Recepty

„Ceasar šalát“

Jeden z najlepších šalátov aký sme kedy pripravili. Mimoriadne chutný, voňavý, vegánsky a bezlepkový.

Ceasar šalát trošku inak, najmä bez majonézového dresingu a chlebových krutónov.

Tomuto šalátu kraľuje dresing z tahini a citróvej šťavy, tempeh, zmes šalátových listov, klíčky, karamelizovaná cibuľka a krutóny z cícerovej socca placky.

Recept pre 2-3 osoby, čas prípravy: cca 20-25 min.

Potrebujeme:

  • zmes šalátových listov (napr. ľadový šalát, endivia, čakanka, rucolla, frisee,…aký len máte radi)
  • smažený tempeh
  • červen[ cibuľu
  • klíčky (my sme použili mungo fazuľky a alfaalfa klíčky, čiže lucernu siatu)
  • med
  • olej

Na krutóny

  • cícerovú múku
  • soľ
  • čerstvú alebo sušenú petržlenovú vňať
  • olivový olej
  • vodu

Na dressing

  • štavu z polky citróna
  • 2 polievkové lyžice tahini
  • vodu
  • čierne korenie

Najprv. si môžeme pripraviť karamelizovanú cibuľku a tempeh, aby nám trošku vychladli a mohli sme ich pridať do šalátových listov.

Cibuľku si osmažime na oleji a po chvíli pridáme cca 1 čajovú lyžičku medu, aby sa cibuľka skaramelizovala. Tempeh si nakrájame na plátky, ktoré potom ešte môžeme prerezať na polovičku, aby sa nám lepšie vmiešali do šalátu. Osmažíme ich na oleji z oboch strán.

Ako druhý si spravíme famóózny dresing. Zmiešame 2 polievkové lyžice tahini s citrónovou šťavou zriedenou s troškou vody. Pridáme čerstvé mleté čierne korenie a dobre premiešame. Najlepšie je všetko dať do zaváraninovej flašky, ktorú uzavrieme a hráme sa na barmanov, čiže dobre s fľaškou potrepeme. Dresing môže byť kľudne redší, aby sa nám ľahšie vmasíroval do šalátu.

Teraz do misky nasypeme našu šalátovú zmes. My sme si to uľahčili a kúpili si hotový mix šalátových listov. Pridali sme klíčky, karamelizovanú cibuľku, kúsky osmaženého tempehu, dresing a všetko sme spolu veľmi dobre premiešali. Použili sme ruky aby sa dresign dostal aj do najtajnejších zákutí listov.

Na záver si pripravíme socca placku, podľa nášho receptu.

Nakrájame ju na malé kocky, ktoré môžeme aj nemusíme osmažiť na suchej panvici. Podľa toho, či máte radi chrumkavé.

Je to naozaj veľmi rýchly recept.

Kategorie:

Recepty

© 2022 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang