Recepty

Bloody Mary – recept

bloody-mary-2

Niektorí Bloody Mary, nápoj z vodky, paradajkového džúsu a korenia, milujú, iní nenávidia. Údajne miešaný drink Bloody Mary dokonca pomáha pri “opici“. Ak nechcete piť alkohol, jednoducho ho vynechajte a vychutnajte si pikantnú panenskú Bloody Mary.

Odkiaľ krvavá Mary pochádza?

Mýty o pôvode Bloody Mary sú rovnako nejasné ako paradajkový džús, z ktorého sa vyrába. Historici koktailov sa však vo všeobecnosti zhodujú, že jeden príbeh sa od pravdy odchyľuje asi najmenej.

Ide o barmana menom Fernand „Pete“ Petiot, ktorý vymyslel základnú verziu na začiatku 20. rokov 20. storočia, keď pracoval v slávnom Harry’s New York Bar v Paríži. Po skončení prohibície priniesol Petiot tento nápoj na Manhattan, kde viedol elegantný hotelový bar King Cole.

V hoteli St. Regis Petiot tento koktail z paradajkového džúsu dochucoval rôznymi koreninami – chrenom, omáčkou Tabasco, citrónovou šťavou a zelerovou soľou. Ak vás kombinácia týchto práchutí neohúrila, skúsiť možete recept na ovocný drink Bahama Mama.

Kráľovná Mária

Samozrejme, pretrvávajú aj iné teórie. Najfantastickejšia je, že Krvavá Mary pochádza z obdobia vlády nemilosrdnej anglickej kráľovnej Márie I. v polovici 50. rokov 15. storočia. Paradajkový džús predstavuje preliatu krv, zatiaľ čo vodka ako „ohnivá voda“ symbolizuje kráľovnin brutálny spôsob popravy mučeníkov.

Viacerí ľudia z rôznych kútov sveta si pripisujú objavenie tohto miešaného nápoja už od 20. rokov minulého storočia. No nápoj Bloody Mary počas dlhých rokov nestratil na obľube, naopak, stále sa teší narastajúcej popularite. A to nielen pre jeho temné a príťažlivé pomenovanie.

Slávny drink vznikol v prvej polovici 20. storočia.

Pripravte si Bloody Mary doma

Bloody Mary alebo krvavá Mary je jeden z najznámejších koktailov na svete, ktorý je cenený pre svoju schopnosť naštartovať aj to najhoršie ráno. Teraz si ho jednoducho a rýchlo môžete pripraviť sami doma vďaka nášmu receptu na Bloody Mary.

Výhodou je ľahká dostupnosť všetkých ingrediencií, vrátane tej základnej, krvavej – paradajkového džúsu, a možnosť ich variability. Ak obľubujete pokrmy z čerstvých paradajok, skúste aj túto studenú španielsku polievku.

Ingrediencie na Bloody Mary

Koktail na báze paradajok je v skutočnosti veľmi jednoduchý na prípravu s niekoľkými jednoduchými prísadami:

  • Paradajkový džús – kúpite v obchode, ale môžete si vyrobiť aj domáci z paradajok zo záhrady.
  • Vodka – je tradičným alkoholom v Bloody Mary. Ak použijete akýkoľvek iný druh alkoholu, už sa to nenazýva Bloody Mary. Tequila a paradajkový džús? To je Bloody Maria. A čo gin a paradajková šťava? To je Red Snapper.
  • Worcestrová omáčka – dodá kokteilu pikantnú, bohatú chuť, tzv. umami.
  • Tabasco – použite na zvýšenie pikantnosti.
  • Soľ a korenie dodajú extra chuť.

Recept na základný kokteil Bloody Mary

Chuťové poháriky sú už pripravené, pustite sa do miešania. Tu je recept na základnú verziu obľúbeného nápoja.

Ingrediencie na základný kokteil Bloody Mary

  • 6 cl vodka
  • 400 ml paradajkový džús
  • Trošku citrónovej šťavy
  • Trošku worcestrovej omáčky
  • Trošku tabasca
  • Soľ a korenie
  • Stonka zeleru
  • Štipka jemne nastrúhaného chrenu

Postup na na základný kokteil Bloody Mary

  1. Do mixéra pridajte vodku, paradajkový džús, citrónovú šťavu, Worcester a chren spolu s Tabascom, trochou soli a korenia a nechajte všetky ingrediencie zmiešať asi 30 sekúnd na najvyššej úrovni. Nalejte do dvoch pohárov.
  2. Drink Bloody Mary sa tradične podáva vo vysokom pohári zdobeným olivou, stopkou zeleru (ako je navrhnuté v našom recepte), kockou syra či krevetou.
Bloody Mary môžete pripraviť na množstvo rôznych spôsobov.

Rôzne variácie receptu Bloody Mary

Kokteil z paradajkového džúsu je ideálny na neskorý obed alebo iné popoludňajšie stretnutia. Skvelo sa hodí aj do menu na brunch s priateľmi. Podávajte ho napríklad s týmto netradičným burgrom alebo špenátovým quicheom.

Krvavá Mary je nápoj s obsahom alkoholu – a to je časť jeho príťažlivosti, najmä medzi víkendovými domácimi barmanmi, ktorí obľubujú aj drinky ako Paloma. Paradajková šťava a vodka tvoria prázdne plátno, na ktorom sa dá vytvoriť umelecké dielo s použitím korenia a iných prísad.

Ozdoby Bloody Mary

Pokiaľ ide o zdobenie koktailu Bloody Mary, obloha je skutočne neobmedzená. Na nápoj môžete dať takmer celé jedlo (napríklad grilovaný syr alebo hamburgerové mäso) alebo ho môžete zjednodušiť niekoľkými uhorkami, olivami, slaninou či krevetami.

Na stretnutie s kamarátmi si môžete pripraviť aj vlastný Bloody Mary bar, kde si každý namieša to, čo chutí práve jemu. Ukážte svoju vynaliezavosť pri zdobení tým, že do centra pozornosti umiestnite nakladanú zeleninu a ďalšie prísady, aby si hostia mohli vybrať a vytvoriť bohatý nápoj. Alebo jednoduchý, ak to tak majú radi.

Pri chystaní ozdôb na Bloody Mary bar môžete popustiť uzdu fantázii.

A teraz to najlepšie: ozdoby. Buď bláznivé, alebo klasické, je na vás, aby ste si vybrali a doplnili svoju dokonalú Bloody Mary.

Tipy na ozdoby

  • citrón
  • limetky
  • stonka zeleru
  • plátky uhorky
  • cherry paradajky
  • nakladaná fazuľka a špargľa
  • nakladaná okra
  • zelené olivy plnené syrom
  • nakladaná alebo varená cvikla, karfiol alebo mrkva
  • chilli papričky
  • nakladané papričky jalapeños
  • kapary
  • marinované srdiečka artičok
  • marinované cibuľky
  • baby kukurica

Proteínové ozdoby

Tí, ktorí majú väčší apetít, ocenia aj niekoľko príloh bohatých na bielkoviny. Tu je niekoľko nápadov, ktoré vám pomôžu začať:

  • slanina
  • ustrice
  • varené krevety
  • domáca tlačenka
  • sušené hovädzie mäso
  • kúsky steakov
  • vajcia uvarené natvrdo
  • syrové kocky
  • talianske cantuccini salati

Ďalšie koreniny

Koreniny si môžete pripraviť sami alebo si vybrať zmes zakúpenú v obchode. Niekoľko obľúbených korenín do Bloody Mary je tu:

  • cesnaková soľ
  • cesnakový prášok
  • zelerová soľ
  • údená paprika
  • citrónové korenie
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • rôzne ochutené soli
Tradičnou ozdobou Bloody Mary je stonka zeleru.

Prečo sa do Bloody Mary dáva zeler?

Bloody Mary sa tradične zdobí zelerovou tyčinkou. Traduje sa, že v roku 1970 barman zo slávneho chicagského podniku Pump Room nemohol nájsť slamku do nápoja a namiesto nej pridal zelerovú tyčinku.

Teraz je zelerová tyčinka v podstate povinnou ozdobou tohto nápoja. Sviežosť a chrumkavosť zeleru pomáhajú preťať hustotu paradajkovej šťavy. Nehovoriac o tom, že dopĺňa ostatné slané prvky nápoja.

Tipy na prípravu najlepšej Bloody Mary

  1. Pripravte si dostatočne dlhé špajle, aby sa na ne zmestili všetky prísady a aby ste ich mohli čo najlepšie naservírovať. Nechcete, aby sa vaši hostia cítili ukrátení o prílohy.
  2. Majte po ruke dostatok ľadu. Bloody Mary je najlepšia, keď je osviežujúco studená. Poháre doplňte ľadom až po okraj a zmes pred podávaním uložte do chladničky.
  3. Vytvorte rôzne ochutené soli na namočenie okraja pohára: kombináciou soli s rôznymi čili práškami alebo bylinkami. Soli nasypte na malé tanieriky, ktoré sa hodia na veľkosť pohára. Na obalenie nalejte na tanierik malé množstvo vody. Namočte okraj pohára vo vode a potom v soli.
  4. Bloody Mary je nápoj s takou výraznou chuťou, že výber vodky nie je rozhodujúci. Lepšiu chuť však získate s vodkami strednej triedy alebo s cenovo dostupnými značkami, ktoré by vám nevadilo piť priamo. Prvotriednu vodku si nechajte na Martini a iné koktaily.
  5. Ak používate paradajkový džús kúpený v obchode, čítajte etiketu; vyberte si šťavu bez zbytočných prísad a vynechajte paradajkovú šťavu v plechovkách, pretože býva menej kvalitná. Dobrá paradajková šťava sa dodáva vo fľaši s tesným uzáverom.
  6. Vyskúšajte krvavú Mary s čerstvou paradajkovou šťavou. Ak máte elektrický odšťavovač, prežeňte cez neho niekoľko zrelých paradajok. Alebo si paradajkovú šťavu pripravte v mixéri: zrelé paradajky prepasírujte a potom pomocou sitka alebo jemného sitka odstráňte šupky a semienka.
  7. Použite dobrú štipľavú omáčku; ostrosť nápoja bude závisieť od druhu a množstva, ktoré použijete. Tabasco a Cholula sú obľúbené, ale experimentujte s rôznymi značkami, intenzitou a príchuťami. Ako pri každom pikantnom koktaile, začnite s menším množstvom a pridávajte podľa svojej chuti.
  8. Skvelá Bloody Mary potrebuje niekoľko dobrých ozdôb, ktoré si môžete počas pitia zahryznúť. Vyberte si klasickú zelerovú stonku (slúži ako tyčinka na miešanie) alebo pridajte uhorku, ktorá dodá paradajkovej šťave viac chuti.
  9. Mesiačik citróna použite na to, aby ste v prípade potreby vytlačili do nápoja trochu viac šťavy, alebo ním potrite okraj pohára, aby ste pred každým pitím oživili svoje chuťové poháriky.
  10. Na okraj pohára napichnite plátky feferónky alebo sladkej papriky, zelené olivy, koktailovú cibuľu, syr nakrájaný na kocky alebo varené krevety. Obľúbenou možnosťou je chrumkavá slanina a príjemným doplnkom je vetvička čerstvej bazalky alebo petržlenu, prípadne celá cibuľa.
Bloody Mary je výborným doplnkom každého brunchu či popoludňajšieho posedenia s priateľmi.

Čo podávať s Bloody Mary

Či už chystáte pre hostí bohatý brunch alebo popoludňajšie posedenie, určite si s nimi k Bloody Mary pochutíte na týchto špecialitách:

Nech už vyskúšate krvavú Mary s akýmikoľvek prílohami, zaručene vám prinesie dobrú náladu. Na zdravie.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang