou už tisícky rokov. Už 500 rokov pred Kristom grécki poľnohospodári pestovali túto strukovinu a aténski pouliční predavači predávali okoloidúcim horúcu hrachovú polievku.

Keď francúzsky kráľ Ľudovít XIV. dostal chuť na hrachovú polievku, na jeho dvore v zámku Saint-Germain-en-Laye sa podávala jej slávna verzia Potage Saint-Germain.

V súčasnosti sa hrachová polievka dodnes používa v kuchyniach po celom svete. Napríklad v Holandsku je známa ako „erwtensoep“ hovorí sa jej „snert“. Polievku si často vychutnávajú korčuliari, ktorí si ju kupujú vo vonkajších stánkoch s jedlom rozmiestnených pozdĺž vonkajších klzísk.

Ak hrachová polievka nezhustne podľa vašich predstáv, môžete ju ku koncu nechať variť odkrytú, aby sa trochu zredukovala.

Recept na krémovú hrachovú polievku

Delený hrášok prakticky neobsahuje tuk a je vynikajúcim spôsobom, ako do svojho jedálnička pridať bielkoviny a vlákninu.

Suroviny na krémovú hrachovú polievku

  • 450 g sušeného zeleného deleného hrášku
  • 200 g slaniny (nakrájanej na kocky)
  • 1 veľká cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 2 stonky zeleru (nakrájané na plátky)
  • 2 stredne veľké zemiaky (ošúpané a nakrájané na kocky)
  • 2 šálky uvarenej šunky (nakrájanej na kocky)
  • 2 lyžičky soli
  • 1 bobkový list
  • 1/4 lyžičky korenia
  • 1 šálka hustej smotany na šľahanie

Postup na krémovú hrachovú polievku

  1. V holandskej rúre alebo v hrnci na polievku varte slaninu na miernom ohni, kým nie je chrumkavá.
  2. Pomocou štrbinovej lyžice odstráňte slaninu na papierové utierky; nechajte odkvapkať a uschovajte si tuk.
  3. Do výpeku pridajte cibuľu a zeler. Restujte, kým zelenina nezmäkne.
  4. Pridajte hrášok, vodu, zemiaky, šunku, soľ, bobkový list a korenie.
  5. Priveďte do varu, znížte teplotu, prikryte a za občasného miešania varte 45 minút alebo kým hrášok veľmi nezmäkne.
  6. Bobkový list vyhoďte.
  7. Polievku rozmixujte do hladka ručným mixérom a vmiešajte smotanu.
  8. Prehrejte (nevarte).
  9. Ozdobte vyhradenou slaninou.

Recept na vegánsku hrachovú polievku

Vegánska hrachová polievka je výdatná zmes sušeného hrášku, mrkvy, zeleru, cibule a zelenej kapusty dusená s aromatickými bylinkami. Určite si ju zamilujú nielen vegáni.

Suroviny na vegánsku hrachovú polievku

  • 2 a 1/4 šálky deleného hrášku (opláchnutý)
  • 3 veľké mrkvy (nakrájané)
  • 2 zelerové stonky (nakrájané)
  • 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 2 strúčiky cesnaku (mleté)
  • 1/4 hlávky kapusty (nadrobno nakrájaná)
  • 4-6 šálok zeleninového vývaru alebo vody
  • 2 bobkové listy
  • 2 vrchovaté lyžičky provensálskych bylín
  • 1 lyžička vegánskej worcestrovej omáčky
  • minerálna soľ a mleté korenie (podľa chuti)
  • 4 lyžice čerstvej petržlenovej vňate (nahrubo nasekane)

Postup na vegánsku hrachovú polievku

  1. V hrnci zohrejte 1 lyžicu olivového oleja na stredne silnom ohni, pridajte cibuľu a restujte 5 minút.
  2. Pridajte mrkvu, zeler, cesnak, kapustu a bylinky a za častého miešania smažte 3-4 minúty.
  3. Pridajte delený hrášok, bobkový list, worcestrovú omáčku a zeleninový vývar.
  4. Priveďte do varu, prikryte, znížte teplotu na stredne nízku a za občasného miešania varte 2 hodiny.
  5. Polhodiny pred stiahnutím z ohňa vmiešajte petržlenovú vňať.
  6. Polievku nechajte mierne vychladnúť a odstráňte bobkové listy.
  7. Pomocou ponorného mixéra opatrne rozmixujte polievku na požadovanú konzistenciu.
  8. Ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ a korenie.
  9. Polievka po odstátí ešte zhustne.

TIP: Vegánske verzie pokrmov sú chuťovo často na nerozoznanie od nevegánskych. Rovnako chutnou vegánskom polievkovou alternatívou je aj chalupársky vegánsky guľáš či cuketová polievka.

Do hrachovej polievky môžete pridať pár žltých alebo červených zemiakov, aby bola ešte sýtejšia.

Hrachová polievka je jedlo plné bielkovín, zeleniny a škrobnatého hrášku. Najlepšou prílohou sú domáce krutóny, nakoľko sú skvelé na nasiaknutie polievkovej arómy a zároveň dodajú každému sústu trochu chrumkavosti a textúry.

Hrachovú polievku môžete podávať aj s arabským chlebom, írskym špaldovým chlebom alebo cesnakovým syrovým chlebom.

Kategorie:

Polievky | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang