Hlavné jedláRecepty

Bolonské špagety – recept

Naše najlepšie bolonské špagety sú veľmi jednoduché a predstavujú pravú taliansku klasiku s omáčkou z mletého mäsa, paradajok a inej zeleniny, plné vône oregana a bazalky.

Čo to vlastne bolonská omáčka je?

Bolonská omáčka je v podstate omáčka z mletého hovädzieho mäsa, cibule, paradajok a čerstvých byliniek, ktorá sa podáva s cestovinami. Je to talianska mäsová omáčka, ktorá pochádza z mesta Bologna, kde sa používa aj pri príprave receptu na klasické lasagne. Je to však viac než len hovädzie mäso, cibuľa a pohár omáčky na špagety.

Ide o hĺbku chuti, ktorú získate postupným varením všetkých ingrediencií a omáčky, ktorá sa stáva hustou, bohatou a výdatnou.

Ako sa bolonská omáčka pripravuje?

Na začiatku uvarte mleté hovädzie mäso s olivovým olejom, soľou a korením. Potom pridajte cibuľu a cesnak, talianske korenie, drvené paradajky, paradajkový pretlak a trochu vody na cestoviny a všetko spolu premiešajte.

Všimnite si, že omáčka v tomto momente vyzerá hotová a pripravená na podávanie. Je však veľmi dôležité nechať ju aspoň 30 minút povariť. Práve tak získa táto bolonská omáčka hlbokú a bohatú chuť.

Keď budete dostatočne trpezliví, všimnete si, že omáčka zhustne. Teraz do nej môžete pridať čerstvé bylinky a dotvoriť ju. Môžete použiť napríklad zmes čerstvej bazalky a petržlenovej vňate. A to je v podstate bolonská omáčka pripravená na zaliatie vašich obľúbených cestovín.

Dostatočne dlhým varením získa bolonská omáčka hustotu a hlbokú chuť.

Recept na najlepšie bolonské špagety

Čo všetko budete na bolonskú omáčku potrebovať a ako presne postupovať sa dozviete nižšie.

Suroviny na bolonské špagety

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 4 plátky údenej slaniny, jemne nakrájané
  • 2 stredne veľké cibule nakrájané nadrobno
  • 2 očistené a nadrobno nakrájané mrkvy
  • 2 zelerové tyčinky, nadrobno nakrájané
  • 2 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno
  • 2 – 3 vetvičky rozmarínu, listy sa natrhajú a nadrobno nasekajú
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa

Na bolonskú omáčku:

  • 2 x 400g plechovky paradajok
  • malé balenie bazalkových listov, ktoré sa natrhajú, ¾ sa naseká nadrobno a zvyšok sa nechá celý na ozdobu
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 2 čerstvé bobkové listy
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 kocka hovädzieho vývaru
  • 1 chilli paprika zbavená jadierok a nadrobno nakrájaná (nepovinné)
  • 125 ml červeného vína
  • 6 cherry paradajok nakrájaných na polovice

Na dochutenie a podávanie:

  • 75 g nastrúhaného parmezánu, plus ďalšie na podávanie
  • 400 g špagiet
  • chrumkavý chlieb na podávanie (nepovinné)

Postup na bolonské špagety

  1. Veľký hrniec postavíme na stredný oheň a pridáme 1 lyžicu olivového oleja.
  2. Pridajte 4 nadrobno nakrájané plátky slaniny a smažte 10 minút, kým nie sú zlatisté a chrumkavé.
  3. Znížte teplotu a pridajte 2 cibule, 2 mrkvy, 2 zelerové tyčinky, 2 strúčiky cesnaku a listy z 2-3 vetvičiek rozmarínu, všetko nadrobno nasekané, a potom smažte 10 minút. Zeleninu často miešajte, kým nezmäkne.
  4. Zvýšte teplotu na stredne vysokú, pridajte 500 g mletého hovädzieho mäsa a za stáleho miešania varte 3 – 4 minúty, kým mäso nezhnedne po celom povrchu.
  5. Pridajte 2 konzervy paradajok, nadrobno nasekané lístky z ¾ malého balenia bazalky, 1 lyžičku sušeného oregana, 2 bobkové listy, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 1 kocku hovädzieho vývaru, chilli (ak používate), 125 ml červeného vína a 6 na polovice rozkrojených cherry paradajok. Miešajte.
  6. Priveďte do varu, znížte teplotu na mierny ohrev a prikryte pokrievkou. Varte 1 hodinu a 15 minút za občasného miešania, kým nevznikne hustá omáčka.
  7. Pridajte 75 g strúhaného parmezánu, skontrolujte ochutenie a premiešajte.
  8. Keď je bolonská omáčka takmer hotová, uvarte 400 g špagiet podľa návodu na obale.
  9. Špagety scedíme a buď ich vmiešame do bolonskej omáčky, alebo ich podávame s omáčkou navrchu. Podávajte s ďalším nastrúhaným parmezánom, zvyšnými lístkami bazalky a chrumkavým chlebom, ak máte radi.
Parmezán a bylinky krásne bolonské špagety ozdobia.

Ak urobíte špagety hrubšie, môžete ich použiť do ázijskej polievky s cestovinami.

Tipy na prípravu najlepšej bolonskej omáčky

  1. Nechajte ju variť aspoň 30 minút, najlepšie však hodinu. Tradičná bolonská omáčka sa v Taliansku varí približne 2 hodiny. Je to preto, že bolonská omáčka je tým lepšia, čím dlhšie sa varí, čo umožňuje väčšiu hĺbku chuti.
  2. Na záver bolonskú omáčku posypte čerstvo nastrúhaným parmezánom. Pomôže omáčku zahusťovať a dodá jej príjemnú slanú chuť.
  3. Namiesto toho, aby ste cestoviny podávali na vrchu, primiešajte ich k bolonskej omáčke. Môže sa zdať, že ide len o preferenciu, ale v skutočnosti to má vedecký dôvod. Keď cestoviny s omáčkou premiešate, omáčka sa emulguje a zahustí, čo znamená, že lepšie priľne k cestovinám. A to znamená, že každé sústo cestovín je dostatočne obalené touto nebeskou omáčkou.
  4. Používajte čerstvé bylinky. Hoci môžete začať so sušenými bylinkami, vrelo odporúčam pridať aj čerstvé bylinky. Môžete to urobiť pred začatím varenia alebo po dokončení varenia omáčky. Oživíte tým pokrm z cestovín a dodáte mu sviežu a aromatickú chuť.

Poznámky k receptu

Môžete si pripraviť bolonskú omáčku až 3 dni vopred a uvariť cestoviny, keď budete pripravení.

Náhradné suroviny – Pre dosiahnutie najlepších výsledkov postupujte podľa tohto receptu. Tu však nájdete niekoľko bežných náhrad, ktoré by sa do tohto receptu hodili:

  • Namiesto mletého hovädzieho mäsa môžete použiť mleté morčacie alebo kuracie mäso
  • Korenie môžete zmeniť a pridať iné talianske bylinky podľa vlastného výberu
  • Do tohto receptu sa hodí akýkoľvek druh cestovín

Aké cestoviny môžete jesť s bolonskou omáčkou?

Taliani tradične jedia bolonskú omáčku s tagliatelle, plochými vláknitými vaječnými cestovinami podobnými fettuccine. Vychutnajte si ju aj na domácich cestovinách alebo s netradičnými druhmi cestovín.

Môžete použiť aj iné ploché cestoviny, ako sú papardalle alebo tripoline. Bolonskú omáčku môžete v podstate podávať s akýmikoľvek cestovinami, napríklad s trubičkovými cestovinami ako sú rigatoni alebo penne. Bolonská omáčka je výborná aj do domácich lasagní. Mäsová omáčka sa pri miešaní zachytí vo vnútri trubičiek a dodá každému sústu cestovín veľa chuti. V prípade, že hľadáte bezmäsovú krémovú omáčku na cestoviny, skúste si pripraviť cestoviny fettuccine s omáčou Alfredo alebo špagety puttanesca.

Bolonská omáčka sa hodí k viacerým druhom cestovín.

Ako pri všetkých známych jedlách, aj pri bolonských špagetách existuje množstvo variácií a úprav klasického receptu. Vyskúšajte bolonské špagety pre pokročilých alebo zdravšiu vegetariánsku verziu so šošovicou, vhodnú aj počas pôstu.

Špagety Bolognese novej úrovne – recept

Vylepšite svoj recept na obvyklé bolonské špagety týmto postupom, ktorý obsahuje niekoľko neortodoxných metód a ingrediencií, aby ste dosiahli dokonalé cestovinové jedlo.

Ingrediencie na špagety bolognese

  • olivový olej
  • 400 g mletého hovädzieho mäsa
  • 400 g talianskych bravčových klobás, zbavených kože a rozdrvených
  • 200 g údenej pancetty
  • 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 1 mrkvu nakrájanú nadrobno
  • 2 zelerové tyčinky nakrájané nadrobno
  • 4 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 vetvička tymianu
  • malý zväzok čerstvej bazalky, malé lístky pozbierané a odložené
  • 2 bobkové listy
  • 2 lyžičky sušeného oregana
  • hrsť sušených hríbov
  • 1 lyžička práškového cukru
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • ½ lyžičky thajskej rybej omáčky
  • 1 lyžica červeného vínneho octu
  • 100 ml plnotučného mlieka
  • 4 x 400 g plechovky nakrájaných paradajok
  • 200 ml bieleho vína
  • 100 g parmezánu, nastrúhaného
  • špagety na podávanie

Postup na špagety bolognese

  1. Na veľkej panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejte olivový olej a nadrobte doň mleté mäso a klobásu. Mleté mäso varte dobrých 30 minút – uvoľní veľa tekutiny, ktorá sa má odpariť, a nakoniec sa začne škvariť vo vlastnom tuku.
  2. Ak je panvica príliš suchá, prilejte ešte trochu olivového oleja. Ku koncu pokračujte v miešaní mletého mäsa, kým sa na ňom nezačnú objavovať chrumkavé hnedé kúsky.
  3. Rúru predhrejte na 140 °C. Kým sa mleté mäso opeká, v panvici rozohrejte viac oleja a 5 minút na ňom opekajte pancettu, kým nezačne hnednúť a uvoľňovať tuk, potom pridajte zeleninu a bylinky a nadrobno nadrobte sušené hríby.
  4. Jemne varte 5 minút, kým nezmäkne a nezačne hnednúť. Posypte cukrom, potom vmiešajte paradajkový pretlak a pokvapkajte rybacou omáčkou a octom. Dusíme, až kým sa nezačne lesknúť, potom vmiešame mäso a zalejeme mliekom a paradajkami.
  5. Konzervy na paradajky vypláchnite vínom a vmiešajte do panvice. Dochuťte a vmiešajte parmezán. Priveďte do varu, potom prikryte a pečte v rúre 3 hodiny.
  6. Po uvarení vyklopte do panvice toľko porcií bolonskej omáčky, koľko potrebujete. Cestoviny uvarte, kým nie sú al dente, potom ich vyklopte do panvice s trochou vody a 2 minúty dovarte s omáčkou.
  7. Vmiešajte parmezán a pokvapkajte olivovým olejom. Cestoviny a bolonskú omáčku rozdeľte do misiek, posypte bazalkou a podávajte s ďalším parmezánom.
Verzia bolonskej omáčky pre vegetariánov – výborná chuť so šošovicou.

Šošovicová bolonská omáčka – recept

Vegetariánska verzia omáčky poteší všetkých, ktorí sa chcú stravovať o niečo zdravšie.

Ingrediencie na šošovicovú bolonskú omáčku

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 2 cibule nakrájané nadrobno
  • 3 mrkvy nakrájané nadrobno
  • 3 zelerové tyčinky nakrájané nadrobno
  • 3 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 500 g sušenej červenej šošovice
  • 2 x 400g plechovky nakrájaných paradajok
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • po 2 lyžičkách sušeného oregana a tymianu
  • 3 bobkové listy
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 500 g špagiet
  • parmezán alebo vegánsky syr, nastrúhaný, na podávanie

Postup na šošovicovú bolonskú omáčku

  1. Vo veľkom hrnci zohrejte olej a pridajte cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak. Jemne varte 15 – 20 minút, kým všetko nezmäkne. Vmiešajte šošovicu, nakrájané paradajky, paradajkový pretlak, bylinky a vývar.
  2. Priveďte na mierny oheň a potom varte 40 – 50 minút, kým šošovica nezmäkne a nebude šťavnatá – v prípade potreby prilejte vodu. Dochutíme.
  3. Ak ju budete jesť hneď, nechajte ju na miernom ohni, kým sa uvaria špagety podľa pokynov na obale. Dobre ich scedíme, rozdelíme do misiek alebo na taniere, navrch dáme lyžicu omáčky a nastrúhame trochu syra.
  4. Prípadne omáčku vychladíme a necháme v chlade až 3 dni. Alebo ju môžete zamraziť až na 3 mesiace. Porcie jednoducho rozmrazte cez noc pri izbovej teplote a potom ich pri podávaní jemne zohrejte.

Zaujímavá je aj tekvicová verzia bolonských špagiet. Vyskúšajte bolonskú omáčku zabaliť do cesta a vytvoriť tak chutnú prekladanú pizzu.

Z rôznych variácií bolonskej omáčky si vyberie každý. Nezabudnite si k nej okrem dobrých cestovín zvoliť aj dobrú spoločnosť a gurmánsky zážitok je zaručený.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang