
Tento recept na hrachovú polievku je výživným a sýtym jedlom na sychravý jesenný alebo zimný deň.
Postup
- 2 a ¼ šálky sušeného hrachu
- 2 štvrťlitre studenej vody a ďalšie podľa potreby
- 1,5 kg šunkovej kosti
- 2 cibule nakrájané na tenké plátky
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 štipka sušenej majoránky
- 3 stonky zeleru
- 3 mrkvy
- 1 zemiak
Suroviny
- Hrášok vložte do veľkého hrnca a zalejte niekoľkými centimetrami studenej vody a nechajte ho namočený 8 hodín až celú noc.
- Hrášok sceďte, prepláchnite a vráťte do hrnca.
- Do hrnca pridajte 2 litre studenej vody, šunkovú kosť, cibuľu, soľ, korenie a majoránku. Prikryte, priveďte do varu a za občasného miešania varte 1 a 1/2 hodiny.
- Odstráňte kosť, odrežte mäso, nakrájajte ho na kocky a vráťte do polievky.
- Pridajte nakrájaný zeler, mrkvu a zemiaky. Pomaly varte odkryté, kým zelenina nezmäkne, približne 30 až 40 minút.