Zelená fazuľka je všestranná a výživná zelenina, ktorú možno pripraviť na rôzne spôsoby. Či už dávate prednosť jednoduchému dusenému mäsu alebo aromatickej prílohe s pridanými prísadami, zelená fazuľka môže byť chutným doplnkom každého jedla.
Obsah článku
Zelená fazuľka v kuchyni je neuveriteľne všestranná. Môžete si ju vychutnať surovú aj varenú. Surová zelená fazuľka môže byť chrumkavým doplnkom šalátov alebo šalátových wrapov, môže sa použiť na namáčanie do humusu alebo k iným zdravým dipom.
Zelenú fazuľku možno smažiť alebo dusiť s rôznymi koreninami a vytvoriť tak chutnú prílohu. Zelené fazuľky sa bežne používajú aj do nákypov, polievok, dusených pokrmov a vyprážaných jedál.
Zaraďte do jedálnička zelenú fazuľku
Jednou z hlavných výhod zaradenia zelenej fazule do jedálnička je jej vysoký obsah živín. Je bohatým zdrojom vitamínov, vrátane vitamínu C, vitamínu K, vitamínu A a kyseliny listovej.
Zelená fazuľka obsahuje aj dôležité minerálne látky, ako je železo, vápnik a draslík. Pravidelná konzumácia zelenej fazule môže pomôcť posilniť imunitný systém, podporiť zdravie kostí a udržať zdravú hladinu krvného tlaku.
Okrem toho má zelená fazuľka vysoký obsah vlákniny, ktorá napomáha tráveniu a podporuje zdravý tráviaci systém. Vláknina v zelenej fazuli môže tiež pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi a podporiť pocit sýtosti.
Zelená fazuľka má nízky obsah kalórií a tukov, takže je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí si chcú udržať zdravú hmotnosť. Okrem toho neobsahujú cholesterol a nasýtené tuky, takže sú vhodné pre srdce.
Recept na najlepší fazuľový nákyp
Táto verzia nákypu zo zelených fazuliek môže byť na vašom stole v priebehu chvíľky len vďaka štyrom ingredienciám zo špajze alebo chladničky: konzervovanej zelenej fazuľky, kondenzovanej hubovej polievky, smaženej cibuľky a strúhaného syru Cheddar.
Jemná zelená fazuľka a chrumkavá cibuľka v krémovej syrovej omáčke robia z tohto nákypu najlepšiu zelenú fazuľku, akú ste kedy pripravili.
Suroviny na najlepší fazuľový nákyp
- 2 plechovky zelenej fazuľky, scedené
- 1 plechovka kondenzovanej hubovej polievky
- 1 šálka rozdrobeného syra čedar, rozdelená
- 1 plechovka smaženej cibule
Postup na najlepší fazuľový nákyp
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Vo veľkej miske vhodnej do mikrovlnnej rúry zmiešajte zelenú fazuľku a kondenzovanú polievku, kým sa dobre nespoja. V mikrovlnnej rúre ohrievajte na najvyššom stupni 3 až 5 minút.
- Do zmesi zelených fazuliek vmiešajte 1/2 šálky syra Cheddar. V mikrovlnnej rúre ohrievajte 2 až 3 minúty na najvyššom stupni.
- Zmes preložte do zapekacej misy a rovnomerne rozotrite po dne. Navrch posypte smaženou cibuľkou a potom posypte zvyšným syrom čedar.
- Pečte v predhriatej rúre, kým sa syr nerozpustí a cibuľa nezhnedne (približne 10 minút).
Zelené fazuľové makaróny so syrom – recept
Zelená fazuľka je chutným doplnkom makarónov so syrom. Aby ste získali extra chrumkavosť, na vrch pridajte tekvicové semienka.
Suroviny na zelené fazuľové makaróny so syrom
- 2 lyžice repkového oleja
- 3 lyžice celozrnnej múky
- 500 ml mlieka
- 1 lyžička mletého muškátového orieška
- 350 g makarónov (alebo iných cestovín)
- 220 g jemnej zelenej fazuľky
- 140 g zrelého čedaru (polovica nakrájaná, polovica nastrúhaná)
- 25 g tekvicových semienok
- pikantný šalát (napríklad rukola a žerucha)
Postup na zelené fazuľové makaróny so syrom
- Olej dajte do stredne veľkej panvice na stredný oheň, pridajte múku a dobre premiešajte. Za stáleho miešania pomaly prilievajte trochu mlieka a dobre premiešajte do hladka.
- Pridajte ešte trochu mlieka a opakujte, kým sa nepridá všetko mlieko a nevznikne hladká omáčka. Vmiešajte muškátový oriešok, okoreňte a stiahnite z ohňa, kým sa uvaria cestoviny.
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Priveďte do varu veľký hrniec s vodou, pridajte makaróny a varte 8 minút.
- Pridajte zelené fazuľky a varte ďalšie 3 minúty.
- Cestoviny a fazuľku sceďte a vyklopte do veľkej zapekacej misy. Zalejte pripravenou omáčkou a medzi cestoviny vložte nakrájaný syr, potom posypte strúhaným syrom a tekvicovými semienkami.
- Pečte 10-15 minút, alebo kým povrch nezačne bublať a nie je zlatistý.
- Podávajte s pikantným šalátom.
Ak obľubujete zapekané pokrmy, skúste aj zapečené hovädzie mäso s čedarom.
Zaváraná zelená fazuľka – postup
Naučte sa ako konzervovaním uchovať zelenú fazuľku čerstvú na dlhší čas. Zelenú fazuľku môžete konzervovať vcelku alebo nakrájanú a výborne sa hodí na varenie a do šalátov. Zaváraná zelená fazuľka sa ľahko pripravuje a je veľmi praktické, mať ju uskladnenú v takejto forme.
Suroviny na zaváranú zelenú fazuľku
- 500 až 600 g zelenej fazule
- voda
- soľ
Postup na zaváranú zelenú fazuľku
- Umyte zelenú fazuľku a odrežte jej konce. Fazuľu môžete uchovať vcelku alebo ju nakrájať na menšie kúsky.
- Fazuľu vložte do misky so studenou vodou a 3 až 4 kockami ľadu a nechajte ju 5-10 minút chladiť. To pomôže zachovať chrumkavosť fazule.
- Postavte veľký hrniec s vodou na varnú dosku a priveďte ju do varu. Do vody pridajte 1/2 lyžičky soli na nakladanie a potom pridajte zelenú fazuľu.
- Fazuľu blanšírujte vo vriacej vode 5 minút a potom ju ihneď preložte do misky so studenou vodou a niekoľkými kockami ľadu.
- Fazuľu voľne ukladajte do sterilizovaných pohárov.
- Do pohárov nalejte horúcu prevarenú vodu z kanvice, aby bola fazuľa zakrytá. V nádobách nechajte 3 cm medzery. Osušte okraje pohárov a zatvorte ich viečkami.
- Poháre so zelenou fazuľou sterilizujte vo vodnom kúpeli počas 30 minút. V prípade tlakového hrnca postupujte podľa pokynov výrobcu.
- Konzervované poháre skladujte na chladnom a tmavom mieste a spotrebujte do jedného roka.
Výhody konzervovania
Konzervovaním spracujete nadbytočnú zeleninu aj ovocie. Namiesto toho, aby ste ich vyhadzovali, možno ich využiť takýmto spôsobom.
Uchovávanie domácich konzervovaných potravín je pohodlné, najmä ak nemáte v blízkosti obchod.
Doma konzervovaná zelenina je zdravšia ako jej nákup v supermarkete. Presne viete, čo sa nachádza vo vnútri vašich potravín.
Nákyp zo zelenej fazule s opečenými mandľami – recept
Tento fazuľový nákyp obsahuje krehkú zelenú fazuľku v hodvábnej vegetariánskej omáčke. Takmer spálené mandle s neuveriteľnou chrumkavosťou a intenzívnou orechovou chuťou posúvajú toto jedlo na vyššiu úroveň.
Suroviny na nákyp zo zelenej fazule s opečenými mandľami
- 3/4 šálky surových mandlí
- 900 g čerstvých zelených fazuliek (orezaných)
- 1/4 šálky masla
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 stredne veľká žltá cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 6 strúčikov cesnaku (nakrájaných na plátky)
- 3 lyžičky soli
- 1 a 1/2 lyžičky tekutého zeleninového bujónu
- 1/2 lyžičky drveného červeného korenia
- 1/4 šálky hladkej múky
- 2 šálky plnotučného mlieka
- 2 šálky vody
- 2 lyžičky jablčného octu
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 1/2 šálky strúhanky panko
Postup na nákyp zo zelenej fazule s opečenými mandľami
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Rozložte mandle v rovnomernej vrstve na plech s okrajmi. Pečte v predhriatej rúre, kým sa neprepečú, 12 až 15 minút. Nechajte asi 5 minút vychladnúť, nakrájajte a odložte bokom. (Rúru nevypínajte.)
- Priveďte veľký hrniec s osolenou vodou do varu na vysokej teplote.
- Do hrnca pridajte zelené fazuľky; za občasného miešania varte, kým nie sú krehké, asi 4 minúty.
- Pomocou dierkovanej lyžice presuňte fazuľky do misky naplnenej ľadovou vodou; nechajte stáť 2 minúty.
- Fazuľku dobre scedíme, osušíme a odložíme bokom. Vodu v hrnci zlejte; hrniec vytrite dočista.
- Do hrnca pridajte maslo a 2 lyžice oleja. Varte na miernom ohni, kým sa maslo nerozpustí. Pridajte cibuľu, cesnak a 1 a 1/2 lyžičky soli; za občasného miešania varte 8 až 10 minút, kým nezmäkne a dobre nezhnedne.
- Vmiešajte bujónový základ a drvenú červenú papriku, za občasného miešania varte 30 sekúnd. Pridajte múku a za stáleho miešania varte, kým zmes nezačne bublať, asi 2 minúty. Postupne zašľahajte mlieko a 2 šálky vody, priveďte do varu na stredne vysokej teplote. Znížte teplotu a za stáleho šľahania varte, kým zmes nezhustne, asi 5 minút.
- Odstavte z ohňa a zašľahajte ocot. Primiešajte zelené fazuľky, čierne korenie a zvyšných 1 a 1/2 lyžičky soli.
- Vymažte zapekaciu misu maslom a rovnomerne do nej lyžicou vlejte zmes zelených fazuliek.
- V miske zmiešajte nasekané mandle, panko a zvyšnú 1 lyžicu oleja. Zmesou rovnomerne posypte zmes zelených fazuliek.
- Pečte pri teplote 180 °C, kým sa na povrchu nezačnú tvoriť bublinky a mandle sa poriadne opečú, 20 až 25 minút.
- Vyberte z rúry a nechajte 10 minút odstáť.
K fazuľovému nákypu môžete podávať indický chlieb naan.
Jednoduché recepty na zelenú fazuľku si môžete prispôsobovať podľa vlastných preferencií. Nebojte sa experimentovať s ďalšími prísadami, ako je slanina, cibuľa alebo rôzne bylinky a koreniny. Zelená fazuľka slúži ako dokonalá príloha k akémukoľvek jedlu, pretože poskytuje živiny, živú farbu a lahodnú chuť.