Hlavné jedláRecepty

Dusená bravčová panenka so zeleninou

Jemná, šťavnatá a zároveň plná chuti – dusená bravčová panenka patrí medzi tie jedlá, ktoré dokážu prekvapiť jednoduchosťou aj gurmánskym zážitkom. V spojení s dusenou zeleninou vytvára harmonický tanier, ktorý uspokojí aj náročnejších milovníkov domácej kuchyne.

Tento recept spája jemné mäso s prirodzenou sladkosťou zeleniny a ľahkou omáčkou, ktorá podčiarkuje ich chuť bez toho, aby ju prehlušila. Je ideálny na nedeľný obed, sviatočný stôl, no aj ako zdravšia večera počas týždňa – bez zložitých príprav či ťažkých prísad.

Recept na dusenú bravčovú panenku so zeleninou

Ingrediencie:

💠 600 g bravčovej panenky
💠 1 lyžička čierneho korenia
💠 1/2 lyžičky sušeného ligurčeka
💠 1 lyžička zmesi sušenej zeleniny
💠 1/2 lyžičky kurkumy
💠 250 g mrkvy
💠 450 – 500 g brokolice
💠 2 strúčiky cesnaku
💠 soľ
💠 3 lyžice olivového oleja

Postup na dusenú bravčovú panenku so zeleninou

  1. Z bravčovej panenky odrežeme všetok tuk a šľachy. Posypeme koreninami a votrieme ich do mäsa, pokvapkáme 3 lyžicami oleja a necháme 30 minút marinovať.
  2. Medzičasom na kolieska nakrájame mrkvu a vložíme ju do vriacej vody. Po asi 10 minútach pridáme nakrájanú brokolicu a ešte chvíľku varíme. Brokolica by po dovarení mala ostať stále žiarivo zelená a chrumkavá. Zeleninu po dovarení scedíme.
  3. V panvici rozohrejeme olej a spolu s cesnakom zeleninu krátko opečieme.
  4. V druhej panvici na zvyšnom oleji dohneda opečieme namarinovanú panenku. Stíšime oheň a podlejeme trochou vody. Prikryjeme a necháme dusiť 20 minút. Panenka by po rozkrojení mala ostať vo vnútri ružová.
  5. Podávanie: Bravčovú panenku nakrájame na kolieska a podávame s pripravenou zeleninou. Výbornou prílohou k panenke sú aj gratinované zemiaky.

Aký je najlepší spôsob prípravy bravčovej panenky?

Tento všestranný typ mäsa sa najlepšie hodí na rýchle pečenie, opekanie, grilovanie, dusenie a soté. Kľúčové slovo je rýchlo. Samotné mäso je jemnej chuti. Preto ho považujte za prázdne, ale šťavnaté plátno na omáčky, potieranie a marinovanie.

Dusená bravčová panenka je šťavnatá a zdravá.

Čo je to bravčová panenka?

Bravčová panenka je dlhý, úzky kus mäsa, ktorý sa tiahne pozdĺž chrbtice ošípanej. Je jedným z najchudších a najjemnejších druhov mäsa na trhu, preto môže byť aj trochu drahšia. Bravčová panenka sa označuje ako „extra chudá„, pričom jej nutričný profil sa vyrovná kuracím prsiam bez kože.

Typická bravčová panenka váži niečo vyše pol kilogramu a vyzerá ako asi tri až desať centimetrov dlhý valec s veľmi malým množstvom viditeľného tuku.

Panenka je taká chudá, že sa môže ľahko vysušiť. Voliteľný nálev alebo marináda ju môžu pomôcť udržať vlhkú, ale správna tepelná úprava je vždy tou najlepšou voľbou.

Bravčová panenka je univerzálny druh mäsa, ktorý sa hodí do mnohých receptov. Keďže bravčové mäso nemá výraznú chuť, veľmi dobre prijíma korenie a iné príchute.

Výhody varenia mäsa v pare

Bravčovú panenku aj iné druhy mäsa si možno pripraviť aj metódou varenia v pare.

Varenie v pare je metóda varenia za vlhka. Výsledkom je jemné a šťavnaté mäso vďaka použitiu pary. Pri varení mäsa v pare dochádza k minimálnemu zmršťovaniu a je to jedna z najzdravších metód varenia, pretože sa nepoužíva žiadny ďalší tuk.

Hoci sa pri tomto procese používa voda ako pri varení, mäso si zachováva viac živín, pretože sa nenachádza priamo vo vode, čo zabraňuje vyplavovaniu živín z mäsa.

  • Bravčové mäso sa môže variť v pare v tradičnom parnom hrnci, ktorý sa umiestni na vrch hrnca, alebo pomocou stojana, ktorý sa umiestni na dno tesne zakrytého hrnca, ktorý umožňuje, aby sa jedlo zavesilo nad vodu.
  • Varenie v pare sa môže uskutočniť aj pomocou elektrického parného hrnca alebo bambusového parného hrnca.

Varenie v pare je veľmi obľúbené v ázijskej kuchyni a najčastejšie sa bravčové mäso pred varením v pare pomelie, nakrája na kocky, kocky alebo plátky. V pare sa pripravujú aj rebrá. Často sa do mäsa primiešajú alebo sa naň nasypú iné prísady a potom sa dusia v pare.

Príprava mäsa v pare je najzdravšou alternatívou.

Postup pri dusení mäsa v pare

  1. Pri varení bravčového mäsa v tradičnom parnom hrnci naplňte hrniec do polovice vodou a priveďte ho do úplného varu pri vysokej teplote.
  2. V závislosti od receptu sa do vody môžu pridať bylinky alebo iné dochucovadlá, ktoré sa počas dusenia dostanú do mäsa.
  3. Do parného hrnca vložte jednu vrstvu mäsa a parný hrniec umiestnite nad vriacu vodu, pričom dbajte na to, aby voda nevytekala cez otvory v parnom hrnci. Prikryte a varte po dobu uvedenú v danom recepte.
  4. Ak namiesto tradičného parného hrnca používate stojan alebo podnos na dne veľkého hrnca, pridajte do hrnca aspoň jeden centimeter vody a priveďte ho do varu. Bravčové mäso vložte do žiaruvzdornej misy a misu umiestnite na stojan v hrnci s vriacou vodou.
  5. Dbajte na to, aby voda nevrela nad žiaruvzdornou nádobou. Prikryte tesnou pokrievkou a varte primeraný čas. Skontrolujte, či je mäso dôkladne uvarené.

Tipy na varenie v pare

  • Bravčové mäso na kocky, plátky a rebrá pred varením v pare marinujte, aby získali výraznú chuť.
  • Mäsu dodáte chuť pridaním prísad do vody na parenie, napríklad cibule, mrkvy, zeleru a čerstvého zázvoru.
  • Spolu s mäsom môžete dusiť aj iné prísady, napríklad zeleninu, ale dbajte na to, aby ste nádobu nepreplnili.
  • Ak chcete efektívne využiť čas pri príprave receptov, ktoré vyžadujú bravčové mäso a ryžu, varte bravčové mäso v pare nad ryžou počas varenia.
  • Počas varenia neodstraňujte pokrievku z hrnca. To umožní únik tepla a pary, čím sa predĺži čas varenia.
Pri príprave bravčovej panenky môžete experimentovať s bylinkami aj koreninami.

Bravčové medailóniky na pare s citrusmi a koriandrom – recept

O tom, aké chutné je varenie pare, sa možno presvedčiť v tomto voňavom recepte.

Ingrediencie:

💠 600 g bravčovej panenky
💠 1 lyžička celého ružového korenia
💠 1 limetka
💠 1 citrón
💠 ½ zväzku koriandra
💠 200 g ryže basmati
💠 soľ

Postup na bravčové medailóniky na pare s citrusmi a koriandrom

  1. Ryžu opláchneme. Varíme ju v dvojnásobnom množstve vody, kým nezmäkne a nevsiakne všetku vodu.
  2. Z bravčového mäsa odstránime tuk a kožu. V mažiari rozdrvíme zrnká ružového korenia a posypeme nimi mäso. Podľa chuti osolíme. Limetku a citrón opláchneme pod horúcou vodou, osušíme a nakrájme na tenké plátky, pričom odstránime semienka.
  3. Veľký parný hrniec vyložíme plátkami citróna a limetky. Na vrch položíme bravčové mäso. Koriander opláchneme, osušíme a otrháme listy. Na každý kúsok bravčového mäsa položíme 1-2 listy.
  4. Položíme nad hrniec s vriacou vodou a varíme v pare 8-10 minút.
  5. Na servírovanie: Bravčové mäso podávame s ryžou. V prípade potreby pridáme sójovú omáčku.

Bravčová panenka poskytuje naozaj veľa možností na rôzne kombinácie – možno obmieňať koreniny, bylinky aj zeleninu, ktorú k nej naservírujeme. Výborne sa k nej hodí ružičkový kel či mrkva. Výborná je aj so šalátom z quinoi. Nižšie sú ďalšie nápady na prípravu výborných jedál z panenky.

Zaujímavú chuť bravčovej panenke dodá aj víno či šťava z citrusov.

Medailóniky z bravčovej panenky dusené na víne – recept

Ak niekto hľadá inšpiráciu na iné zdravé jedlo z dusenej bravčovej panenky, môže vyskúšať tento originálny recept. Pikantná chuť vína a citrónovej šťavy je rozhodne netradičná. Vďaka duseniu je bravčové mäso jemné a chutné. Tento pokrm možno pripraviť aj s kuracím mäsom. Medailóniky možno podávať s pečenými zemiakmi alebo domácimi cestovinami.

Ingrediencie:

💠 1 bravčová panenka
💠 2 vajcia
💠 1 šálka strúhanky
💠 3 lyžice olivového oleja
💠 1 cibuľa (veľká a nakrájaná na hrubé plátky)
💠 250 g šampiňónov (rozkrojených na polovicu)
💠 1 šálka kuracieho vývaru
💠 1/2 šálky bieleho vína
💠 2 lyžice citrónovej šťavy
💠 1 lyžica kapár

Postup na medailóniky z bravčovej panenky dusené na víne

  1. Bravčovú panenku nakrájame na porcie. Naklepíme každý plátok na hrúbku pol centimetra.
  2. Bravčové plátky namočíme do vajíčka a potom ich obalíme v strúhanke.
  3. V panvici rozohrejeme olivový olej. Bravčové plátky opekáme približne 2-3 minúty z každej strany.
  4. Bravčové mäso vyberieme z panvice a udržiavame teplé. Do panvice nalejeme víno a kurací vývar, pričom zoškrabeme hnedé kúsky zo dna panvice a znížime teplotu.
  5. Do panvice vložíme plátky cibule a hríby tak, aby pokryli dno. Potom na zeleninu položíme kúsky mäsa. To zalejme citrónovou šťavou a posypeme kaparami.
  6. Mäso varíme v pare približne 20 minút alebo kým cibuľa a huby nezmäknú.

Ovocný šalát z bravčovej panenky – recept

K mäsu nemusí byť len kompót. Presvedčí o tom tento recept ozvláštnený makom a medom.

Ingrediencie:

💠 1 bravčová panenka (nakrájaná na pásiky)
💠 1/4 šálky grapefruitovej šťavy
💠 2 lyžice červeného vínneho octu
💠 1 lyžica rastlinného oleja
💠 1 lyžička maku
💠 2 lyžičky medu
💠 1 lyžička dijonskej horčice
💠 2 lyžičky rastlinného oleja
💠 6 šálok miešanej listovej zeleniny
💠 2 červené grapefruity (malé, olúpané a rozkrojené)
💠 1 a 1/2 šálky hrozna (bez jadierok, rozpolené)
💠 1 šálka jahôd

Postup na ovocný šalát z bravčovej panenky

  1. V malej miske vyšľaháme grapefruitovú šťavu, ocot, 1 lyžicu oleja, mak, med a horčicu, kým sa dobre nezmiešajú, odložíme bokom. Na veľkej panvici s nepriľnavým povrchom zohrejeme 2 lyžičky oleja na stredne silnom ohni.
  2. Pridáme prúžky panenky a varíme asi 3 minúty alebo kým bravčové mäso ľahko nezhnedne.
  3. Na každý zo štyroch tanierov dáme 1 a 1/2 šálky šalátu, naň položíme bravčové prúžky a okolo bravčového mäsa naaranžujme časti grapefruitu, hrozno a jahody. Šalát prelejeme dresingom.

S bravčovou panenkou sa dá zažiť v kuchyni veľa zábavy pri vymýšľaní nových kombinácií. Veľa zdaru pri varení a dobrú chuť!

Ak niekto dáva prednosť hovädziemu mäsu, môže vyskúšať tiež recept na hovädzí Stroganov či dusené hovädzie.

Zdravé mäso je najlepšie so zdravou prílohou – či už zeleninou alebo aj ovocím!

Ďalšie inšpirácie

Receptov s bravčovou panenkou je veľa, tu sú niektoré z nich:

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang