Vegan/Vegetarian

Baklažánové stromčeky v mandľovo-sezamovej kruste s ľahkým zemiakovým šalátom – recept

Baklažánové stromčeky sa zahrajú na smaženého kapra a v kombinácii so zemiakovým šalátom budete mať po večeri dostatok energie.

Recept pre 4 osoby

Potrebujeme

Na baklažány v kruste:

  • 2 väčšie baklažány
  • 100 g mandľových plátkov/ nasekaných mandlí
  • 50 g lúpaného sezamu
  • vajíčko (od sliepok z voľného výbehu)
  • celozrnnú špaldovú múku
  • 4 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • citrón
  • sol‘, korenie, 1 čajová lyžička mletého kardamonu

Na ľahký zemiakový šalát:

  • 6 – 8 stredne veľkých zemiakov
  • 3 väčšie mrkvy
  • 3 stonky stopkového zelera
  • 1/4 zelera
  • 1 červenú cibuľu
  • 5 zaváraných uhoriek
  • citrón
  • soľ, korenie
  • krájač na zemiaky

Na baklažánovú „paštétu“ s brusnicami a mandľami:

  • odrezky z baklažánov, z ktorých sme vyrezávali stromčeky
  • šťavu zo štvrtky citróna
  • soľ, korenie
  • krekre alebo trojuholníčky chleba na naservírovanie
  • na hrsť sušených alebo čerstvých brusníc
  • mandľové lupienky na ozdobenie

pozn.: servírujeme ako predjedlo

Postup

Baklažány opláchneme v teplej vode a pozdĺž nakrájame na hrubšie, asi 1 cm kúsky. Tieto predelíme na polovicu a vyrežeme z nich stromčeky. Ak nemáte veľa času, baklažán jednoducho nakrájate na kolieska. Potom ho osolíme a necháme 10 min. odstáť, aby pustil šťavu.

Ak vyrezávate stromčeky, zvyšné kúsky baklažánu nevyhadzujte! Dajte ich do misky a tiež osoľte. Spravíme si z nich vynikajúce, priam luxusné predjedlo. 

Pripravíme si prísady na obaľovanie stromčekov: do jednej misky pôjde múka, do druhej vajíčko a do poslednej mix jemne nasekaných mandlí, sezamu, kardamonu, soli a korenia.

Baklažán opláchneme vodou a pomocou kuchynskej utierky utrieme do sucha. Strúčiky cesnaku pretlačíme a zmiešame ich s takým množstvom olivového oleja, aby sme ním potreli všetky baklažánové stromčeky z oboch strán a trošku pridali aj na zvyšné kúsky, ktoré máme v samostatnej miske.

Takto predpripravené stromčeky obaľujeme do trojobalu: najskôr v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v kruste.

Rúru si predhrejeme na 180° a baklažány pečieme 35-40 min, pričom ich v strede pečenia otočíme. Zvyšné baklažánové kúsky pečieme spolu so stromčekmi na samostatnom plechu po rovnakú dobu.

Po upečení ich necháme vychladnúť, rozmixujeme ponorným mixérom do hustej pasty a ochutíme soľou a korením a šťavou zo štvrtky citróna. Podávame ako predjedlo napr. so sušenými brusnicami posypané mandľovými plátkami. 

Kým sa baklažány pečú, pripravíme si zemiakový šalát. Zemiaky opláchneme  a dáme ich celé aj so šupkou variť do osolenej vody. Varíme na miernej teplote, kým sú mäkké (cca. 35 min.) – zistíte to tak, že sa do nich dá ľahko vpichnúť vidlička. Mrkvu očistíme, nakrájame na veľmi malé kocky a dáme variť do mäkka v samostatnom hrnci v osolenej vode.

Do posledného, tretieho hrnca (do tretice všetko dobré) vložíme očistený a na kocky nakrájaný zeler a zalejeme vodou tak, aby bola tesne nad hladinou zelera. Pri miernej teplote necháme variť 20 min. a spravíme si tak prírodný zelerový vývar, ktorým neskôr zalejeme šalát a dodáme mu nezameniteľnú, čerstvú chuť.

Keď je všetko uvarené, scedíme mrkvu aj zemiaky a necháme trošku vychladnúť. Zemiaky očistíme a pomocou krájača pretlačíme a vytvoríme tak malé kúsky. Pridáme mrkvu, na veľmi malé kúsky nakrájanú cibuľu, na malé kocky nakrájané zavárané uhorky a stopkový zeler.

Osolíme, okoreníme, ochutíme šťavou z polky citróna a po menších dávkach pridávame zelerový vývar dovtedy, kým sa vám šalát zdá byť tak akurát klzký – my sme ho použili celý.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang