“Zuzka, amarant, to je zlaté zrno!” povedala moja maminka a položila mi večeru. Placky boli u nás na tanieri dosť často a v rôznych obmenách. Už dávno to však nie je len o zemiakových plackách, a preto tlieskam tejto maminkinej healthy amarantovej verzii. Amarantové zrná obsahujú celý rad vitamínov, stopových prvkov a významné množstvo bielkovín. Ak si chcete výživne obohatiť aj vy vaše placky, siahnite po tejto prirodzene bezlepkovej potravine.
Na 2 porcie potrebujeme:
- 100 g uvareného amarantu
- 2 vajíčka
- 4 mesiačiky cesnaku
- hrsť špenátových listov
- petržlenovú vňať alebo pažítku
- soľ
- olivový olej na potretie panvice
Postup:
Amarantové zrna opláchneme, zalejeme dvojnásobným množstvom vody a trochu osolíme. Varíme približne 20 minút na miernom ohni. Ak zrná vopred namočíme, skrátime dobu varenia na 10 minút, ale vodu pred varením zlejeme a zameníme za čistú. Necháme vychladnúť. Následne pridáme ostatné ingrediencie a všetko rozmixujeme ponorným mixérom. Na miernom ohni z oboch strán opečieme.