Zima je doslova pred dverami a tak dúfame, že vás poteší trošku „zimnejší“, chuťovo výrazný recept. Voňavý baklažán, šalotky a strúčiky cesnaku marinované v lahodnej omáčke ochutenej červeným vínom nesklamú ani ako slávnostné jedlo na výnimočnú príležitosť.
Recept pre 4 osoby
Potrebujeme:
- 2 – 3 baklažány, podľa veľkosti (cca. 600 – 700 g)
- 400 ml zeleninového vývaru
- 12 šalotiek
- 6 strúčikov cesnaku
- 2 halúzky rozmarínu
- 2 VL medu
- 100 ml suchého červeného vína
- 1 dóza ošúpaných rajčín (400 g)
- 1 – 2 VL rajčinového pretlaku
- 12 stredne veľkých zemiakov
- postrúhaný parmezán
Baklažány umyjeme, nakrájame na kocky a približne 5 min. opražíme na olivovom oleji. Ak nemáte dostatočne veľkú panvicu, opražte si ich radšej na dva krát. Osolíme ich, následne zalejeme 200 ml zeleninového vývaru a na miernom ohni varíme pokiaľ sa tekutina odparí.
Šalotky ako aj cesnak očistíme a nakrájame na polovice. Šalotky spolu s rozmarínom krátko opražíme na olivovom oleji, pridáme 2 VL medu a nakrájaný cesnak. Necháme krátko skaramelizovať, potom zalejeme červeným vínom. Pridáme baklažán, rajčiny, zvyšný bujón a necháme na miernom ohni variť, kým sa odparí väčšia časť tekutiny. Nakoniec pridáme pretlak (na zahustenie) a dochutíme soľou a korením, prípadne medom (podľa vlastného gusta).
Servírujeme s opekanými zemiakmi. My sme ich nakrájali na kolieska a keď boli hotové, posypali sme ich parmezánom a naskladali na seba. Naše dielo sa tak trošku podobalo na šikmú vežu v Pise.
Baklažán obsahuje predovšetkým draslík, vápnik, mangán, vitamíny skupiny B, vitamín C a železo. Baklažán ako liečivá zelenina znižuje obsah cholesterolu v krvi, podporuje činnosť pečene a pôsobí protireumaticky.