Recepty

Baklažán pre fajnšmekrov

Zima je doslova pred dverami a tak dúfame, že vás poteší trošku „zimnejší“, chuťovo výrazný recept. Voňavý baklažán, šalotky a strúčiky cesnaku marinované v lahodnej omáčke ochutenej červeným vínom nesklamú ani ako slávnostné jedlo na výnimočnú príležitosť.

Recept pre 4 osoby

Potrebujeme:

  • 2 – 3 baklažány, podľa veľkosti (cca. 600 – 700g)
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 12 šalotiek
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 2 halúzky rozmarínu
  • 2 VL medu
  • 100 ml suchého červeného vína
  •  1 dóza ošúpaných rajčín (400g)
  •  1 – 2 VL rajčinového pretlaku
  • 12 stredne veľkých zemiakov
  • postrúhaný parmezán

Baklažány umyjeme, nakrájame na kocky a približne 5 min. opražíme na olivovom oleji. Ak nemáte dostatočne veľkú panvicu, opražte si ich radšej na dva krát. Osolíme ich, následne zalejeme 200 ml zeleninového vývaru a na miernom ohni varíme pokiaľ sa tekutina odparí.

Šalotky ako aj cesnak očistíme a nakrájame na polovice. Šalotky spolu s rozmarínom krátko opražíme na olivovom oleji, pridáme 2 VL medu a nakrájaný cesnak.  Necháme krátko skaramelizovať, potom zalejeme červeným vínom. Pridáme baklažán, rajčiny, zvyšný bujón a necháme na miernom ohni variť, kým sa odparí väčšia časť tekutiny. Nakoniec pridáme pretlak (na zahustenie) a dochutíme soľou a korením, prípadne medom (podľa vlastného gusta).

Servírujeme s opekanými zemiakmi. My sme ich nakrájali na kolieska a keď boli hotové, posypali sme ich parmezánom a naskladali na seba. Naše dielo sa tak trošku podobalo na šikmú vežu v Pise.

Baklažán obsahuje predovšetkým draslík, vápnik, mangán, vitamíny skupiny B, vitamín C a železo. Baklažán ako liečivá zelenina znižuje obsah cholesterolu v krvi, podporuje činnosť pečene a pôsobí protireumaticky.

Kategorie:

Recepty

© 2022 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang