DezertyHlavné jedláRecepty

Recept na najlepšie muffiny na svete – šťavnaté, čokoládové, slané či tvarohové

Najlepšie muffiny na svete človek pripraví ľahko a rýchlo. Sú rýchlo hotové, vždy nadýchané a navyše existujú v nekonečných variáciách. Ako vyzerá recept na najlepšie muffiny na svete, ako pripraviť recept na šťavnaté muffiny s ovocím a ako správne skladovať muffiny?

Recept na zaručene najlepšie muffiny možno pripraviť v základnej verzii alebo doň možno pridať jednu z niekoľkých rôznych prísad a vytvoriť tak rozmanité muffiny. Všetky možnosti sú vynikajúce.


Obsah článku


Ingrediencie na najlepšie muffiny na svete (cca 12 kusov)

Ingrediencie na muffiny nie sú obzvlášť špecifické a väčšinu z nich by mal mať zvyčajne doma každý. Na približne 12 kusov muffinov sú potrebné tieto ingrediencie:

  • 250 g polohrubej alebo hladkej múky
  • 120 g kryštálového alebo trstinového cukru
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 2 vajcia
  • 120 ml oleja (slnečnicový alebo repkový)
  • 200 ml mlieka (alebo cmaru/jogurtu pre extra vláčnosť)
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 100-150 g nasekanej čokolády alebo ovocia podľa chuti

Tajomstvom je, že cesto netreba miešať príliš dlho. Treba ho premiešať iba zľahka a spojiť suroviny, aby muffiny ostali nadýchané.

Postup prípravy

  1. Rúru sa odporúča predhriať na 180 °C a pripraviť si formu na muffiny buď s papierovými košíčkami alebo ju možno potrieť maslom, prípadne olejom, a posypať múkou.
  2. Následne treba do veľkej misy preosiať múku, pridať cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, štipku soli a premiešať.
  3. V druhej miske treba rozšľahať vajcia, pridať olej, mlieko alebo jogurt, vanilkový extrakt a takisto dôkladne premiešať.
  4. Tekutú zmes treba následne vliať do suchých ingrediencií a jemne premiešať, aby sa ingrediencie spojili, avšak cesto sa nesmie miešať príliš dlho.
  5. Do takto pripraveného cesta sa môže pridať nasekaná čokoláda, ovocie alebo orechy podľa chuti a zmes treba znovu krátko premiešať.
  6. Ďalším krokom je plnenie košíčkov – cesto sa odporúča naliať približne do dvoch tretín košíčka, pretože muffiny počas pečenia narastú.
  7. Muffiny sa pečú do zlatista v predhriatej rúre asi 18 až 22 minút, kým špajdľa po zapichnutí do stredu muffiny zostane suchá.
  8. Po upečení treba nechať muffiny pár minút vo forme a potom sa môžu preložiť na mriežku, aby vychladli.

Varianty receptov na fantastické muffiny

Muffiny sú výborným receptom, ktorý si môže každý prispôsobiť podľa vlastnej chuti. Nech už sa človek rozhodne pridať do receptu čokoľvek, má veľa možností, ako obmieňať túto pochúťku. Aké variantynajčastejšie?

Ovocné muffiny: Pridá sa 250 g ovocia – malín, jahôd, čučoriedok a ďalších druhov ovocia.

Hrozienkové muffiny: Pridá sa 250 g nadrobno nakrájaných hrozienok.

Orechové muffiny: Pridá sa 200 g vlašských alebo lieskových orechov.

Datľové muffiny: Pridá sa 250 g nadrobno nasekaných datlí.

Syrové muffiny: Pridá sa 250 g nastrúhaného syra.

Slaninové muffiny: Pridá sa 35 g chrumkavej slaniny nakrájanej na kúsky.

To sú najbežnejšie varianty receptov na fantastické muffiny. Kreativite sa medze nekladú, a tak si každý môže do muffinov pridať v podstate čokoľvek, čo mu pasuje.

Recept na nadýchané čokoládové muffiny

Čím sa líši recept na nadýchané čokoládové muffiny od klasického receptu? V podstate je úplne taký istý a pridajú sa doň navyše len dve suroviny, a to:

  • 30-50 g kakaa – Množstvo kakaa závisí od toho, či chce niekto jemnú kakaovú chuť (30 g) alebo intenzívnu čokoládovú chuť (50 g).
  • 150 g nasekanej horkej alebo mliečnej čokolády

Súčasťou receptu na nadýchané čokoládové muffiny je občas aj plnka. Muffiny zvyknú byť plnené napríklad kockou čokolády, Nutellou alebo smotanovo-čokoládovým krémom.

Pri pečení čokoládových muffinov však treba hľadať rovnováhu medzi pridaným kakaom a čokoládou – aby v konečnom dôsledku neboli muffiny príliš čokoládové alebo horké.

Čokoládové muffiny zvyknú byť plnené napríklad kockou čokolády, Nutellou alebo smotanovo-čokoládovým krémom.

Recept na šťavnaté muffiny s ovocím

Podobne ako pri recepte na čokoládové muffiny, ani recept na šťavnaté muffiny s ovocím sa veľmi nelíši na rozdiel od základného receptu na muffiny. V podstate stačí k základnému cestu pridať iba 150-200 g čerstvého alebo mrazeného ovocia podľa chuti, či už sú to čučoriedky, jahody, maliny, ríbezle alebo iné ovocie.

Vďaka tomu, že sa do cesta pridá ovocie, muffiny sú šťavnatejšie, sviežejšie a majú sladkokyslú chuť. Zvykne sa do nich pridať takisto viac múky alebo kyslá smotana či jogurt, ktorý pomáha udržať vláčnosť. Takéto ovocné muffiny sú vláčnejšie než tie klasické.

Recept na tvarohové muffiny

Na tvarohové muffiny (12 kusov) sú potrebné tieto suroviny:

  • 250 g polohrubej alebo hladkej múky
  • 120 g kryštálového alebo trstinového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva (12 g)
  • štipka soli
  • 2 vajcia
  • 100 ml oleja (slnečnicový alebo repkový)
  • 200 g jemného tvarohu (najlepší je hrudkovitý, no môže byť aj roztierateľný)
  • 100 ml mlieka alebo bieleho jogurtu
  • 1 ČL vanilkového extraktu alebo vanilkového cukru
  • podľa chuti hrozienka, kúsky čokolády alebo ovocie (čučoriedky, maliny, marhule)

Postup prípravy je rovnaký ako pri základnom recepte na fantastické muffiny. Treba však myslieť na to, že tvaroh spôsobuje, že muffiny sú vláčnejšie a menej sladké, takže ak má niekto rád skôr sladšie, môže tvarohové muffiny posypať trochou práškového cukru alebo mandľami.

Vďaka tomu, že sa do cesta na muffiny pridá ovocie (ako sú čučoriedky, jahody, maliny či ríbezle), muffiny sú šťavnatejšie, sviežejšie a majú sladkokyslú chuť.

Zaručene najlepšie slané muffiny

Slané muffiny sú výborným rýchlym občerstvením na párty, oslave alebo iba tak, napríklad k vínu. Ako vyzerá recept na zaručene najlepšie slané muffiny?

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva (12 g)
  • ½ ČL soli
  • štipka čierneho korenia
  • 2 vajcia
  • 200 ml mlieka alebo cmaru
  • 80 ml oleja
  • 150 g strúhaného syra (napríklad gouda, eidam, čedar, mozzarella alebo ich kombinácia)
  • 100 g šunky alebo opečenej slaniny na kocky
  • nasekaná pažítka, petržlenová vňať alebo jarná cibuľka
  • 1 pretlačený strúčik cesnaku, štipka sušenej papriky alebo bylinkové korenie

Postup prípravy

  1. Rúra sa predhreje na 180 °C a pripraví sa forma na muffiny – potrie sa olejom alebo sa forma vystelie papierovými košíčkami.
  2. V jednej miske sa zmieša múka, prášok do pečiva, soľ, korenie a sušené bylinky.
  3. V druhej miske sa rozšľahajú vajíčka, pridá sa mlieko, olej a zmes sa premieša.
  4. Tekutá zmes sa vleje do suchých ingrediencií a krátko sa premieša.
  5. Primieša sa syr, šunka alebo slanina a nasekané bylinky. Cesto však netreba miešať zbytočne dlho.
  6. Cesto sa rozdelí do košíčkov, ktoré sa naplnia približne do 2/3 objemu.
  7. Slané muffiny sa pečú približne 18-22 minút, kým nebudú krásne zlatisté.
  8. Po upečení treba muffiny nechať pár minút vo forme a potom ich preložiť na mriežku.

Do receptu na tieto fantastické muffiny sa taktiež môžu pridať olivy, sušené paradajky alebo feta syr, čím vznikne stredomorská verzia. Ak niekto použije pikantnú slaninku a čedar, muffiny budú mať výraznejšiu a silnejšiu chuť. Napríklad takéto muffiny sú skvelým tipom na chutné jedlo na raňajky.

Slané muffiny sú výborným rýchlym občerstvením na párty, oslave alebo iba tak, napríklad k vínu. Do receptu na tieto fantastické muffiny sa taktiež môžu pridať olivy, sušené paradajky alebo feta syr, čím vznikne stredomorská verzia.

Ako skladovať muffiny, aby vydržali dlhšie čerstvé?

Samozrejme, že platí, že zaručene najlepšie muffiny na svete sú tie čerstvé. Existujú však aj tipy na správne skladovanie muffinov, aby vydržali vláčne čo najdlhšie. Treba dodržiavať tieto kroky:

  1. Muffiny nechať úplne vychladnúť: Muffiny sa odporúča nechať vždy po upečení najprv úplne vychladnúť na mriežke, pretože ak by sa uzavreli v nádobe ešte teplé, para by mohla spôsobiť, že muffiny by zvlhli a rýchlejšie sa pokazili.
  2. Muffiny nechať pri izbovej teplote (približne 2-3 dni): Muffiny by sa mali vložiť do uzatvárateľnej nádoby alebo sa ich odporúča prikryť fóliou. Aby ostali vláčne, môže sa k nim pridať kúsok papierovej vreckovky, ktorý zachytí nadbytočnú vlhkosť.
  3. Ponechať v chladničke (až týždeň): Ak sú v muffinoch suroviny, ktoré sa môžu rýchlejšie pokaziť (napríklad tvaroh, čerstvé ovocie alebo smotanový krém), takéto muffiny je lepšie skladovať v chladničke. Pred tým, než sa idú podávať, odporúča sa ich chvíľu nechať pri izbovej teplote, aby zmäkli.
  4. Uložiť v mrazničke (2-3 mesiace): Muffiny sa môžu aj zamraziť – po upečení ich najprv treba nechať vychladnúť a potom každý muffin zabaliť zvlášť do potravinárskej fólie alebo vložiť všetky do mraziaceho vrecka. Počas rozmrazovania treba muffiny ponechať pri izbovej teplote alebo sa na pár minút môžu vložiť do rúry, aby boli znovu nadýchané a voňavé – ako čerstvé.

Existuje aj finta ako dosiahnuť, aby boli muffiny aj po jednom až dvoch dňoch znovu ako čerstvé. Stačí, ak sa vložia aspoň na 2-3 minútky do rúry, kde sa ohrejú pri 150 °C.

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang