Recepty

Baklažány na smotane – recept

Suroviny

  • 4 menšie baklažány
  • šálka hustej bešamelovej omáčky
  • 100 g ementálu
  • trocha strúhanky
  • petržlenová vňať
  • 1/2 šálky oleja
  • soľ
  • čierne korenie
  • trocha hladkej múky
  • 1 dcl kyslej smotany

Na bešamelovú omáčku potrebujeme:

  • 50 g masla
  • 1 plnú lyžicu hladkej múky
  • ½ menšej cibule
  • soľ
  • bobkový list
  • mleté čierne korenie
  • približne 500 ml mlieka

Postup

Príprava bešamelovej omáčky: Najskôr si pripravíme bledú zápražku, ktorú urobíme z masla a múky a po častiach do nej vmiešame studené mlieko. Potom pridáme taktiež pokrájanú cibuľu, soľ, koreniny a varíme približne 20 minút.

Nakoniec omáčku precedíme. Olúpané baklažány po dĺžke rozkrojíme a polovice v strede trošku vydlabeme. Osolíme a necháme ich 1 hod mäknúť. Potom ich obalíme v múke, na oleji opražíme a necháme odkvapkať.

Vydlabeme vnútornú dreň, ale opatrne, aby sme nepoškodili šupku. Dreň buď najemno nasekáme , prípadne prelisujeme, pridáme bešamel, polovicu strúhaného syra a okoreníme. Všetko poriadne premiešame a touto zmesou napĺňame opražené šupky.

Ohňovzdornú misu vymastíme olejom, dáme do nej naplnené baklažány. Posypeme ich petržlenovou vňaťou, zvyškom syra a strúhankou. Pokvapkáme olejom a dáme piecť do rúry. Pri podávaní môžeme poliať kyslou smotanou.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang