Hlavné jedláRecepty

Recept na bolonskú omáčku

Tento lahodný recept na bolonskú omáčku je hotový za 10 minút a z nižšie uvedených ingrediencií môžete obslúžiť až 180 osôb.

Ingrediencie

  • 5 lyžic olivového oleja
  • 1 nakrájaná červená cibuľa
  • 3 nákrájané mrkvy
  • 3 nakrájané stonky zeleru
  • 140 g pancetty nakrájanej na malé kocky
  • 1/2 lyžičky drvenej červenej papriky
  • 2 hrste čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
  • 0,5 kg mletého hovädzieho mäsa
  • 0,5 kg mletého bravčového mäsa
  • 0,5 kg mletého teľacieho mäsa
  • 250 ml červeného vína
  • 3 x 800 g paradajok v plechovke
  • Soľ a čerstvé mleté čierne korenie
  • 250 ml plnotučného mlieka

Postup

  1. Cibuľu, mrkvu a zeler orestujte na olivovom oleji vo veľkej nádobe, kým nezmäknú. Do zmesi pridajte pancettu. Varte na stredne silnom plameni asi 7 až 10 minút, potom pridajte mäso; dobre ho rozdrvte vareškou.
  2. Poznámka kuchára: Môžete trochu zvýšiť teplotu a miešať, kým všetko mleté mäso nezhnedne. Pridajte červenú papriku, petržlenovú vňať a varte 1 minútu.
  3. Pridajte víno a varte, kým sa alkohol úplne neodparí, pričom vareškou zoškrabte zhnednuté kúsky z dna panvice.
  4. Paradajky rozmixujte kuchynským robotom a pridajte ich k mäsu, dostatočne osoľte a okoreňte, znížte plameň na strednú teplotu a za občasného miešania varte približne 2 a pol hodiny.
  5. Omáčku dokončíme pridaním plnotučného mlieka, dobre premiešame a odstavíme, aby vychladla.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang