Hlavné jedláVegan/Vegetarian

Grécka musaka na vegetariánsky spôsob – recept

Tradičné grécke jedlo vo vegetariánskej podobe určite uspokojí aj mäsožravcov, pretože je plné chutí a dokonale zasýti. Musaka je bezpochyby najobľúbenejším tradičným pokrmom Grécka. Ťažko sa nájde taverna, ktorá by ju nepodávala, alebo domácnosť, ktorá by ju nepripravovala pri špeciálnych príležitostiach.


Obsah článku


Príprava musaky na vegetariánsky spôsob

Mnoho ľudí si myslí, že príprava musaky je náročná. To však nemôže byť ďalej od pravdy! Príprava musaky pozostáva z nasledujúcich štyroch veľmi jednoduchých krokov:

  • príprava baklažánov a zemiakov
  • príprava paradajkovej omáčky
  • príprava bešamelovej omáčky
  • a samozrejme zostavenie a upečenie do zlatohneda

Aj keď bude potrebné zašpiniť niekoľko panvíc, konečný výsledok stojí za to.

Vegetariánska grécka musaka výborne vyzerá aj chutí.

Grécka musaka na vegetariánsky spôsob – recept

Základom tohto receptu na musaku sú zemiaky, baklažán a paradajky. Nevyhnutnou súčasťou je samozrejme aj olivový olej a cesnak, ktoré patria medzi zásadité potraviny a tak toto jedlo pomáha zlepšovať trávenie. Ako príloha skvelo poslúžia osviežujúce tzatziky.

Ingrediencie na musaku na vegetariánsky spôsob

  • 600 g zemiakov (asi 7 stredne veľkých ks) – varný typ B alebo C
  • 200 g syru feta (1 balenie)
  • 50 g najemno nasekaných kešu orechov
  • 500 g pasírovaných rajčín
  • 1 veľký baklažán
  • 1 väčšiu cibuľu
  • olivový olej
  • trošku červeného vína
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100-150 g nastrúhaného syra
  • zapekaciu formu

Na tzatziki:

  • 250 g bieleho gréckeho jogurtu
  • 1 šalátovú uhorku
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, korenie

Postup na musaku na vegetariánsky spôsob

  1. Rúru rozohriať na 200 °C. Baklažán nakrájať na cca 0,5 cm plátky, položiť na tanier, dobre osoliť a nechať asi 10 min. „vypotiť“, aby stratil horkastú chuť.
  2. Vodu z baklažánu potom utrieť kuchynskými servítkami, plátky baklažánu rozložiť na plech, potrieť olivovým olejom, osoliť a okoreniť.
  3. Dať piecť na 20 minút, kým je baklažán skoro hotový. V polovici pečenia plátky otočiť a ešte raz potrieť olivovým olejom, aby nevyschol.
  4. Kým sa baklažán pečie, pripraví sa rajčinová omáčka. Cibuľa sa naseká na malé kocky a opraží sa do sklovita v hrnci na olivovom oleji. Pridá sa trošku červeného vína a po pár sekundách aj pasírované rajčiny.
  5. Jemne osoliť (naozaj len jemne, lebo v recepte na musaku je ešte slaná feta), okoreniť a pri miernom ohni povariť 10 minút, kým sa vyparí časť vody a všetky chute sa premiešajú.
  6. Strúčiky cesnaku roztlačiť, zmiešať s 3 lyžicami olivového oleja a potrieť ním zapekaciu formu. Zemiaky nakrájať na tenké (cca 0,2 – 0,3 cm) plátky.
  7. Teraz sa už len ukladajú rôzne vrstvy do formy. Začne sa so zemiakmi, ktoré sa polejú rajčinovou omáčkou a tento krok sa opäť zopakuje – zemiaky, omáčka.
  8. Potom pridať nasekané kešu oriešky, ktoré sa môžu zmiešať aj s troškou vody, aby sa vytvorila konzistencia pasty. Ďalej nasleduje syr feta, ktorý sa prstami rozdrobí a rovnomerne rozdelí vo forme.
  9. Na syr príde voňavý, opečený baklažán, ktorý sa pokryje ešte jednou vrstvou zemiakov. Takto naplnenú zapekaciu formu dáme na cca 50 minút piecť pri 180 °C.
  10. Či je grécka musaka hotová, sa zistí podľa toho, že sa do nej pichne vidlička a skontroluje sa, či sú zemiaky mäkké. 10 minút pred dopečením (keď už sú zemiaky skoro hotové) sa na vrch pridá ešte nastrúhaný syr.
  11. Musaku servírovať so studenými tzatziki, ktoré sú pripravené veľmi jednoducho: nastrúha sa šalátová uhorka a nechá sa odkvapkať v sitku.
  12. Potom ešte rukou vyžmýkať prebytočnú šťavu, zmiešať s gréckym jogurtom, pretlačeným cesnakom, soľou a korením.

Ďalšou možnosťou je doplnenie receptu na musaku o bešamelovú omáčku, ktorá dodá receptu krémovosť a šťavnatosť.

TIP: Ak má niekto rád baklažán, určite by mal vyskúšať túto baklažánovú nátierku.

Musaka originál recept sa skladá z vrstiev baklažánu, mäsovej omáčky a krémového bešamelu. Tradične teda nejde o vegetariánske jedlo.
Pri pohľade do rúry sa určite nebudete vedieť dočkať, kým musaku ochutnáte.

Recept na šošovicovú musaku

Aký je najlepší vegetariánsky recept na musaku? Vrstvy pečeného baklažánu, zemiakov a cukety s chutnou paradajkovo-šošovicovou omáčkou a krémovou bešamelovou omáčkou vytvárajú neodolateľnú kombináciu chutí. Táto pečená zeleninová musaka sa pripravuje ľahšie, ako sa môže zdať.

Ingrediencie na šošovicovú musaku

  • 2 stredne veľké baklažány (asi 1,5 kg), čiastočne olúpané a pozdĺžne nakrájané na plátky
  • Soľ
  • 3 zemiaky, ošúpané a pozdĺžne nakrájané na plátky (hrúbka 1 cm)
  • 2 veľké cukety, pozdĺžne nakrájané na plátky (hrúbka 1 cm)
  • Extra panenský olivový olej

Na bešamel:

  • ⅓ šálky + 2 lyžice gréckeho extra panenského olivového oleja
  • ⅔ šálky hladkej múky
  • ½ lyžičky soli, podľa chuti aj viac
  • ¼ lyžičky mletého muškátového orieška
  • 4 šálky mlieka, zohriate
  • 2 veľké vajcia

Na šošovicovú omáčku:

  • 1 žltá cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, mleté
  • 1 a ¼ šálky uvarenej čiernej šošovice (z ½ šálky neuvarenej šošovice)
  • 1 plechovka paradajok
  • ½ šálky vývaru alebo vody
  • 1 lyžička suchého oregana
  • ½ lyžičky muškátového orieška
  • štipka škorice

Postup na šošovicovú musaku

  1. Rúru rozohriať na 200 °C. Osoliť baklažán. Kým sa rúra zohrieva, rozložiť plátky baklažánu na veľkú panvicu vystlanú papierovou utierkou a posypať ich soľou. Odložiť na 20 až 30 minút. Osušiť papierovými utierkami.
  2. Pripraviť bešamel. Kým baklažán odpočíva, pripraviť bešamelovú omáčku. Vo veľkej panvici zohriať olivový olej na stredne silnom ohni, kým sa nezačne lesknúť, ale nie dymiť. Vmiešajte múku, soľ a korenie.
  3. Variť do zlatista (v prípade potreby pridať ešte trochu olivového oleja). Postupne pridávať zohriate mlieko za stáleho šľahania.
  4. Za občasného miešania pokračovať vo varení na miernom ohni 5 až 7 minút. Pridať muškátový oriešok. V malej miske vyšľahať malé množstvo horúcej bešamelovej zmesi s 2 vajcami. Potom všetko vrátiť do panvice spolu so zvyšnou bešamelovou zmesou.
  5. Pokračovať v miešaní alebo šľahaní a zmes priviesť do varu na ďalšie 2 minúty. Ochutnať a upraviť soľ a korenie. Odstaviť z ohňa a nechať ešte trochu vychladnúť a zhustnúť (mala by mať krémovú, hustú a hladkú bešamelovú omáčku).
  6. Pripraviť šošovicovú omáčku. V hrnci na varenie alebo vo veľkej panvici s nepriľnavým povrchom rozohriať 1 lyžicu extra panenského olivového oleja na strednom ohni. Cibuľu a cesnak krátko orestovať 3 až 4 minúty, kým sa nerozvonia, pričom pravidelne premiešavať.
  7. Vmiešať uvarenú čiernu šošovicu, drvené paradajky a vývar alebo vodu. Dochutiť štipkou soli a pridať oregano, muškátový oriešok a malú štipku mletej škorice. Priviesť do varu, potom znížiť teplotu a prikryť len čiastočne. Variť približne 15 až 20 minút.
  8. Kým sa šošovicová omáčka varí, upečie sa zelenina. Zemiaky, cuketu a plátky baklažánu poukladať na mierne naolejovaný plech. Potrieť extra panenským olivovým olejom. Piecť vo vyhriatej rúre 15 až 20 minút, kým zelenina nezmäkne.
  9. Pripraviť vegetariánsku musaku do zapekacej misy. Najprv na dno zapekacej misy naliať trochu šošovicovej omáčky a rozotrieť ju. Navrch navrstviť zeleninu. Pridať zvyšok šošovicovej omáčky.
  10. Nakoniec na vrch rozotrieť bešamelovú omáčku a dbať na to, aby sa dobre uhladila zadnou stranou lyžice.
  11. Nákyp s musakou položiť na strednú priečku vyhriatej rúry. Piecť 45 minút alebo kým vrchná bešamelová vrstva nezíska zlatohnedú farbu (ak je to potrebné, dať ju pod gril a pozorne sledovať, kým vrch nezíska peknú zlatohnedú farbu).
  12. Odstaviť z ohňa a pred krájaním a podávaním nechať aspoň 20 minút postáť. Nakrájať na 12 štvorcov.

Ak vám ostala nazvyš vegan syrová omáčka na cestoviny, možno ňou nahradiť bešamelovú omáčku v recepte.

Recept na grécku musaku má aj svoju vegánsku verziu.

Vegánska musaka – recept

Tento grécky vrstvený nákyp je úžasne pôžitkársky, obsahuje vrstvy pečených zemiakov a baklažánu, bohatú omáčku a neuveriteľný vegánsky bešamel, všetko zapečené do krémovej dokonalosti.

Ingrediencie na vegánsku musaku

Baklažán a zemiaky

  • 700 g baklažánu (najlepšie sa hodí stredne veľký až veľký)
  • soľ
  • 900 g zemiakov
  • 6 lyžíc olivového oleja, rozdelených
  • 2 a ½ lyžičky sušeného oregana, rozdelené
  • 3 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • čerstvé čierne korenie

Omáčka

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná
  • 4 strúčiky cesnaku, pretlačené alebo nadrobno nasekané
  • 1 celá škorica
  • 1 lyžica čerstvých tymianových lístkov (netreba ich nasekať, stačia aj malé zväzky)
  • 1 štipka mletého klinčeka
  • ½ lyžičky vločiek chilli papriky (nepovinné, ak chcete jemnú omáčku, vynechajte, ak chcete ostrejšiu, použite 1 lyžičku)
  • 3 lyžice paradajkového pretlaku
  • 350 až 450 g vegánskeho mletého mäsa (musaka originál recept obsahuje hovädzie mleté mäso)
  • 250 g šampiňónov, jemne nasekaných alebo rozmixovaných v kuchynskom robote
  • ⅓ šálky (80 ml) suchého červeného vína
  • 800 g drvených paradajok z plechovky
  • ½ lyžičky soli
  • 1 bobkový list
  • ½ lyžičky prášku z hríbov (nepovinné pre extra pikantnú chuť)
  • 1 veľká hrsť čerstvej bazalky alebo petržlenovej vňate, nasekaná

Bešamel

  • 1 šálka surových kešu orieškov, namočených cez noc
  • 1 a ¾ šálky (420 ml) vody
  • ½ lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
  • ½ lyžičky cesnakového prášku
  • ½ šálky (40 g) lahôdkového droždia
  • ¾ lyžičky soli, viac podľa chuti
  • 4 lyžice vegánskeho masla (alebo extra panenského olivového oleja)
  • ⅓ šálky hladkej múky

Dokončenie

  • ½ šálky strúhanky (voliteľné pre chrumkavý povrch)
  • Extra panenský olivový olej na pokvapkanie
  • Morská soľ
  • 1 veľká hrsť čerstvej bazalky alebo petržlenovej vňate, nasekaná (voliteľné)

Postup na vegánsku musaku

  1. Z baklažánu odkrojiť stopku a rozrezať ho priečne na polovicu. Nakrájať pozdĺžne na tenké plátky s hrúbkou asi 0,5 cm.
  2. Plátky baklažánu preložiť do cedníka a posypať ich trochou soli. Premiešať, aby sa obalili. Nechať 30 minút odpočívať. Baklažán osušiť, aby sa odstránila prebytočná vlhkosť a soľ. Preniesť ho do veľkej misy.
  3. Predhriať rúru na 220 ºC a jednu mriežku umiestniť do spodnej časti rúry a jednu do stredu. Dva plechy s okrajmi vyložiť papierom.
  4. Ošúpať zemiaky a nakrájať ich na plátky o niečo hrubšie ako baklažán. Prenesť ich na plech. Premiešať s 2 lyžicami oleja, 1 a ½ lyžičkou oregana a dochutiť soľou a korením. Zemiaky rozložiť na plech tak, aby sa navzájom neprekrývali.
  5. Vo veľkej mise zmiešať baklažán s postrúhaným cesnakom, zvyšnou 1 lyžičkou oregana a veľkým množstvom korenia a dobre premiešať. Pridať 2 lyžice olivového oleja a premiešať. Pridať zvyšné 2 polievkové lyžice oleja a ešte raz premiešať, aby sa baklažán dobre obalil.
  6. Baklažán preložiť na druhý plech (môže sa mierne prekrývať a ukladať na seba). Zemiaky aj baklažán piecť v rúre 30 minút, kým baklažán nezmäkne a ľahko nezhnedne a kým zemiaky nezmäknú na a na spodnej strane ľahko nezhnednú.
  7. V hlbokej panvici na stredne silnom ohni rozohriať 2 lyžice oleja. Po zohriatí pridať cibuľu a dochutiť štipkou soli. Variť ju 8 až 10 minút, kým nezmäkne a nezozlatne. Podľa potreby podliať niekoľkými lyžicami vody, aby sa nepripálila.
  8. Pridať cesnak, škoricu, tymian, klinčeky, čili vločky a paradajkový pretlak a za častého miešania variť asi 2 minúty.
  9. Pridať mleté vegánske mäso a rozbiť ho varechou. Variť, kým mäso trochu nezhnedne, 2 až 3 minúty. Potom pridať huby a variť 2 až 4 minúty. Priliať víno a panvicu ochladiť, pričom sa zoškrabú všetky zhnednuté kúsky. Variť, kým sa nevytratí zápach alkoholu, približne 3 až 5 minút.
  10. Vliať paradajky, ½ čajovej lyžičky soli, niekoľko štipiek korenia, bobkový list a hubový prášok, ak sa používa. Priviesť k rýchlemu varu a potom znížiť teplotu na mierny ohrev. Variť, kým omáčka nezhustne a tekutina sa neodparí, 8 až 10 minút.
  11. Odstaviť z ohňa a odstrániť bobkový list a škoricu. Vmiešať bazalku. Ochutnať a v prípade potreby pridať štipku cukru, aby sa vyvážila kyslosť. Podľa chuti dochutiť soľou a korením.
  12. Ak sa kešu oriešky nenamočili cez noc, pridajú sa do hrnca, zalejú vodou a privedú do varu. Varia sa 15 minút, potom sa scedia a opláchnu.
  13. Namočené a opláchnuté kešu oriešky pridať do vysokovýkonného mixéra spolu s vodou, muškátovým orieškom, cesnakovým práškom, výživným droždím, ¾ čajovej lyžičky soli a niekoľkými štipkami korenia. Niekoľko minút mixovať na najvyšších otáčkach, kým nie je krém hladký.
  14. Maslo zohriať v hrnci na miernom ohni, kým sa nespení. Pridať múku a nepretržite šľahať 1 až 2 minúty, kým sa nevytvorí pasta.
  15. Postupne prilievať kešu krém, pričom po každom pridaní šľahať, aby sa zabránilo zlepeniu. Výsledná konzistencia by mala byť veľmi hustá a krémová.
  16. Odstaviť z ohňa. Ak sa nepoužije ihneď, preliať ju do misky, aby sa zabránilo jej ďalšiemu zahusteniu alebo stuhnutiu. Podľa potreby dochutiť soľou a korením.
  17. Rúru predhriať na 200 °C. Dno a boky pekáča zľahka vymastiť olivovým olejom. Na dno pekáča pridať plátky pečených zemiakov. Navrch dať polovicu mäsovej omáčky. Pridať plátky baklažánu a potom zvyšok mäsovej omáčky. Navrch naliaťť bešamelovú omáčku a rozotrieť ju až po okraje.
  18. Povrch posypať strúhankou, pokvapkať trochou olivového oleja a posypať štipkou soli.
  19. Musaku piecť, kým sa bešamel na niektorých miestach mierne nezapečie, približne 35 minút. Ak si niekto želá hnedší povrch, vloží sa na pár minútu pod gril (treba dávať pozor, strúhanka sa rýchlo pripáli).
  20. Pred krájaním nechať vychladnúť aspoň 30 minút, ideálne hodinu alebo dve (počas tejto doby stuhne a zlepší sa jeho chuť). V prípade potreby posypať čerstvou nasekanou bazalkou.

TIP: Mäsová omáčka podľa tohto receptu sa môže podávať k akýmkoľvek vegánskym jedlám z cestovín.

Ako doplnok k musake sa výborne hodia napríklad syrovo-zeleninové špíziky, pečené hranolky zo sladkých zemiakov či šťavnaté čierne olivy (najlepšie grécke). Na pitie je vynikajúce ľahké červené víno alebo voda s citrónom a ľadom. Ak je chuť na niečo ostrejšie, pripraviť si možno drink Bloody Mary.

Ak niekto obľubuje zapekané jedlá, určite môže skúsiť aj tieto jednoduché lasagne.

Čo je to musaka?

Musaka (písané aj moussaka) je tradičný grécky baklažánový nákyp, ktorý sa pripravuje z pečených alebo vyprážaných baklažánov a zemiakov, bohatej paradajkovej omáčky a tradične aj z hovädzieho alebo jahňacieho mäsa.

Doplnený je lahodnou krémovou bešamelovou omáčkou. Inými slovami, ide o dokonale uspokojivé jedlo. Vyššie uvedené recepty na vegetariánske varianty musaky sú výborné ako obed bez mäsa alebo pohostenie pre priateľov.

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang