![](https://www.ivarenie.sk/wp-content/uploads/2023/02/Recept-na-najlepsi-fazulovy-nakyp-1-scaled-e1676811463492-1024x819.jpg)
Zelená fazuľka je všestranná a výživná zelenina, ktorú možno pripraviť na rôzne spôsoby. Či už dávate prednosť jednoduchému dusenému mäsu alebo aromatickej prílohe s pridanými prísadami, zelená fazuľka môže byť chutným doplnkom každého jedla.
Obsah článku
Zelená fazuľka v kuchyni je neuveriteľne všestranná. Môžete si ju vychutnať surovú aj varenú. Surová zelená fazuľka môže byť chrumkavým doplnkom šalátov alebo šalátových wrapov, môže sa použiť na namáčanie do humusu alebo k iným zdravým dipom.
Zelenú fazuľku možno smažiť alebo dusiť s rôznymi koreninami a vytvoriť tak chutnú prílohu. Zelené fazuľky sa bežne používajú aj do nákypov, polievok, dusených pokrmov a vyprážaných jedál.
Zaraďte do jedálnička zelenú fazuľku
Jednou z hlavných výhod zaradenia zelenej fazule do jedálnička je jej vysoký obsah živín. Je bohatým zdrojom vitamínov, vrátane vitamínu C, vitamínu K, vitamínu A a kyseliny listovej.
Zelená fazuľka obsahuje aj dôležité minerálne látky, ako je železo, vápnik a draslík. Pravidelná konzumácia zelenej fazule môže pomôcť posilniť imunitný systém, podporiť zdravie kostí a udržať zdravú hladinu krvného tlaku.
Okrem toho má zelená fazuľka vysoký obsah vlákniny, ktorá napomáha tráveniu a podporuje zdravý tráviaci systém. Vláknina v zelenej fazuli môže tiež pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi a podporiť pocit sýtosti.
![](https://www.ivarenie.sk/wp-content/uploads/2023/10/zelena-fazulka-1024x683.jpg)
Zelená fazuľka má nízky obsah kalórií a tukov, takže je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí si chcú udržať zdravú hmotnosť. Okrem toho neobsahujú cholesterol a nasýtené tuky, takže sú vhodné pre srdce.
Recept na najlepší fazuľový nákyp
Táto verzia nákypu zo zelených fazuliek môže byť na vašom stole v priebehu chvíľky len vďaka štyrom ingredienciám zo špajze alebo chladničky: konzervovanej zelenej fazuľky, kondenzovanej hubovej polievky, smaženej cibuľky a strúhaného syru Cheddar.
Jemná zelená fazuľka a chrumkavá cibuľka v krémovej syrovej omáčke robia z tohto nákypu najlepšiu zelenú fazuľku, akú ste kedy pripravili.
Suroviny na najlepší fazuľový nákyp
- 2 plechovky zelenej fazuľky, scedené
- 1 plechovka kondenzovanej hubovej polievky
- 1 šálka rozdrobeného syra čedar, rozdelená
- 1 plechovka smaženej cibule
Postup na najlepší fazuľový nákyp
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Vo veľkej miske vhodnej do mikrovlnnej rúry zmiešajte zelenú fazuľku a kondenzovanú polievku, kým sa dobre nespoja. V mikrovlnnej rúre ohrievajte na najvyššom stupni 3 až 5 minút.
- Do zmesi zelených fazuliek vmiešajte 1/2 šálky syra Cheddar. V mikrovlnnej rúre ohrievajte 2 až 3 minúty na najvyššom stupni.
- Zmes preložte do zapekacej misy a rovnomerne rozotrite po dne. Navrch posypte smaženou cibuľkou a potom posypte zvyšným syrom čedar.
- Pečte v predhriatej rúre, kým sa syr nerozpustí a cibuľa nezhnedne (približne 10 minút).
![](https://www.ivarenie.sk/wp-content/uploads/2023/10/Fazulovy-nakyp.jpg)
Zelené fazuľové makaróny so syrom – recept
Zelená fazuľka je chutným doplnkom makarónov so syrom. Aby ste získali extra chrumkavosť, na vrch pridajte tekvicové semienka.
Suroviny na zelené fazuľové makaróny so syrom
- 2 lyžice repkového oleja
- 3 lyžice celozrnnej múky
- 500 ml mlieka
- 1 lyžička mletého muškátového orieška
- 350 g makarónov (alebo iných cestovín)
- 220 g jemnej zelenej fazuľky
- 140 g zrelého čedaru (polovica nakrájaná, polovica nastrúhaná)
- 25 g tekvicových semienok
- pikantný šalát (napríklad rukola a žerucha)
Postup na zelené fazuľové makaróny so syrom
- Olej dajte do stredne veľkej panvice na stredný oheň, pridajte múku a dobre premiešajte. Za stáleho miešania pomaly prilievajte trochu mlieka a dobre premiešajte do hladka.
- Pridajte ešte trochu mlieka a opakujte, kým sa nepridá všetko mlieko a nevznikne hladká omáčka. Vmiešajte muškátový oriešok, okoreňte a stiahnite z ohňa, kým sa uvaria cestoviny.
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Priveďte do varu veľký hrniec s vodou, pridajte makaróny a varte 8 minút.
- Pridajte zelené fazuľky a varte ďalšie 3 minúty.
- Cestoviny a fazuľku sceďte a vyklopte do veľkej zapekacej misy. Zalejte pripravenou omáčkou a medzi cestoviny vložte nakrájaný syr, potom posypte strúhaným syrom a tekvicovými semienkami.
- Pečte 10-15 minút, alebo kým povrch nezačne bublať a nie je zlatistý.
- Podávajte s pikantným šalátom.
Ak obľubujete zapekané pokrmy, skúste aj zapečené hovädzie mäso s čedarom.
Zaváraná zelená fazuľka – postup
Naučte sa ako konzervovaním uchovať zelenú fazuľku čerstvú na dlhší čas. Zelenú fazuľku môžete konzervovať vcelku alebo nakrájanú a výborne sa hodí na varenie a do šalátov. Zaváraná zelená fazuľka sa ľahko pripravuje a je veľmi praktické, mať ju uskladnenú v takejto forme.
Suroviny na zaváranú zelenú fazuľku
- 500 až 600 g zelenej fazule
- voda
- soľ
Postup na zaváranú zelenú fazuľku
- Umyte zelenú fazuľku a odrežte jej konce. Fazuľu môžete uchovať vcelku alebo ju nakrájať na menšie kúsky.
- Fazuľu vložte do misky so studenou vodou a 3 až 4 kockami ľadu a nechajte ju 5-10 minút chladiť. To pomôže zachovať chrumkavosť fazule.
- Postavte veľký hrniec s vodou na varnú dosku a priveďte ju do varu. Do vody pridajte 1/2 lyžičky soli na nakladanie a potom pridajte zelenú fazuľu.
- Fazuľu blanšírujte vo vriacej vode 5 minút a potom ju ihneď preložte do misky so studenou vodou a niekoľkými kockami ľadu.
- Fazuľu voľne ukladajte do sterilizovaných pohárov.
- Do pohárov nalejte horúcu prevarenú vodu z kanvice, aby bola fazuľa zakrytá. V nádobách nechajte 3 cm medzery. Osušte okraje pohárov a zatvorte ich viečkami.
- Poháre so zelenou fazuľou sterilizujte vo vodnom kúpeli počas 30 minút. V prípade tlakového hrnca postupujte podľa pokynov výrobcu.
- Konzervované poháre skladujte na chladnom a tmavom mieste a spotrebujte do jedného roka.
![](https://www.ivarenie.sk/wp-content/uploads/2023/10/Zavarana-zelena-fazulka.jpg)
Výhody konzervovania
Konzervovaním spracujete nadbytočnú zeleninu aj ovocie. Namiesto toho, aby ste ich vyhadzovali, možno ich využiť takýmto spôsobom.
Uchovávanie domácich konzervovaných potravín je pohodlné, najmä ak nemáte v blízkosti obchod.
Doma konzervovaná zelenina je zdravšia ako jej nákup v supermarkete. Presne viete, čo sa nachádza vo vnútri vašich potravín.
Nákyp zo zelenej fazule s opečenými mandľami – recept
Tento fazuľový nákyp obsahuje krehkú zelenú fazuľku v hodvábnej vegetariánskej omáčke. Takmer spálené mandle s neuveriteľnou chrumkavosťou a intenzívnou orechovou chuťou posúvajú toto jedlo na vyššiu úroveň.
Suroviny na nákyp zo zelenej fazule s opečenými mandľami
- 3/4 šálky surových mandlí
- 900 g čerstvých zelených fazuliek (orezaných)
- 1/4 šálky masla
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 stredne veľká žltá cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 6 strúčikov cesnaku (nakrájaných na plátky)
- 3 lyžičky soli
- 1 a 1/2 lyžičky tekutého zeleninového bujónu
- 1/2 lyžičky drveného červeného korenia
- 1/4 šálky hladkej múky
- 2 šálky plnotučného mlieka
- 2 šálky vody
- 2 lyžičky jablčného octu
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 1/2 šálky strúhanky panko
Postup na nákyp zo zelenej fazule s opečenými mandľami
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Rozložte mandle v rovnomernej vrstve na plech s okrajmi. Pečte v predhriatej rúre, kým sa neprepečú, 12 až 15 minút. Nechajte asi 5 minút vychladnúť, nakrájajte a odložte bokom. (Rúru nevypínajte.)
- Priveďte veľký hrniec s osolenou vodou do varu na vysokej teplote.
- Do hrnca pridajte zelené fazuľky; za občasného miešania varte, kým nie sú krehké, asi 4 minúty.
- Pomocou dierkovanej lyžice presuňte fazuľky do misky naplnenej ľadovou vodou; nechajte stáť 2 minúty.
- Fazuľku dobre scedíme, osušíme a odložíme bokom. Vodu v hrnci zlejte; hrniec vytrite dočista.
- Do hrnca pridajte maslo a 2 lyžice oleja. Varte na miernom ohni, kým sa maslo nerozpustí. Pridajte cibuľu, cesnak a 1 a 1/2 lyžičky soli; za občasného miešania varte 8 až 10 minút, kým nezmäkne a dobre nezhnedne.
- Vmiešajte bujónový základ a drvenú červenú papriku, za občasného miešania varte 30 sekúnd. Pridajte múku a za stáleho miešania varte, kým zmes nezačne bublať, asi 2 minúty. Postupne zašľahajte mlieko a 2 šálky vody, priveďte do varu na stredne vysokej teplote. Znížte teplotu a za stáleho šľahania varte, kým zmes nezhustne, asi 5 minút.
- Odstavte z ohňa a zašľahajte ocot. Primiešajte zelené fazuľky, čierne korenie a zvyšných 1 a 1/2 lyžičky soli.
- Vymažte zapekaciu misu maslom a rovnomerne do nej lyžicou vlejte zmes zelených fazuliek.
- V miske zmiešajte nasekané mandle, panko a zvyšnú 1 lyžicu oleja. Zmesou rovnomerne posypte zmes zelených fazuliek.
- Pečte pri teplote 180 °C, kým sa na povrchu nezačnú tvoriť bublinky a mandle sa poriadne opečú, 20 až 25 minút.
- Vyberte z rúry a nechajte 10 minút odstáť.
K fazuľovému nákypu môžete podávať indický chlieb naan.
![](https://www.ivarenie.sk/wp-content/uploads/2023/10/Nakyp-zo-zelenej-fazule.jpg)
Jednoduché recepty na zelenú fazuľku si môžete prispôsobovať podľa vlastných preferencií. Nebojte sa experimentovať s ďalšími prísadami, ako je slanina, cibuľa alebo rôzne bylinky a koreniny. Zelená fazuľka slúži ako dokonalá príloha k akémukoľvek jedlu, pretože poskytuje živiny, živú farbu a lahodnú chuť.